Οι ερευνητές του ουαλικού Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Έλγουντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) 71 έρευνες που αφορούσαν συνολικά περίπου 520.000 καρκινοπαθείς, εκ των οποίων οι 120.000 ελάμβαναν ασπιρίνη, ενώ οι 400.000 όχι.
Η μελέτη συμπέρανε ότι το ποσοστό επιβίωσης των καρκινοπαθών ήταν 20% έως 30% μεγαλύτερο, αν έπαιρναν μια ασπιρίνη τακτικά. Επίσης η εξάπλωση του καρκίνου σε άλλα μέρη του σώματος (μεταστάσεις) ήταν μικρότερη σε όσους έπαιρναν ασπιρίνη καθημερινά.
«Η χρήση της ασπιρίνης σε χαμηλή δοσολογία ως πρόληψη για την καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό και τον καρκίνο είναι πια δεδομένη, αλλά πλέον προκύπτουν και στοιχεία ότι η ασπιρίνη μπορεί να παίξει πολύτιμο ρόλο επίσης ως πρόσθετη θεραπεία για τον καρκίνο», δήλωσε ο Έλγουντ.
Οι περισσότερες μελέτες αφορούσαν τους καρκίνους εντέρου, μαστού και προστάτη. Ορισμένες από τις έρευνες πάντως δεν βρήκαν κανένα όφελος της ασπιρίνης, γι’ αυτό χρειάζονται περαιτέρω μελέτες πάνω στη σχέση ασπιρίνης-καρκίνου.
Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κίνδυνος σοβαρής αιμορραγίας λόγω της ασπιρίνης βρέθηκε να είναι μικρός.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ