Όπως έγινε σήμερα γνωστό, το ελαφρύ έμφραγμα που πέρασε προ ολίγου καιρού ο διάσημος Ολλανδός πρώην ποδοσφαιριστής, Μαρκ Όφερμας, του άφησε ένα σοβαρό πρόβλημα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα από την Ολλανδία, η καρδιά του Μαρκ Όφερμαρς λειτουργεί πλέον στο 30% της δυναμικότητάς της! Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι μέρος του καρδιακού μυός έχει καταστραφεί με αποτέλεσμα η καρδιακή παροχή να είναι κατά 70% μειωμένη.
Τι είναι η καρδιακή παροχή
Η καρδιακή παροχή είναι πόσα λίτρα αίματος αντλεί η καρδιά σε ένα λεπτό.
Υπολογίζεται ως εξής: πολλαπλασιάζοντας τον όγκο αίματος που αντλείται σε κάθε χτύπο με τον καρδιακό ρυθμό.
- Ο όγκος αίματος με κάθε χτύπο (ποσότητα αίματος που στέλνει η καρδιά στο σώμα σας με έναν καρδιακό παλμό) μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το πόσο σκληρά πρέπει να εργαστούν οι μύες της καρδιάς (και τη δύναμη που πρέπει να χρησιμοποιήσουν) για να ωθήσουν το αίμα σε όλο το σώμα. Μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα με την υγεία της καρδιάς και εάν είστε σε ηρεμία ή κίνηση.
- Ο καρδιακός ρυθμός (αριθμός καρδιακών παλμών ανά λεπτό) είναι συνήθως 60-100 παλμοί/λεπτό. Ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα με το αν το άτομο είναι σε κατάσταση ηρεμίας ή όχι.
Μερικές φορές, όπως όταν ασκείστε, το σώμα σας χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο. Εκείνη τη στιγμή, το σώμα σας μπορεί να αλλάξει την καρδιακή παροχή προσαρμόζοντας τον καρδιακό σας ρυθμό και τον όγκο αίματος που αντλείται σε κάθε χτύπο. Το αίμα παρέχει οξυγόνο στα κύτταρά σας, επομένως χρειάζεστε περισσότερη καρδιακή παροχή όταν το είστε σε φάση δράσης και χρησιμοποιεί περισσότερο οξυγόνο από το συνηθισμένο.
Μειωμένη καρδιακή παροχή: Συμπτώματα
Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει το επίπεδο καρδιακής παροχής για να δει αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την σωματική άσκηση. Μπορεί να μετρήσει την καρδιακή παροχή εάν πιστεύει ότι έχετε καρδιακή ανεπάρκεια. Σημαντικό σημάδια είναι όταν δεν ο ασθενής δεν μπορεί να ασκηθεί τόσο πολύ όσο στο παρελθόν.
Μπορεί να θέλουν να μάθουν την καρδιακή παροχή σας για να κάνουν μια διάγνωση ή για να μάθουν εάν ένα φάρμακο που σας έδωσαν λειτουργεί.
Τα συμπτώματα της μειωμένης καρδιακής παροχής είναι:
- Το να μην μπορείς να ασκηθείς πολύ
- Αίσθημα μεγάλης κούρασης
- Πρήξιμο στα χέρια και στα πόδια
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Ναυτία και έμετος
- Κοιλιακός πόνος
Παράγοντες που επηρεάζουν την καρδιακή παροχή
Υψηλή αρτηριακή πίεση
Η καρδιά σας πρέπει να αντλεί με περισσότερη δύναμη για να σπρώξει το αίμα στις αρτηρίες. Όπως όταν περπατάτε κόντρα σε μια ριπή ανέμου, η καρδιά σας πιέζει το αίμα ενάντια στην υψηλότερη πίεση των αρτηριών. Η καρδιά σας πρέπει επίσης να εργαστεί σκληρότερα για να μεταφέρει αίμα στους πνεύμονές σας εάν η αρτηριακή τους πίεση είναι υψηλή (λόγω ουλών ή εμφυσήματος).
Μεγαλύτερη ηλικία
Καθώς μεγαλώνετε, τα τοιχώματα της καρδιάς σας γίνονται πιο άκαμπτα, εμποδίζοντάς την να γεμίσει με αίμα τόσο γρήγορα ή τόσο καλά όσο κάποτε. Αυτό την κάνει να αντλεί λιγότερο αίμα στο σώμα σας.
Καρδιακή προσβολή που κατέστρεψε μέρος του καρδιακού μυός
Η καρδιά αδυνατεί να αντλήσει τόσο αίμα όσο πριν από την καρδιακή προσβολή (αυτό που συνέβη στον Μαρκ Όφερμας). Μια λοίμωξη (μυοκαρδίτιδα) μπορεί επίσης να μειώσει την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα.
Μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός όπως η κολπική μαρμαρυγή
Οι άνω θάλαμοι της καρδιάς σας δεν μπορούν να αντλήσουν αρκετό αίμα στους κάτω θαλάμους και προς το υπόλοιπο σώμα.
Στένωση αορτικής βαλβίδας
Επειδή η βαλβίδα που οδηγεί στην αορτή σας γίνεται πιο στενή, δεν μπορεί να περάσει αρκετό αίμα σε αυτήν. Αυτό είναι ένα πρόβλημα επειδή η αορτή είναι το μεγαλύτερο αιμοφόρο αγγείο που στέλνει αίμα στο σώμα.
Συσταλτική περικαρδίτιδα
Όταν ο σάκος (περικάρδιο) γύρω από την καρδιά σας σκληραίνει, η καρδιά δεν μπορεί να χαλαρώσει αρκετά, για να γεμίσει με αίμα και να το αντλήσει όπως θα έπρεπε.
Πώς να βελτιώσετε την καρδιακή παροχή
Η παροχή περισσότερου αίματος στο σώμα εξαρτάται από μια δυνατή καρδιά και υγιή αιμοφόρα αγγεία. Μπορείτε να βοηθήσετε το καρδιαγγειακό σας σύστημα να λειτουργήσει καλύτερα με αυτούς τους τρόπους:
- Τακτική άσκηση
- Διατήρηση χαμηλών επιπέδων ολικής χοληστερόλης, αλλά πιο υψηλή “καλή” χοληστερόλη (HDL)
- Πιστή τήρηση της θεραπείας σας εάν έχετε διαβήτη
- Αποφύγετε τα τηγανητά και άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
- Διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους
- Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα καπνού
- Αρτηριακή πίεση υπό έλεγχο με φάρμακο, εάν είναι απαραίτητο
Πηγές: https://www.mirror.co.uk, https://my.clevelandclinic.org
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς ξεκινάει ένα έμφραγμα: Ποιο είναι συνήθως το πρώτο σύμπτωμα
Καρδιά: Τα 4 βήματα που την προστατεύουν από το έμφραγμα
Αυτό είναι το πιο σημαντικό σύμπτωμα εμφράγματος, που οι περισσότεροι δεν του δίνουν σημασία
Κολποκοιλιακός αποκλεισμός 3ου βαθμού: Τι θα νιώσετε στην καρδιά και τι να κάνετε άμεσα