Iatropedia

Μειώσατε το κάπνισμα; Τι αποτέλεσμα έχει αυτό στην καρδιά σας

Cigarette smoking

Πόσο επηρεάζεται ο κίνδυνος για έμφραγμα όταν κάποιος κόβει το κάπνισμα και όταν απλώς το μειώνει.

Σημαντική μείωση στις πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή και να πεθάνουν από καρδιολογικά αίτια αποκομίζουν οι ασθενείς που κατορθώνουν να κόψουν το κάπνισμα. Όσοι όμως απλώς το μειώνουν, δεν αποκομίζουν ιδιαίτερο όφελος και όσοι το συνεχίζουν κινδυνεύουν ολοένα περισσότερο.

Αυτά είναι τα ευρήματα νέας μελέτης, στην οποία εξετάστηκε η πορεία της υγείας 32.378 καρδιοπαθών. Οι ασθενείς αυτοί είχαν ενταχθεί στη μελέτη 6,5 χρόνια κατά μέσον όρο μετά τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου τους.

Κατά την έναρξη της μελέτης, το 41% δεν είχαν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους. Το 46% ήταν πρώην καπνιστές και το 12,5% νυν καπνιστές.

Από τους πρώην καπνιστές που ακόμα κάπνιζαν την εποχή που διαγνώστηκε η καρδιοπάθειά τους:

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι έκοψαν εντελώς το κάπνισμα μείωσαν κατά σχεδόν το ήμισυ τον κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα τα 5 επόμενα χρόνια.

Όσοι, όμως, απλώς το μείωσαν δεν είχαν ιδιαίτερο όφελος. Και όσοι συνέχισαν να καπνίζουν κανονικά, είχαν κάθε χρόνο 8% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν έμφραγμα.

Τα ευρήματα αυτά θα παρουσιασθούν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC 2024) που αρχίζει αύριο στο Λονδίνο. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά, έως ότου δημοσιευθούν σε κάποια ιατρική επιθεώρηση.

Κρίσιμος ο πρώτος χρόνος

Όπως έδειξαν τα στοιχεία της μελέτης, οι ασθενείς που κάπνιζαν την εποχή της διάγνωσης και κατόρθωσαν να απαλλαγούν από το τσιγάρο, μείωσαν κατά 44% τον κίνδυνο που είχαν να εκδηλώσουν έμφραγμα.

Όσοι απλώς μείωσαν τα τσιγάρα που έκαναν καθημερινά, ελάττωσαν τον κίνδυνο κατά μόλις 4%.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως «ο πρώτος χρόνος μετά τη διάγνωση ήταν κρίσιμο παράθυρο για τη διακοπή», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Jules Mesnier, καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Bichat-Claude Bernard, στο Παρίσι. «Την εποχή της διάγνωσης της καρδιοπάθειας πρέπει να επισημαίνουμε στους ασθενείς πόσο σημαντικό είναι να απαλλαγούν από το κάπνισμα».

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως ο κίνδυνος για έμφραγμα των πρώην καπνιστών δεν εξισώθηκε στη διάρκεια της 5ετίας με εκείνον που διέτρεχαν οι ασθενείς οι οποίοι ουδέποτε είχαν καπνίσει.

«Λέω στους ασθενείς μου πως ποτέ δεν είναι αργά για να κόψουν το κάπνισμα. Ωστόσο γεγονός παραμένει πως όσο νωρίτερα το κάνουν, τόσο το καλύτερο», τόνισε ο Dr. Mesnier. «Και δεν αρκεί να μειώσουν το κάπνισμα. Πρέπει να το κόψουν. Ίσως το γεγονός ότι έτσι θα μειώσουν στο μισό τον κίνδυνο για έμφραγμα να είναι ισχυρό κίνητρο γι’ αυτούς».

Φωτογραφία: iStock