Το τακτικό τσεκάπ του δέρματος μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο. Και αυτό διότι αφενός με κάθε ηλιακό έγκαυμα αυξάνεται ο κίνδυνος να εκδηλωθεί μελάνωμα, αφετέρου αυτό μπορεί να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα.
Αυτό αναφέρει το υπουργείο Υγείας του Κουήνσλαντ, στην Αυστραλία, τη χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη συχνότητα μελανώματος στον κόσμο. Όπως εξηγεί σε οδηγό για το μελάνωμα που εξέδωσε, απαραίτητη είναι τόσο η αυτοεξέταση του δέρματος, όσο και ο έλεγχος από τον δερματολόγο κάθε 1-2 χρόνια.
Σύμφωνα με τον οδηγό αυτό, το μελάνωμα είναι ένας από τους συχνότερους καρκίνους στους νέους (ηλικίες έως 39 ετών). Είναι επίσης η συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο πριν τα 40 έτη.
Δυστυχώς, ο καρκίνος αυτός μπορεί να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα, ενώ συχνά «καμουφλάρεται» σαν κοινός σπίλος (ελιά). Έτσι, αν κάποιος δεν επισκέπτεται τακτικά τον δερματολόγο ιατρό για έλεγχο, μπορεί να μην το αντιληφθεί νωρίς.
Αν, όμως, το μελάνωμα γίνει αντιληπτό και αντιμετωπιστεί στα αρχικά στάδια, έχει πολύ υψηλό ποσοστό ίασης (πάνω από 80%). Γι’ αυτό και πρέπει κατ’ αρχάς να ελέγχετε μόνοι το δέρμα σας.
Η αυτοεξέταση του δέρματος
Ο αμερικανικός οργανισμός Skin Cancer Foundation αναφέρει πως για τους περισσότερους ανθρώπους ο αυτοέλεγχος του δέρματος μία φορά τον μήνα είναι αρκετός. Ωστόσο συμβουλευθείτε τον δερματολόγο σας, μη τυχόν κι εσείς χρειάζεστε συχνότερο έλεγχο.
Στη διάρκειά του πρέπει να ελέγχετε όλο το δέρμα σας, από τον αυχένα και πίσω από τα αυτιά έως τα πέλματα και τις άκρες των δακτύλων.
Να κάνετε τον έλεγχο σε ένα δωμάτιο με πολύ καλό φωτισμό, μπροστά σε έναν ολόσωμο καθρέφτη. Να χρησιμοποιείτε έναν καθρέφτη χειρός για να ελέγχετε τα σημεία που δεν μπορείτε να δείτε με άλλο τρόπο.
Αν δεν μπορείτε να ελέγξετε μόνοι σας το κρανίο ή την πλάτη σας, ζητήστε από έναν συγγενή ή φίλο να σας βοηθήσει.
Να θυμάστε ότι γενικά ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να αναπτυχθεί σε μέρη που δεν εκτίθενται πολύ στον ήλιο, όπως τα πέλματα των ποδιών. Επομένως, πρέπει να τα ελέγχετε και αυτά.
Ο έλεγχος από τον δερματολόγο
Στον δερματολόγο ιατρό πρέπει να πηγαίνετε μία φορά τον χρόνο, κατά την δερματολόγο Ελίνα Θεοδωρακοπούλου, ακαδημαϊκή υπότροφο της Β’ Κλινικής Δερματικών & Αφροδισίων Νόσων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αττικόν. Αυτό όμως ισχύει εάν εφ’ όσον δεν έχετε οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό μελανώματος.
Όπως εξηγεί, ο έλεγχος του δέρματος από τον δερματολόγο ιατρό είναι απαραίτητος διότι «κάποια στοιχεία δεν φαίνονται με το γυμνό μάτι. Χρειάζονται έλεγχο με δερματοσκόπηση, δηλαδή με ισχυρό, ιατρικό μεγεθυντικό φακό. Έτσι, μπορεί μια δερματική βλάβη με γυμνό μάτι να μοιάζει αθώα, αλλά όταν την εξετάσει ο δερματολόγος να εντοπίσει ύποπτα σημεία που θα τον οδηγήσουν να την αφαιρέσει».
Εάν έχετε ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, ο δερματολόγος ιατρός θα καθορίσει πόσο συχνά χρειάζεται έλεγχο το δέρμα σας.
Διαβάστε ακόμα
Μελάνωμα: Καμπανάκι από τους ειδικούς – Αυξάνονται διαρκώς τα κρούσματα
Μελάνωμα: Πως εμφανίζεται – Με τι μοιάζουν οι ύποπτες ελιές
Δέρμα: Επικίνδυνο ακόμα και το κοκκίνισμα από τον ήλιο
Η ανοσοθεραπεία αλλάζει την πρόγνωση στο μεταστατικό μελάνωμα