Μελάνωμα: Ξεχάστε αυτά που νομίζατε για τις ελιές στο δέρμα – Τι βρήκαν οι επιστήμονες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μελάνωμα
Μέχρι σήμερα ήταν κοινή αντίληψη ότι οι άνθρωποι με περισσότερες ελιές στο δέρμα τους ήταν και εκείνοι που βρίσκονταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο για μελάνωμα, αλλά μια νέα μελέτη έρχεται να δείξει ότι, τελικά, οι περισσότεροι ασθενείς με μελάνωμα μπορεί να έχουν λιγότερες ελιές από τους υγιείς ανθρώπους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν σε μελέτη ασθενών με μελάνωμα, ότι πολλοί εξ αυτών είχαν 20 ή λιγότερες ελιές συνολικά στο σώμα τους και ότι μόνο τα άτομα με ανώμαλες/ακανόνιστου σχήματος κρεατοελιές είχαν επί της ουσίας πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο διάγνωσης με επιθετικό μελάνωμα.

Μάλιστα, τα άτομα με 50 ή περισσότερες κρεατοελιές στην επιδερμίδα τους βρέθηκε ότι είχαν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και συχνά είχαν λιγότερες παχιές ή ακανόνιστες κρεατοελιές.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι όσο περισσότερες ελιές έχει ένας άνθρωπος στο δέρμα του, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο για μελάνωμα διατρέχει.

>>>Πόσες ελιές (αριθμός) στο χέρι σας δείχνουν κίνδυνο μελανώματος<<<

Οι ερευνητές στη νέα μελέτη υποστηρίζουν ότι όσο περισσότερες ελιές έχει κανείς στο σώμα του, τόσο μικρότερο κίνδυνο διατρέχει τελικά για καρκίνο του δέρματος! Και επισημαίνουν ότι ορισμένες καρκινικές κρεατοελιές θα μπορούσαν να μην εντοπιστούν, επειδή θα “χάνονταν” μέσα στον μεγάλο αριθμό στην επιδερμίδα ενός ατόμου.

>>>Ελιές στο δέρμα: Πώς θα καταλάβετε αν κάποια είναι καρκινική<<<

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 566 ασθενών εντός τριών μηνών από τη διάγνωση μελανώματος μεταξύ 2006 και 2009. Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τους ασθενείς σε εκείνους που είχαν στο σώμα τους 0-20 ελιές, ή 20-50 ελιές, ή 50 και περισσότερες ελιές συνολικά. Από εκεί και πέρα κατέταξαν τους ασθενείς στην κάθε μία από τις παραπάνω κατηγορίες σε περαιτέρω κατηγορίες ανάλογα με το πόσες ανώμαλες/επικίνδυνες κρεατοελιές είχαν στο δέρμα τους (0, ή 1-5 ελιές, ή 5 και περισσότερες ελιές) και μάλιστα τους χώρισαν ανάλογα και με το πάχος της κάθε επικίνδυνης ελιάς (2 χιλιοστά και κάτω, ή 2,01 χιλιοστά και πάνω).

Διαπίστωσαν ότι, μεταξύ των συμμετεχόντων, το 66,4% είχε 0-20 ελιές συνολικά, το 20,5% είχε 20-50 κρεατοελιές και το 13,1% είχε περισσότερο από 50 ελιές. Από εκεί και πέρα το 73,3% δεν είχε ούτε μία ανώμαλη ελιά, το 14,5% είχε 1-5 ανώμαλες ελιές και μόλις το 12,2% είχε περισσότερες από πέντε ανώμαλες ελιές.

>>>Έρευνα: Πότε οι ελιές γίνονται καρκινικά μελανώματα<<<

Σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 60 ετών, εκείνοι που είχαν περισσότερες από 50 ελιές συνολικά στο σώμα τους, είχαν και σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για μελάνωμα.

Όπως έγραψαν οι ερευνητές στην μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Dermatology: “(…) οι γιατροί και οι ασθενείς δεν θα πρέπει να βασίζονται στο σύνολο των σπίλων (σ.σ. ελιές) στο δέρμα τους ως το μοναδικό κριτήριο για να κάνουν εξετάσεις σε έναν δερματολόγο, ή για να καθορίσουν το πόσο κινδυνεύει ένας ασθενής για μελάνωμα”.

http://www.upi.com