Επιστήμονες από το ΜΙΤ και συγκεκριμένα από το εργαστήριο τεχνολογίας μικροσυστημάτων, και από το τμήμα ΩΡΛ του Χάρβαρντ, κατάφεραν να αναλύσουν και να χρησιμοποιήσουν τις φυσικές ηλεκτροχημικές ιδιότητες των κυττάρων του “μέσα αυτιού” (έσω ωτός) και για 5 ώρες να τροφοδοτούν με ηλεκτρισμό μια συσκευή. Το πείραμα έγινε σε ινδικά χοιρίδια, και πιστεύουν ότι θα έχει την ίδια εφαρμογή και σε ανθρώπους.
Τα νευρικά κύτταρα των ανθρώπων και γενικά των θηλαστικών, για να επικοινωνούν μεταξύ τους και με τον εγκέφαλο μας, παράγουν ηλεκτρισμό (με την κίνηση των θετικών ιόντων νατρίου και των αρνητικών ιόντων καλίου). Το ίδιο συμβαίνει και μέσα στο αυτί μας, ο κοχλίας του οποίου χρησιμοποιεί τις δονήσεις από το τύμπανο, και τις μετατρέπει σε ηλεκτρικό σήμα. Βέβαια μην φανταστείτε ότι ο παραγόμενος ηλεκτρισμός έχει σχέση με το… ηλεκτρισμό που ξέρουμε. Πρόκειται για μια απειροελάχιστη ηλεκτρική τάση η οποία όμως είναι ικανή να λειτουργήσει μια μικρή συσκευή.
Οι επιστήμονες εμφύτευσαν ένα τσιπ στο αυτί του πειραματόζωου, δίχως να του προκαλέσουν βλάβη στην ακοή του. Συνέδεσαν τα καλώδια του τσιπ με τον κοχλία και στη συνέχεια στην ίδια συχνότητα, συντόνισαν έναν μικρό ασύρματο ραδιοπομπό χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας. Η συσκευή τέθηκε σε λειτουργία και συνέχισε για 5 ώρες να λειτουργεί από την ενέργεια που παρήγαγε ο κοχλίας στο αυτί του πειραματόζωου.
Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι με τις κατάλληλες τροποποιήσεις στον όγκο και στο σχήμα της συσκευής θα καταφέρουν να λειτουργήσουν με την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια του αυτιού, διάφορα εμφυτεύματα (για παράδειγμα κοχλιακά) και κάποια στιγμή στο μέλλον αυτό να χρησιμοποιηθεί και σε ανθρώπους. Η επικεφαλής της έρευνας δρ. Στάνκοβιτς, είπε ότι θα μπορούσε να παραχθεί ηλεκτρισμός και από τα διάφορα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
συσκευή βοηθάει τυφλούς να βλέπουν με την… ακοή τους