Τα αυγά αναπτύχθηκαν χρησιμοποιώντας τεχνολογία επεξεργασίας γονιδιώματος. Σκοπός ήταν να παράγουν μια πρωτεΐνη, που ονομάζεται ιντερφερόνη. Αυτή χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ηπατίτιδας, της πολλαπλής σκλήρυνσης και του κακοήθους καρκίνου του δέρματος.
Η έγχυση ιντερφερόνης σε ασθενείς με καρκίνο τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να αποτρέψει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Ταυτόχρονα, ενισχύει τα Τ-κύτταρα για την καταπολέμηση των καρκινικών όγκων. Αλλά η θεραπεία είναι δαπανηρή. Η τρέχουσα παραγωγή μόνο μερικών μικρογραμμαρίων ιντερφερόνης κοστίζει μεταξύ $250 και $900.
Φθηνή ιντερφερόνη από αυγά μεταλλαγμένης κότας;
Μια συνδυασμένη μελέτη από τους ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Προηγμένων Βιομηχανικών Επιστημών και Τεχνολογίας (AIST) στην Οζάκα, τον Εθνικό Οργανισμό Έρευνας Γεωργίας και Τροφίμων στην Ιμπαράκι και την φαρμακευτική εταιρεία πωλήσεων Cosmo Bio στο Τόκιο, έφτασαν σε αυτή την ενδεχομένως σημαντική ανακάλυψη.
“Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα που ελπίζουμε ότι οδηγεί στην ανάπτυξη φθηνών φαρμάκων”. Αυτό δήλωσε ο καθηγητής Hironobu Hojo του Πανεπιστημίου της Οσάκα στην εφημερίδα Japan News. Και πρόσθεσε: “Στο μέλλον, θα πρέπει να εξεταστούν καλά οι χημικοί παράγοντες στα αυγά από μεταλλαγμένες κότες. Πρέπει να καθοριστεί η ασφάλειά τους ως φαρμακευτικά προϊόντα”.
Η έκθεση ανέφερε ότι οι μεταλλαγμένες κότες κάνουν αυγά που περιέχουν την πρωτεΐνη ιντερφερόνης-β σε ρυθμό ένα αυγό ανά 1-2 ημέρες.
Πόσο θα μειωθεί το κόστος παραγωγής της ιντερφερόνης
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η νέα τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ήδη από το επόμενο έτος. Σκοπός είναι να παράγεται ιντερφερόνη πολύ πιο φθηνά. Σε πρώτη φάση ίσως και στο ήμισυ του κόστους της σημερινής, συμβατικής παραγωγής. Ελπίζουν, δε, ότι το κόστος αυτό θα μπορούσε τελικά να μειωθεί σε μόλις 10% του σημερινού.
Ωστόσο, οι κανονισμοί στην Ιαπωνία μπορεί να σημαίνουν ότι το πράσινο φως για φαρμακευτικά προϊόντα από μεταλλαγμένες κότες μπορεί να καθυστερήσει, έως ότου πραγματοποιηθούν όλες προβλεπόμενες διαδικασίες εξέτασης. Το Newsweek προσπάθησε να επικοινωνήσει με αξιωματούχους της AIST, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση.
Ένα “τρελό” επιστημονικό βήμα που ίσως σώσει εκατομμύρια ανθρώπους
Το υψηλό κόστος των αντικαρκινικών φαρμάκων είναι δυσβάσταχτο για εκατομμύρια ασθενείς. Έτσι, πολλοί από αυτούς εγκαταλείπουν συνολικά τη θεραπεία. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ένας στους πέντε ασθενείς με καρκίνο σταματάει να παίρνει σωτήρια φάρμακα, εξαιτίας της αδυναμίας του να πληρώσει γι’ αυτά.
Ο Brian Bolwell, πρόεδρος του Ινστιτούτου Καρκίνου Taussig στην κλινική Cleveland των ΗΠΑ, δήλωσε: “Το μηνιαίο κόστος για νέα φάρμακα κατά του καρκίνου, ειδικά για ανοσολογικές ή γονιδιακές θεραπείες, έχει αυξηθεί κατά 77 φορές από το 1975 (σ.σ. στις ΗΠΑ). Ένα μόνο φάρμακο μπορεί τώρα να κοστίζει πάνω από 300.000 δολάρια ετησίως”.
Και πρόσθεσε: “Τα φάρμακα δεν είναι στοιχείο πολυτελείας, όπως ένα ακριβό αυτοκίνητο. Οι ασθενείς δεν μπορούν να επιλέξουν αν θα τα αγοράσουν ή όχι. Όταν οι τιμές μειωθούν, τα ποσοστά θνησιμότητας σίγουρα θα ακολουθήσουν”.