Μεταβολικό σύνδρομο: Ποια προβλήματα υγείας προκαλεί;

  • Iatropedia
Με τον όρο μεταβολικό σύνδρομο περιγράφονται μια ομάδα παραγόντων κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο, από ποιους παράγοντες κινδύνου αποτελείται και τι πρέπει να κάνετε για να το αποφύγετε.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Οι πέντε προϋποθέσεις που περιγράφονται παρακάτω ανήκουν στους μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου. Μπορεί να έχετε οποιοδήποτε από αυτούς τους παράγοντες και όχι όλους, αλλά συνήθως τείνουν να εμφανίζονται μαζί.

Μεγάλη περίμετρος μέσης. Αυτό, επίσης, ονομάζεται κεντρική παχυσαρκία, όπου το λίπος συσσωρεύεται στην κοιλιά. Η περίσσεια λίπους στην περιοχή της κοιλιάς είναι ένας μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο από ό, τι η περίσσεια λίπους σε άλλα μέρη του σώματος, όπως τα ισχία.

Υψηλά τριγλυκερίδια, ή να παίρνετε αγωγή για τα υψηλά τριγλυκερίδια. Τα τριγλυκερίδια είναι ένα είδος του λίπους που βρίσκεται στο αίμα.

Χαμηλή HDL χοληστερόλη, ή να παίρνετε φάρμακο για τη χαμηλή HDL. Η HDL ονομάζεται και «καλή» χοληστερόλη, επειδή βοηθά στην απομάκρυνση της χοληστερόλης από τις αρτηρίες σας. Τα χαμηλά επίπεδα της HDL χοληστερόλης αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.

Υψηλή αρτηριακή πίεση, ή είστε σε αγωγή για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη του αίματος που πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών, όπως η καρδιά αντλεί το αίμα. Εάν η πίεση αυτή παραμένει υψηλή με την πάροδο του χρόνου μπορεί να βλάψει την καρδιά σας .

Υψηλό σάκχαρο, ή είστε σε φάρμακο για τη θεραπεία του υψηλού σακχάρου. Τα ελαφρώς αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι του διαβήτη.

Το μεταβολικό σύνδρομο αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου, που μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να το ελέγξετε και να μειώσετε τις πιθανότητες να βλάψετε την υγεία σας βελτιώνοντας τον τρόπο ζωής σας κάνοντας θετικές αλλαγές προσέχοντας τη διατροφή σας και βάζοντας άσκηση στην καθημερινότητά σας.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί ''φτερουγίζει'' η καρδιά σας;