Μη στεναχωριέστε: έρχεται νωρίτερα το γήρας! Έρευνα
Του Αθανάσιου Μπούκαλη Νευροχειρουργού
Εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι τα κύτταρα φαινόταν βιολογικά γηραιότερα σε άτομα που έχουν ή που είχαν σοβαρή κατάθλιψη στο παρελθόν .
Αυτές οι ορατές διαφορές που παρατηρήθηκαν στο μήκος των ολομερών – έναν από τους κυτταρικούς δείκτες γήρανσης – δεν θα μπορούσε να εξηγηθεί από άλλους παράγοντες , όπως το αν ένα άτομο κάπνιζε .
Τα ευρήματα, σε περισσότερα από 2.000 άτομα, δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Psychiatry.
Ήδη γνωρίζουμε ήδη ότι τα άτομα με μείζονα κατάθλιψη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από ασθένειες που σχετίζονται με την αύξηση της ηλικίας όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι καρδιοπάθειες.
Αυτό μπορεί να είναι εν μέρει λόγω ανθυγιεινών συμπεριφορών στον τρόπο ζωής, όπως η κατανάλωση αλκοόλ και η έλλειψη σωματικής άσκησης.
Αλλά οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι κατάθλιψη αλλάζει τα κύτταρά μας προς το χειρότερο..
Η βράχυνση των τελομερών.
Για να διερευνήσουν τις κυτταρικές αλλαγές από την κατάθλιψη , η Josine Verhoeven από το VU University Medical Centre στην Ολλανδία, μαζί με συναδέλφους της από τις ΗΠΑ, έκαναν μια μελέτη με 2.407 άτομα.
Περισσότερο από το ένα τρίτο των εθελοντών είχαν κατάθλιψη την στιγμή της μελέτης , το ένα τρίτο είχαν βιώσει μείζονα κατάθλιψη στο παρελθόν και το υπόλοιπο δε είχε ποτέ κατάθλιψη.
Οι εθελοντές κλήθηκαν να δώσουν δείγμα αίματος για ανάλυση από τους ερευνητές για τα σημάδια της κυτταρικής γήρανσης.
Οι ερευνητές έψαχναν για αλλαγές στις δομές βαθιά στο εσωτερικό των κυττάρων που ονομάζονται τελομερή.
Τα τελομερή καλύπτουν το τέλος των χρωμοσωμάτων μας, τα οποία φέρουν το DNA μας . Η δουλειά τους είναι να σταματήσει κάθε ακούσια απώλεια αυτού του ζωτικής σημασίας γενετικού κώδικα. Καθώς τα κύτταρα διαιρούνται, τα τελομερή γίνονται μικρότερα και μικρότερα. Μέτρησης του μήκους τους είναι ένας τρόπος αξιολόγησης κυτταρικής γήρανσης.
Οι άνθρωποι που είχαν κατάθλιψη είχαν πολύ μικρότερα τελομερή από εκείνους που ποτέ δεν είχαν βιώσει κατάθλιψη. Αυτή η διαφορά ήταν εμφανής ακόμη και μετά από τη διόρθωση της ανάλυσης όσο αφορά στις διαφορές στον τρόπο ζωής, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.
Επιπλέον , οι πιο σοβαρά ασθενείς καθώς και οι ασθενείς με χρόνια κατάθλιψη είχαν τα μικρότερα τελομερή .
Ο Δρ Verhoeven και οι συνεργάτες του σκέπτονται ότι η βράχυνση των τελομερών είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης του σώματος στο στρες προκαλεί η κατάθλιψη.
«Αυτή η μεγάλης κλίμακας μελέτη παρέχει πειστικές αποδείξεις ότι η κατάθλιψη συνδέεται με πολλά χρόνια βιολογικής γήρανσης, ειδικά εκείνων των ασθενών με τις πιο σοβαρά και χρόνια συμπτώματα».
Αλλά δεν είναι σαφές αν αυτή η διαδικασία γήρανσης είναι επιβλαβής και αν μπορεί να αντιστραφεί. Η Dr Anna Phillips, του Πανεπιστημίου του Birmingham , έχει ερευνήσει τις επιπτώσεις του στρες στο μήκος των τελομερών . Αναφέρει ότι το μήκος των τελομερών δεν προβλέπει σταθερά άλλες βασικές εκβάσεις, όπως τον κίνδυνο θανάτου.
«Επιπλέον , είναι πιθανό ότι μόνο μια μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, σχετίζεται με το βράχυνση στο μήκος των τελομερών»
Αθανάσιος Μπούκαλης Νευροχειρουργός
Ιδρυτής του International Medical Rights
https://www.facebook.com/Athanasis.Boukalis.IMR
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
''Μαμά γερνάω…'' Μάθετε τι φταίει!
Τροφή των σκυλιών τα θηλυκά έμβρυα στην Ινδία!