Μην παίρνετε ποτέ αυτά τα δύο πολύ κοινά φάρμακα ταυτόχρονα: Τι προκαλείται, σύμφωνα με γιατρούς!
Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πολλά από τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να έχουν κάποιες σοβαρές παρενέργειες, ειδικά όταν συνδυάζονται με άλλα.
Μάλιστα, υπάρχει ένας επικίνδυνος συνδυασμός φαρμάκων, που οι γιατροί λένε ότι μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες συνέπειες λόγω ομοιοτήτων στα ενεργά συστατικά τους.
Όταν συνδυάζονται, είναι γνωστό ότι προκαλούν μια ακραία αντίδραση, που θα μπορούσε να σας αφήσει ευάλωτους την λάθος στιγμή.
Ποτέ μην παίρνετε αντιισταμινικά και φάρμακα για την ναυτία ταυτόχρονα
Εάν παίρνετε τακτικά ένα αντιισταμινικό για τη θεραπεία αλλεργιών, μπορεί να αντιμετωπίσετε πρόβλημα, εάν έρθει στιγμή που θα θέλετε να πάρετε και φάρμακο για ναυτία. Οι ειδικοί λένε ότι αυτά τα δύο φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ξαφνική, υπερβολική υπνηλία, η οποία μπορεί να είναι μια επικίνδυνη κατάσταση, ειδικά εάν οδηγείτε.
Το πρόβλημα προκύπτει επειδή τα δύο φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν μέτρια υπνηλία, όταν λαμβάνονται μεμονωμένα. Όταν όμως λαμβάνονται ταυτόχρονα, διπλασιάζονται μερικά από τα ισχυρότερα ενεργά συστατικά τους. Να είστε προσεκτικοί όταν συνδυάζετε αντιισταμινικά φάρμακα για την αλλεργία με φάρμακα κατά της ναυτίας. Τα παρόμοια ενεργά συστατικά τους (η διφαινυδραμίνη για τις αλλεργίες και η διμενυδρίνη για τη ναυτία) μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική υπνηλία όταν συνδυαστούν.
Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα, εάν παίρνετε αυτά τα φάρμακα, ενώ θα χρειαστεί να οδηγήσετε.
Εάν παίρνετε ήδη αντιισταμινικά, μπορεί να σας βοηθήσουν και με τη ναυτία
Τα καλά νέα είναι ότι εάν παίρνετε ήδη αντιισταμινικά, μπορεί να θεραπεύσουν αποτελεσματικά την ναυτία, χωρίς να απαιτείται πρόσθετη φαρμακευτική αγωγή. Τα αντιισταμινικά που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία αλλεργιών, μπορούν επίσης να αποτρέψουν την ναυτία και να ανακουφίσουν τα συμπτώματά της. Μόνο τα αντιισταμινικά που προκαλούν υπνηλία είναι αποτελεσματικά. Οι φόρμουλες που δεν προκαλούν υπνηλία δεν θα βοηθήσουν ως προς τη ναυτία.
Εάν διαπιστώσετε ότι εξακολουθείτε να αισθάνεστε ναυτία, παρά την λήψη αντιισταμινικών, μπορείτε επίσης να επιλέξετε μια φόρμουλα για τη ναυτία, που να μην προκαλεί υπνηλία. Τέτοια είναι εκείνη που θα περιέχει τη δραστική ουσία μεκλιζίνη. Αυτό θα σας προσφέρει πρόσθετη προστασία από τη ναυτία χωρίς να σας προκαλεί επικίνδυνη υπνηλία, ενώ ταξιδεύετε.
Αυτές οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις μπορεί επίσης να αποτρέψουν τη ναυτία
Υπάρχουν αρκετοί απλοί ομοιοπαθητικοί τρόποι για να βελτιώσετε τα συμπτώματα της ναυτίας και, ευτυχώς, δεν έχουν καθόλου παρενέργειες:
- Μερικοί άνθρωποι ανακουφίζονται από την ασθένεια της κίνησης με το να πιπιλάνε καραμέλες που παρασκευάζονται με μέντα, ή τζίντζερ, ή εισπνέοντας αρώματα με αυτά τα συστατικά.
- Επιπλέον, η εισπνοή φρέσκου αέρα, είτε από αεραγωγό είτε από ανοιχτό παράθυρο, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.
- Ξαπλώστε αν είναι δυνατόν και κλείστε τα μάτια σας.
- Κοιτάξτε ένα αντικείμενο σε μακρινή απόσταση, αντί για ένα κινητό τηλέφωνο, tablet, ή βιβλίο.
- Τέλος, το να είστε καλά ενυδατωμένοι, να έχετε φάει ελαφριά και να απέχετε από το αλκοόλ, μπορούν όλα να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση της σωματικής καταπόνησης του ταξιδιού.
Πηγές: https://my.clevelandclinic.org, https://www.prevention.com, https://bestlifeonline.com
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια φάρμακα προκαλούν αίσθημα κόπωσης και υπνηλία: Τι μπορείτε να κάνετε
Ποια κοινά φάρμακα πρέπει να προσέχετε, αν κάνετε θεραπεία για πίεση, καρδιά
Μην παίρνετε ποτέ τα φάρμακά σας πίνοντας ένα από αυτά
Μην παίρνετε αυτά τα φάρμακα μαζί με καφέ: Τι παρενέργειες δημιουργούνται