Iatropedia

Μην παίρνετε ποτέ φάρμακο για τον βήχα μαζί με αυτό: Προκαλείται σύνδρομο σεροτονίνης, προειδοποιούν γιατροί!

Κάποιο φάρμακο για τον βήχα θα έχετε πιθανότατα στο ντουλάπι ή το συρτάρι με τα φάρμακα, σε περίπτωση που το χρειαστείτε.

Αλλιώς, οι περισσότεροι θα πάρουμε ένα φάρμακο για τον βήχα από το φαρμακείο, όταν μας πιάνει βήχας από οποιαδήποτε αιτία.

Ωστόσο, παρόλο που -όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες- είναι ένα ασφαλές φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή, μπορεί σας θέσει ευάλωτους σε ανεπιθύμητες ενέργειες, αν το συνδυάσετε με κάτι που δεν πρέπει.

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι το φάρμακο για τον βήχα δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνεται με ένα δημοφιλές βοτανικό συμπλήρωμα, ή τσάι από το εν λόγω βότανο, λόγω σημαντικών παρενεργειών για την υγεία.

Μην παίρνετε ποτέ φάρμακο για τον βήχα μαζί με St. John’s wort (βαλσαμόχορτο)

Πολλά φάρμακα για τον βήχα περιέχουν το συστατικό δεξτρομεθορφάνη. Δυστυχώς, αυτή η ουσία μπορεί να αλληλεπιδράσει αρνητικά με ένα φυτικό συμπλήρωμα που ονομάζεται St. John’s wort. Στην Ελλάδα είναι διαθέσιμο με αυτό το όνομα κυρίως ως συμπλήρωμα διατροφής, αλλά είναι γνωστό και ως βαλσαμόχορτο.

Όταν συνδυάζονται, το βαλσαμόχορτο και η δεξτρομεθορφάνη επιτρέπουν “να συνεχίσει να συσσωρεύεται η σεροτονίνη πέρα από τα φυσιολογικά επίπεδα”, προειδοποιεί ο δρ. Chris Airey, γιατρός διευθυντής στην εταιρεία Optimale. Αυτό προκαλεί μια κατάσταση γνωστή ως “σύνδρομο σεροτονίνης”, σύμφωνα με τον δρ. Shaili Gandhi, αντιπρόεδρο στο τμήμα Formulary Operations της εταιρείας SingleCare, μια υπηρεσία για φθηνότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα στις ΗΠΑ.

“Πάντα τονίζω ότι ο καθένας πρέπει να επιβεβαιώνει με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό του εάν θέλει να πάρει νέες βιταμίνες ή φυσικές θεραπείες, καθώς υπάρχουν πολυάριθμες φυσικές θεραπείες που έχουν σοβαρές αλληλεπιδράσεις με κοινά φάρμακα, συνταγογραφούμενα και μη”, λέει ο δρ. Airey.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, το σύνδρομο σεροτονίνης μπορεί να είναι θανατηφόρο

Σύμφωνα με τον δρ. Airey, η σεροτονίνη είναι μια “ορμόνη της διάθεσης που διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και των νεύρων”. Και ενώ η ενίσχυση της σεροτονίνης θεωρείται συχνά θετική, ο δρ. Airey λέει ότι σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα.

Όπως εξηγεί ο δρ. Gandhi, στην ήπια μορφή του, το σύνδρομο σεροτονίνης μπορεί να υποχωρήσει μέσα σε μια ημέρα από την στιγμή που θα διακόψετε τα φάρμακα που το προκαλούν. Ωστόσο, εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτά τα φάρμακα μαζί, “το σοβαρό σύνδρομο σεροτονίνης μπορεί να προκαλέσει θάνατο εάν δεν αντιμετωπιστεί”, λέει ο ίδιος.

Το σύνδρομο σεροτονίνης ξεκινά με πιο ήπια συμπτώματα και μπορεί να σταματήσει εάν αναγνωριστεί

Είναι σημαντικό να αντιληφθείτε εγκαίρως τα συμπτώματα του συνδρόμου σεροτονίνης, ώστε να μπορείτε να σταματήσετε αυτή την αλληλεπίδραση φαρμάκων προτού οδηγήσει σε θανατηφόρες συνέπειες. Εάν η σεροτονίνη σας συσσωρευθεί σε επικίνδυνα επίπεδα, «μπορεί να αρχίσετε να έχετε συμπτώματα όπως ρίγος, ανατριχίλα, διάρροια, πονοκεφάλους, εφίδρωση και σύγχυση«, λέει ο δρ. Airey.

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα και παίρνετε φάρμακο για τον βήχα μαζί με το St. John’s wort, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Αν φτάσετε σε μια σοβαρή μορφή συνδρόμου σεροτονίνης, ο δρ. Airey λέει ότι μπορεί να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε επιληπτικές κρίσεις, ακανόνιστο καρδιακό παλμό, ή ακόμα και να χάσετε τις αισθήσεις σας.

Το St. John’s wort διατίθεται σε πολλές διαφορετικές μορφές

Το St. John’s wort διατίθεται ως “τσάι, δισκία/κάψουλες, σε υγρή μορφή, ή ως τοπικό παρασκεύασμα”, λέει η δρ. Leann Poston, γιατρός και σύμβουλος υγείας της εταιρείας Invigor Medical. Πολλοί χρησιμοποιούν συχνά αυτό το συμπλήρωμα για τη θεραπεία της κατάθλιψης, ή των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, παρόλο που είναι φυσικό και μη συνταγογραφούμενο, το St. John’s wort (βαλσαμόχορτο) εξακολουθεί να περιέχει ενεργά συστατικά όπως η υπερφορίνη, η οποία μπορεί να το κάνει να αλληλεπιδράσει αρνητικά με πολλά φάρμακα.

«Μια κοινή παρανόηση είναι ότι επειδή ένα συμπλήρωμα είναι φυσικό, δεν θα παρεμβαίνει σε άλλα φάρμακα. Αυτό είναι μεγάλο λάθος«, εξηγεί ο δρ. Airey.

«Τα περισσότερα βότανα και φυσικές θεραπείες είτε είναι πρόδρομοι των συνθετικών φαρμάκων που χρησιμοποιούμε σήμερα, είτε χρησιμοποιούνται άμεσα ως φάρμακο σε μη δυτικούς πολιτισμούς. Ένα φάρμακο είναι φάρμακο, ανεξάρτητα από το αν είναι ‘φυσικό’, ή όχι, υπογράμμισε ο ίδιος.

Πηγές: https://www.mountsinai.orghttps://www.verywellmind.comhttps://www.mayoclinic.org, https://stopmedicineabuse.org, https://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γάλα μαγνησίας: Χρήσεις, παρενέργειες και αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα – Ποιοι πρέπει να ΜΗΝ πίνουν γάλα μαγνησίας

Φάρμακα που προκαλούν πονοκεφάλους

Ποια φάρμακα προκαλούν αίσθημα κόπωσης και υπνηλία: Τι μπορείτε να κάνετε

Φάρμακα για βήχα και κρυολόγημα στο παιδί: Απαντήσεις σε 5 συχνές ερωτήσεις

Ποτέ φάρμακο με κωδεΐνη στο παιδί – Προσοχή στα φάρμακα για βήχα και πόνο

Γιατί ο βήχας χειροτερεύει το βράδυ και τι κάνουμε για να μειωθεί και να κοιμηθούμε

Πιθανό σημάδι καρδιακής ανεπάρκειας αν προσέξετε αυτό την στιγμή που βήχετε