Της Αθηνάς Θ. Λάνης
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
Οι ημέρες του Πάσχα συνδυάζουν ένα πλούσιο τραπέζι με πολλές παραδοσιακές γεύσεις και κατανάλωση κρασιού και μπύρας. Βέβαια ο συνδυασμός αυτός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην οδική συμπεριφορά και να αυξήσει τις πιθανότητες για τροχαία δυστυχήματα.
Μετά το φαγητό συμβαίνουν ορισμένες αλλαγές στον οργανισμό, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία της πέψης, με αποτέλεσμα να προκαλείται υπνηλία. Αρχικά λόγω της αύξησης της γλυκόζης του αίματος μπλοκάρεται η παραγωγή ορεξίνης από τα εγκεφαλικά κύτταρα.
Η ορεξίνη είναι μία ουσία που είναι υπεύθυνη για τη διέγερση και την εγρήγορση και όταν τα επίπεδά της πέφτουν είμαστε ληθαργικοί.
Επιπλέον, οι υδατάνθρακες των τροφών προκαλούν έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Η ινσουλίνη με τη σειρά της αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης και της μελατονίνης, οι οποίες σχετίζονται με την υπνηλία.
Τέλος, κατά τη διάρκεια της πέψης το στομάχι χρησιμοποιεί περισσότερο αίμα και καταναλώνεται ενέργεια για τη διάσπαση των τροφών με αποτέλεσμα να μειώνεται η ενέργεια που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος.
Το αλκοόλ επηρεάζει την ικανότητα της οδήγησης ακόμα κι αν έχει καταναλωθεί σε μικρές ποσότητες. Μόλις το αλκοόλ εισέλθει στο στομάχι ένα μέρος του απορροφάται και πάει κατευθείαν στην κυκλοφορία του αίματος. Μέσα σε λίγα λεπτά το αλκοόλ θα φτάσει στον εγκέφαλο και θα προκληθεί διέγερση.
Τα μάτια μένουν εστιασμένα περισσότερο χρόνο στο ίδιο αντικείμενο, μειώνεται η εγρήγορση και οι αντιδράσεις επιβραδύνονται.
Η αντίληψη επηρεάζεται και μειώνεται η ικανότητα παρακολούθησης αλλαγής των συνθηκών. Μειώνεται η ικανότητα εκτίμησης της ταχύτητας και των αποστάσεων και γίνεται δύσκολη η οδήγηση σε ευθεία γραμμή.
Τέλος, η υπερβολική αυτοπεποίθηση που παρατηρείται με τη λήψη του αλκοόλ σε συνδυασμό με την ελαττωμένη ικανότητα αναγνώρισης του κινδύνου κάνει την οδήγηση μη ασφαλή.
Η υπνηλία που φυσιολογικά εμφανίζεται μετά το φαγητό και οι συνέπειες του αλκοόλ είναι δύο παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη πριν οδηγήσουμε.
Αποφύγετε τη βαρυστομαχιά, η οποία θα σας κάνει περισσότερο ληθαργικούς και ελέγξτε την ποσότητα του αλκοόλ που θα καταναλώσετε. Αν χρειαστεί να ταξιδέψετε μετά το φαγητό προτιμήστε να ξεκουραστείτε πρώτα και αντικαταστήστε το αλκοόλ με αναψυκτικά.
Αθηνά Θ. Λάνη Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Email: athinalani@yahoo.gr