Μείωση μαστών: Πότε χρειάζεται να γίνει η επέμβαση;
Του Αθανάσιου Χριστόπουλου
Πλαστικού Χειρουργού
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης το χαλαρωμένο δέρμα αφαιρείται, η θηλή μεταφέρεται στην αρχική της θέση και ο μαστός αναδιαμορφώνεται στο αρχικό του κωνικό σχήμα. Τα σημεία στα οποία γίνονται οι τομές διαφέρουν ανάλογα με την τεχνική της επέμβασης. Υπάρχουν τεχνικές χάρη στις οποίες οι τομές μπορούν να είναι μικρότερες και αναλόγως μικρότερα τα μετεγχειρητικά σημάδια.
Oι ενδείξεις για μία τέτοια επέμβαση είναι:
• Μαστοί που μετά από περίοδο εγκυμοσύνης παρέμειναν αυξημένοι σε διαστάσεις.
• Μαστοί που είναι δυσανάλογα ογκώδεις σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα και επομένως δημιουργούν αισθητικό πρόβλημα
• Μαστοί που λόγω του όγκου τους προκαλούν πόνο στη σπονδυλική στήλη ή στην ωμοπλάτη
• Μαστοί διαφορετικού μεγέθους, όπου σε συνδυασμό με αύξηση ή ανόρθωση θέλουμε να πετύχουμε συμμετρία.
• Ερεθισμός του δέρματος στην πτύχωση στο κάτω μέρος των μαστών λόγω εφίδρωσης και συλλογής μικροβίων στην περιοχή αυτή.
• Περιορισμός στις ασκήσεις ή στον αθλητισμό λόγω μεγάλου μεγέθους των μαστών. O θηλασμός μπορεί να γίνει χωρίς κανένα πρόβλημα, διότι η λειτουργικότητα του μαστού δεν επηρεάζεται από την επέμβαση.
Έχει αποδειχθεί ότι η μείωση του όγκου του μαστού μειώνει αναλογικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Η επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία μετά την ενηλικίωση.
Καλό είναι, αν και όχι απαραίτητο, το άτομο να έχει χάσει το βάρος που επιθυμεί και πριν γίνει η επέμβαση να έχει σταθεροποιηθεί σε κάποια επιθυμητά κιλά προκειμένου το αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερη διάρκεια.
Μία μαστογραφία πριν την επέμβαση θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα προϋπάρχοντος κακοήθους όγκου. Επίσης, είναι απαραίτητο να μην προϋπάρχουν άλλες σοβαρές ασθένειες.
Η μείωση των μαστών δεν προϋποθέτει τη χρήση κάποιων προσθετικών υλικών. Επίσης, δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για την υγεία φυσικά σε άτομα που δεν έχουν ήδη κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Η πιθανότητα επιπλοκών είναι αρκετά μικρή και στις περιπτώσεις που συμβούν μπορούν εύκολα να διορθωθούν. Αυτές συζητούνται κατά περίπτωση με το γιατρό. Επίσης, με το γιατρό συζητάται η επιλογή της καταλληλότερης κατά περίπτωση εγχειρητικής τεχνικής.
Η παραμονή σε κλινική μετά την επέμβαση είναι της τάξης της μία ή δύο ημερών και συνήθως ακολουθούν λίγες μέρες ξεκούρασης στο σπίτι.
Η διάρκεια του αποτελέσματος συνήθως είναι για πολλά χρόνια και εξαρτάται από την ελαστικότητα του δέρματος, τις πιθανές αυξομειώσεις βάρους ή τις ενδεχόμενες εγκυμοσύνες.
O βαθμός ικανοποίησης των ατόμων που έχουν προβεί σε μία τέτοια επέμβαση είναι μεγάλος, με την απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν ενημερωθεί σω-στά και να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες.
Αθανάσιος Χριστόπουλος Πλαστικός Χειρουργός μέλος της Παγκόσμιας Εταιρίας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS) και της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Laser Αισθητικής Χειρουργικής (ESLAS), της Ελλ. Εταιρίας Πλαστικής Επανορθωτικής & Αισθητικής Χειρουργικής, της Ελληνικής Εταιρίας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής
www.athanasioschristopoulos.com
email: anaplasis@a-a.gr