Μήπως δουλεύετε υπερβολικά πολύ; Τι κίνδυνοι υπάρχουν
Η ισορροπία ανάμεσα στην δουλειά και στην προσωπική ζωή είναι πολύ σημαντική για την υγεία, αλλά δυστυχώς πολλοί από εμάς εργαζόμαστε περισσότερες ώρες ή/και μέρες απ’ όσες πρέπει κάθε εβδομάδα.
Πότε είναι, όμως, η εργασία μας πολύ περισσότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε για το δικό μας το καλό; Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε πέρυσι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, 55 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα συνιστούν σοβαρή απειλή για την υγεία.
Διαβάστε ακόμα Η πολλή δουλειά σκοτώνει τους εργαζομένους, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Δυστυχώς, όμως, 2016 τουλάχιστον 488 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναγκάζονταν να εργαστούν τόσο πολύ. Το επακόλουθο ήταν να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους περισσότεροι από 745.000 από αυτούς. Και αυτό, διότι η πολύωρη δουλειά σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό και καρδιοπάθεια.
Πώς μπορεί όμως η πολλή δουλειά να τα προκαλεί όλ’ αυτά; Και τι μπορούμε να κάνουμε; Ο ψυχολόγος Dr. Adam Borland, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο, εξηγεί ποιοι είναι οι κίνδυνοι και πως θα τους αντιληφθούμε.
Πως μας επηρεάζει
Όταν ένας άνθρωπος εργάζεται συνεχώς περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα, αυξάνονται τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό του. Η κορτιζόλη είναι η κύρια ορμόνη του στρες. Όταν είναι συνεχώς αυξημένη μπορεί να «θολώσει» το μυαλό, να αυξήσει την αρτηριακή πίεση κ.λπ.
Επιπλέον, ο οργανισμός μπαίνει στη διαδικασία να προσπαθεί να αποδώσει σωματικά και νοητικά χωρίς να αναπληρώνει επαρκώς τις δυνάμεις που χρησιμοποιεί. Αυτό έχει ως συνέπεια να καταπονείται πολύ περισσότερο απ’ ό,τι αν υπήρχε ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ξεκούρασης.
Η πολλή δουλειά όμως μπορεί να έχει και άλλες συνέπειες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται αυτές που ακολουθούν.
Δεν κοιμάστε αρκετά
Πολλοί εργαζόμενοι, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της δουλειάς τους, «κόβουν» ώρες από τον ύπνο τους. Η έλλειψη ύπνου όμως προκαλεί πολλά προβλήματα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Βραχυπρόθεσμα λ.χ. μειώνει τις αντοχές μας στο στρες, εξασθενεί το ανοσοποιητικό και ελαττώνει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ατυχημάτων. Μακροπρόθεσμα ανοίγει τον δρόμο σε πολλά προβλήματα υγείας, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η καρδιοπάθεια, η παχυσαρκία και ο διαβήτης.
Δεν έχετε πρόγραμμα στη διατροφή σας
Αν έχετε καθημερινά πολλή δουλειά, είναι πιθανό να σας απορροφά και να μην προλαβαίνετε να κάνετε τρία πλήρη γεύματα την ημέρα ή/και τις κατάλληλες ώρες. Η παράλειψη γευμάτων, όμως, μειώνει την ενεργητικότητα, ελαττώνει τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα και αυξάνει τη λαχτάρα για ανθυγιεινά εδέσματα.
Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο υπερκατανάλωσης φαγητού το βράδυ, γεγονός που είναι εντελώς αντίθετο με τους φυσιολογικούς ρυθμούς του οργανισμού.
Κάνετε καθιστική ζωή
Πολλοί από τους εργαζόμενου που δουλεύουν υπερωριακά κάθε μέρα, είναι υπάλληλοι γραφείου. Η πολύωρη ακινησία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, κακής φυσικής κατάστασης, υψηλής χοληστερόλης και σακχάρου αίματος. Σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και διαβήτη.
Αντιθέτως, η συστηματική άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει την ψυχική διάθεση και μειώνει τους προαναφερθέντες κινδύνους.
Παραμελείτε τις σχέσεις σας
Η πλούσια κοινωνική ζωή είναι ένα από «ελιξίρια» μακροζωίας. Η πολλή δουλειά όμως δεν αφήνει χρόνο για να συμμετάσχουμε σε κρίσιμες στιγμές της οικογένειας και των φίλων μας. Οι στιγμές που χάνουμε, δυστυχώς δεν γυρίζουν πίσω. Επιπλέον, μας είναι απαραίτητες για να μη νιώθουμε μοναξιά, αλλά και για να οξύνουμε τη μνήμη και τις νοητικές δεξιότητές μας. Αυξάνουν επίσης την ευτυχία και την ευεξία που νιώθουμε. Μέγα σφάλμα είναι επίσης να μην παίρνουμε άδεια, διότι ο οργανισμός μας, η ψυχή μας και οι δικοί μας άνθρωποι το έχουν όλοι ανάγκη.
Στρέφεστε στο τσιγάρο και στο αλκοόλ
«Δεν είναι σπάνιο να στρέφεται κάποιος στις ουσίες όταν αισθάνεται εξουθενωμένος ή ότι θέλει να τα ξεχάσει όλα», τονίζει ο Dr. Borland. Ωστόσο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγικότητα και αυξημένο κίνδυνο σφαλμάτων στη δουλειά, διότι επηρεάζει την ικανότητα συγκέντρωσης και εστίασης της προσοχής. Χώρια όλοι οι άλλοι δυνητικοί κίνδυνοι, αν γίνουν συνήθεια.
Πως θα καταλάβετε ότι το παρακάνετε
Αυτονόητο είναι ότι θα υπάρξουν στιγμές στον εργασιακό βίο μας όπου θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να τελειώσουμε μία σημαντική δουλειά ή να προλάβουμε μια προθεσμία. Αν όμως η δουλειά επί 55 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα έχει γίνει ο κανόνας στη ζωή σας, κινδυνεύετε να υποστείτε επαγγελματική εξουθένωση.
Οι ενδείξεις ότι φτάσατε σε αυτό το σημείο είναι οι εξής, κατά τον Dr. Borland:
- Έχετε σταματήσει να φροντίζετε τον εαυτό σας
- Δεν δίνετε σημασία στην ψυχική υγεία σας
- Η δουλειά σας έχει πάψει να έχει νόημα
- Ανησυχείτε διαρκώς για τις επιδόσεις σας στην εργασία σας
- Δυσκολεύεστε να θέσετε όρια μεταξύ της εργασίας και της οικογενειακής ζωής
- Είστε μόνοι ή νιώθετε μοναξιά
Αν οι περιγραφές αυτές σας θυμίζουν τον εαυτό σας, έχει έρθει η ώρα να θέσετε όρια, να οργανωθείτε καλύτερα και να αρχίσετε να δουλεύετε λιγότερο, συνιστά ο Dr. Borland.
Φωτογραφία: iStock