Iatropedia

Μήπως έχετε αλλεργία στην γλουτένη;

Ορισμένοι άνθρωποι, και όχι λίγοι, έχουν αλλεργία στην γλουτένη. Τι σημαίνει αυτό;Τι πρέπει να προσέχετε στη διατροφή σας; Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Εάν έχετε αλλεργία στη γλουτένη, είναι σημαντικό να οργανώσετε τη διατροφή σας για να είστε υγείες.

Η αλλεργία στη γλουτένη είναι αδυναμία του σώματος να αφομοιώσει ή να σπάσει την πρωτεΐνη της γλουτένης που βρίσκεται στο σιτάρι και σε ορισμένα άλλα δημητριακά. Η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να κυμαίνεται από ήπια ευαισθησία στη γλουτένη και σε πλήρη δυσανεξία που ονομάζεται κοιλιοκάκη. Αυτή είναι μια σοβαρή αυτοάνοση διαταραχή κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στη γλουτένη στο λεπτό έντερο, με συνέπεια να υποφέρει ο ασθενής από σοβαρές διαταραχές του πεπτικού συστήματος.

Το σιτάρι είναι μία από τις κύριες βάσεις της διατροφής μας και είναι το νούμερο ένα εχθρός για τα άτομα με αλλεργία στη γλουτένη. Οπότε πρέπει να αποφεύγεται ακόμα και σε μικρές ποσότητες. Εκτός από τις προφανείς τροφές (αλεύρι, φαρίνα, ζυμαρικά, κ.α) η γλουτένη μπορεί επίσης να είναι συστατικό στο ζωμό κοτόπουλου, σε ξίδι βύνης, σε ορισμένες σάλτσες για σαλάτες, σε μπιφτέκια. Η πρωτεΐνη μπορεί ακόμη και να κρύβεται σε πολλά κοινά καρυκεύματα και μείγματα μπαχαρικών.

Μπορεί να φαίνεται απαιτητικό να ακολουθεί κάποιος διατροφή απαλλαγμένη από γλουτένη, αλλά τα πλεονεκτήματα υπερτερούν κατά πολύ της ταλαιπωρίας. Το πρώτο βήμα είναι να βρείτε εναλλακτικές λύσεις, όπως ψωμί, ζυμαρικά, μπισκότα και δημητριακά χωρίς γλουτένη. Για το ψήσιμο, χρησιμοποιήστε υποκατάστατο αλευριού.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr