Μήπως παίρνετε λάθος τα φάρμακά σας;
Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
Οι παρενέργειες μπορεί να συμβούν κατά την έναρξη, τη μείωση / αύξηση των δόσεων ή όταν τελειώνει το θεραπευτικό σχήμα. Όταν είναι σοβαρές, η δοσολογία τροποποιείται ή διακόπτεται το φάρμακο και συνταγογραφείται μία διαφορετική αγωγή.
Ο γιατρός θα σας ενημερώσει για τις πιθανές παρενέργειες πριν αρχίσετε τη φαρμακευτική αγωγή. Ανεξάρτητα από το φάρμακο, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι:
ναυτία
έμετος
αλλεργικές αντιδράσεις
υπνηλία
αϋπνία
καρδιακά προβλήματα (όπως αίσθημα παλμών)
Παρόλα αυτά, ανάλογα με την κατηγορία του φαρμάκου μπορεί να εμφανιστούν κάποιες σπάνιες, αλλά σοβαρές παρενέργειες. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό σας αν εμφανίσετε:
επίμονο πυρετό
πονόλαιμο
εκχυμώσεις/μελανιές
αιμορραγία
ωχρότητα
δερματικό εξάνθημα
νευρολογικά συμπτώματα (π.χ. απώλεια συνείδησης, ακούσιες κινήσεις)
Για παράδειγμα, τα αντιψυχωσικά φάρμακα ευθύνονται για την εμφάνιση τρόμου και όψιμης δυσκινησίας, δηλαδή για ανώμαλες κινήσεις που συνήθως αφορούν τους περιστοματικούς μυς, τους μυς της παρειάς και της γλώσσας. Tο κακόηθες νευροληπτικό σύνδρομο είναι μια εξαιρετικά σοβαρή αντίδραση στα αντιψυχωσικά φάρμακα.
Tα κυριότερα συμπτώματα είναι δυσκαμψία, τρόμος, ακούσιες κινήσεις υπερθερμία (πυρετός που μπορεί να είναι υψηλότερος από 41°C), υπόταση ή υπέρταση, ταχυκαρδία, ωχρότητα και καρδιακή αρρυθμία.
Ορισμένες φορές οι παρενέργειες είναι αρκετά σπάνιες ή μπορεί να μην έχουν αναφερθεί τέτοια περιστατικά στο παρελθόν. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να ενημερώνεται ο ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) για να αξιολογηθούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες και να ακολουθηθεί η διαδικασία φαρμακοεπαγρύπνησης του Οργανισμού.
Για τη διευκόλυνση της διαδικασίας υπάρχει η κίτρινη κάρτα. Η Κίτρινη Κάρτα είναι ένα μέσο για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων. Οι επαγγελματίες υγείας (ιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές κλπ) και οι ασθενείς έχουν καθήκον να συμπληρώνουν την Κίτρινη Κάρτα κάθε φορά που υποψιάζονται ότι ένα φάρμακο μπορεί να έχει προκαλέσει μία ανεπιθύμητη ενέργεια.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
email: cbountouri@gmail.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Υπαρκτός ο κίνδυνος εμφάνισης κρούσματος Έμπολα στην Ελλάδα
Έλυσε όλα τα προβλήματα του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ ο κ. Γρηγοράκος