Μήπως πονάτε όταν πάτε τουαλέτα;

  • Iatropedia
Κάθε φορά που πάτε τουαλέτα αντιμετωπίζετε φοβερό πόνο. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται ένα φοβερό μαρτύριο το οποίο δεν μπορείτε να το ξεπεράσετε με τίποτα. Ο γιατρός σας μόλις διέγνωσε ότι πάσχετε από ραγάδα του πρωκτού και εσείς δεν ξέρετε τι είναι. Μάθετε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα όσα θέλετε να μάθετε για την νόσο αυτή.

Του Δημήτριου Κ. Φιλίππου, MD, PhD

Γενικού Χειρουργού

Η ραγάδα του πρωκτού αποτελεί μία ρωγμή (σκίσιμο) στο βλεννογόνο του πρωκτού, στο άνοιγμα μέσω του οποίου οι κενώσεις του εντέρου εξέρχονται. Αυτή η ρωγμή πιο συχνά προκαλείται από μία μεγάλη, σκληρή κένωση καθώς αυτή διέρχεται από τον πρωκτικό δακτύλιο.

Στην αρχή, υπάρχει συνήθως ήπιο καύσος και πόνος στον πρωκτό κατά τη διάρκεια των κενώσεων. Με τις επανηλειμένες ρήξεις, ο πόνος κατά τη διάρκεια και λίγο μετά την κένωση μπορεί να είναι πολύ έντονος.

Μερικοί τον περιγράφουν σαν «έντονο κάψιμο». Μπορεί να υπάρχει ζωηρό κόκκινο αίμα στο χαρτί της τουαλέτας, να επαλείφει τα κόπρανα ή να λερώνει τη λεκάνη της τουαλέτας. Τα άτομα με ραγάδα πρωκτού συχνά φοβούνται τον πόνο, ο οποίος ακολουθεί μία κένωση του εντέρου και έτσι τείνουν να συγκρατούνται και να προσπαθούν να αποφύγουν την κένωση.

Αυτό οδηγεί στη δημιουργία σκληρών κοπράνων, τα οποία καθώς τελικά διέρχονται τραυματίζουν εκ νέου τη ραγάδα.

Κάθε ασθενής με τα προαναφερθέντα σημεία και συμπτώματα πρέπει να ελέγχεται για τυχόν ραγάδα στον πρωκτό.

Συνήθως η διάγνωση τίθεται εύκολα με τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού και τη διενέργεια μίας προσεκτικής κλινικής εξέτασης της περιοχής. Συχνά με την προσεκτική διάνοιξη των γλουτών θα αποκαλυφθεί το κατώτερο τμήμα της ραγάδας. Η ραγάδα συνήθως εντοπίζεται στο οπίσθιο τοίχωμα του πρωκτού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συνυπάρχει ουλώδης ιστός ή ιστικά ράκη στο κατώτερο άκρο της ραγάδας.

Ένα γαντοφορεμένο δάκτυλο εισάγεται με ήπιες κινήσεις στον πρωκτό, αφού πρώτα τοποθετηθεί στην άκρη του μικρή ποσότητα λιπαντικής ουσίας. Η εξέταση αυτή μπορεί να αναπαράγει τον πόνο όταν το δάκτυλο ακουμπήσει στην ραγάδα.

Πρωκτοσκόπηση: Διενεργείται με ένα κοντό, κοίλο όργανο το οποίο ονομάζεται πρωκτοσκόπιο, και έχει πάχος και μήκος περίπου όσο και το δάκτυλο σας. Το πρωκτοσκόπιο λιπαίνεται και εισάγεται με ήπιες κινήσεις στον πρωκτικό σωλήνα ο οποίος και εξετάζεται λεπτομερώς.

Περίπου το ένα τρίτο των ραγάδων του πρωκτού μπορούν να ιαθούν με τα παρακάτω συντηρητικά μέτρα:

Δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες και αρκετά υγρά ώστε τα κόπρανα να είναι μαλακά.

Ηπακτικό: (παράδειγμα: παραφινέλαιο) ή ένα ήπιο καθαρτικό (παράδειγμα: γάλα μαγνησίας), εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Καθιστά μπάνια: Αυτά περιλαμβάνουν το κάθισμα σε μπανιέρα γεμάτη με ζεστό (όχι καυτό) νερό που να καλύπτει την περιοχή του πρωκτού για τουλάχιστο 15 λεπτά την ημέρα και εφόσον είναι δυνατό, και μετά από κάθε κένωση.

Εάν η ραγάδα δεν υποχωρήσει με τις παραπάνω θεραπείες μετά από ένα περίπου μήνα, τότε απαιτείται χειρουργική.

Μετά από προσεκτική εκτίμηση όλων των παραγόντων, σας προτείνεται να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση.

Η επέμβαση συνήθως διενργείται με τοπική αναισθησία χορηγώντας με μία λεπτή βελόνα τοπικό αναισθητικό στην περιοχή ώστε να μουδιάσει. Επιπρόσθετα, μπορεί να σας χορηγηθούν κάποια φάρμακα που προκαλούν υπνηλία (μέθη). Σε ορισμένες περιπτώσεις η επέμβαση μπορεί να διενεργηθεί υπό γενική αναισθησία. Η επέμβαση συνήθως διαρκεί 30 λεπτά ή και λιγότερο.

Δημήτριος Κ. Φιλίππου, MD, PhD

Γενικός Χειρουργός

http://xeirourgikh.blogspot.gr/

Email: d_filippou@hotmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν ο καρκίνος δίνει σημάδια!

Καρκίνος Προστάτη: Σοβαρή Κακοήθεια ή ''Λιοντάρι Χωρίς Δόντια'';