Μήπως πονάτε στον αγκώνα;
Σύμφωνα με τον Χειρουργό Ορθοπαιδικό- Μικροχειρουργό Χεριού και αντιπρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού -Άνω Άκρου, κ Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης η άρθρωση του αγκώνα μπορεί να καταστραφεί η να υποστεί σοβαρή ζημιά από διάφορους παράγοντες.
Συγκεκριμένα:
Πρωτοπαθείς Ρευματοειδείς η Εκφυλιστικές Αρθρίτιδες
Οι ρευματοπαθείς στις ΗΠΑ φθάνουν το 15-18% του πληθυσμού, ενώ τουλάχιστον το 30-35% πάσχουν από εντόπιση της νόσου και στον αγκώνα, ένα 7-8% αυτών έχουν εντόπιση μόνος τον αγκώνα. Από τους πάσχοντες στον αγκώνα το 1/5 θα καταλήξει με καταστροφή της άρθρωσης παρά την χημειοθεραπεία .
Βαρείς τραυματισμοί από τροχαία, εργατικά η αθλητικά ατυχήματα.
Το 16% των τροχαίων ατυχημάτων στις ΗΠΑ περιλαμβάνουν τραυματισμένους αγκώνες και το 5-7% αυτών έχουν κατεστραμμένη άρθρωση.
Τα κατάγματα
Είναι η πρώτη σε συχνότητα εντόπιση εξάρθρωσης στα παιδιά(15%) και στους ενήλικες το 8% όλων των καταγμάτων
Τα εξαρθρήματα
Στους ενήλικες είναι η δεύτερη συχνότερη εντόπιση εξαρθρήματος στο ανθρωπινό σώμα και η πρώτη στα παιδιά.
Πως γίνεται η αποκατάσταση
Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πάνω από 100.000 αρθροπλαστικές για την αντιμετώπιση των ανεπανόρθωτα βαριά τραυματισμένων αγκώνων.
Μάλιστα ενώ οι άλλες αρθροπλαστικές ( πχ ισχίου,ώμου) εφαρμόζονται σε υπερήλικα συνήθως άτομα που πάσχουν απο οστεοαρθρίτιδες, στον αγκώνα οι περισσότερες αρθροπλαστικές γίνονται σε νεώτερους ασθενείς που συνήθως έχουν τραυματισθεί ανεπανόρθωτα ή έχουν αναπτύξει μετατραυματικές αρθρίτιδες αγκώνα!
Οι περισσότερες αυτών των περιπτώσεων αφορούν βαριές ανίατες καταστάσεις αγκυλωμένων ή δύσκαμπτων και επώδυνων αγκώνων , ή χειρουργημένων ανεπιτυχώς που δεν κόλλησαν ή ρευματικών αγκώνων με υπερβολικό άλγος και περιορισμό κίνησης.
O Ιωάννης Iγνατιάδης
«Η ολική αρθροπλαστική αγκώνα , που εφαρμόζεται πλέον και στην Ελλάδα, είναι η έσχατη αλλά η μόνη λύση για την κατεστραμμένη άρθρωση του αγκώνα» αναφέρει ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός- Μικροχειρουργός Χεριού και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού -Άνω Άκρου, κ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης.
«Ο κυριότερος μετεγχειρητικός περιορισμός, καταλήγει ο κ Ιγνατιάδης, είναι η αποφυγή ανύψωσης βάρους με το επίμαχο μέλος μεγαλύτερου των 4.5 κιλών. Αμέσως μετά την επέμβαση εφαρμόζεται CPM αυτόματο σύστημα συνεχούς κίνησης , ενώ κατόπιν λειτουργικός νάρθηκας με γωνιόμετρο και σχεδόν άμεση απελευθέρωση κίνησης ενώ προστατεύονται οι στροφές αρχικά και οι πλάγιες κινήσεις οι οποίες τελικά και αυτές ελευθερώνονται. Η φυσικοθεραπεία αφορά την τελική απόκτηση πλήρους εύρους κίνησης, και ενδυνάμωσης».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποιοι νέοι μύθοι του σεξ καταρρίπτονται!
Φθινόπωρο: Καιρός για εξετάσεις!