Μήπως ξεχνάτε εύκολα;
Εξάλλου η νόσος Alzheimer μπορεί να είναι μια ασθένεια που αφορά κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας αλλά μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν προβλήματα μνήμης που οφείλονται σε αλλοιώσεις στον εγκέφαλο που αφορούν και άτομα νεώτερα. Γι αυτό οι επιστήμονες συνιστούν ασκήσεις μνήμης με παιχνίδια όπως σκάκι και σταυρόλεξο.
Προλάβετε τώρα που είναι νωρίς καθώς οι ειδικοί της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών τονίζουν πως η πρόληψη είναι το “α” και το “ω” στην αντιμετώπιση της νόσου.
Σήμερα στη χώρα μας 160 χιλιάδες άτομα πάσχουν από άνοια ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπολογίζεται ότι 7,3 εκατομμύρια άνθρωποι βασανίζονται από την πάθηση. Σε ολόκληρο τον κόσμο 35 εκατομμύρια άτομα έχουν διαγνωσθεί με Alzheimer και οι αριθμοί αναμένεται να τριπλασιαστούν έως το 2050 οπότε και οι ανοϊκοί ασθενείς αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια.
Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας, πλήττοντας το 50-60% των ανοϊκών ασθενών, με το υπόλοιπο ποσοστό να αφορά σε περίπου άλλες 100 μορφές άνοιας.
Η επιστημονική αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer ακολουθεί τρεις κατευθύνσεις: τη φαρμακευτική αγωγή, την ψυχολογική και κοινωνική στήριξη των ασθενών (γνωστικές παρεμβάσεις, κοινωνικοποίηση, ασκήσεις μνήμης και νοητικής ενδυνάμωσης κλπ) αλλά και τη στήριξη και εκπαίδευση των φροντιστών και των οικογενειών τους. Σημαντικό είναι όπως τονίζουν οι επιστήμονες να γίνονται ασκήσεις μνήμης όπως με σταυρόλεξα ή με σκάκι.