Η κακή αναπνοή, η δύσοσμη αναπνοή ή η δυσοσμία του στόματος είναι όλοι όροι που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια σαφώς δυσάρεστη οσμή της αναπνοής . Η στοματική δυσοσμία δεν είναι πρόβλημα από μόνη της, αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις μας.
Είναι σε όλους μας γνωστό πώς η κατανάλωση ορισμένων τροφών, όπως το σκόρδο και τα κρεμμύδια μπορούν να επηρεάσουν την αναπνοή μας. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι τροφές απορροφούνται στην κυκλοφορία του αίματός μας, μεταφέρονται στους πνεύμονες και εκπνέονται με την αναπνοή. Ευτυχώς, η κακή αναπνοή που προκαλείται από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε είναι μόνο προσωρινή.
Συχνές αιτίες της κακής αναπνοής
Η αλήθεια είναι, ότι η δύσοσμη αναπνοή προέρχεται από τα σωματίδια τροφής που έχουν παγιδευτεί στο στόμα μας. Όταν η τροφή παραμένει στο στόμα, γίνεται ένα γόνιμο έδαφος για τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν κακή αναπνοή. Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν κακή στοματική υγεία, ανεπαρκή καθαρισμό των οδοντοστοιχιών και περιοδοντική νόσο. Ισχυρός σύμμαχος των παραπάνω είναι το κάπνισμα και τα προϊόντα καπνού.
Η κακή αναπνοή μπορεί επίσης να είναι σημάδι μιας υποκείμενης ιατρικής κατάστασης του στομάχου, των πνευμόνων ή της κυκλοφορίας του αίματος.
Μια άλλη ελάχιστα γνωστή κατάσταση που μπορεί να συμβάλει στη δυσοσμία του στόματος είναι η ξηροστομία (ξηρό στόμα). Όταν το στόμα μας είναι ξηρό, η παραγωγή σάλιου μειώνεται, διαταράσσοντας τη φυσική λειτουργία του καθαρισμού του στόματος. Το σάλιο είναι φυσικό στοματικό διάλυμα το οποίο περιέχει τις ιδιότητες που μειώνουν τα βακτήρια στο στόμα. Η κατανάλωση αλκοόλ, ορισμένων φαρμάκων, η αναπνοή από το στόμα αντί της μύτης και η διαταραχή των σιελογόνων αδένων, είναι παράγοντες που ενισχύουν τη στοματική κακοσμία.
13 τρόποι για την καταπολέμηση της κακής αναπνοής
*Βουρτσίστε τα δόντια σας και ξεπλύνετε το στόμα σας καλά μετά από κάθε γεύμα για να αφαιρέσετε τα σωματίδια της τροφής.
*Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, βουρτσίστε και τη γλώσσα σας. Η γλώσσα καλύπτεται από χιλιάδες μικροσκοπικές τρίχες που μπορούν να παγιδεύσουν τα βακτηρίδια.
*Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας για να αποκλείσετε την ασθένεια των ούλων και να διορθώσετε τα σφραγίσματα, τα οποία μπορούν να παγιδεύσουν την τροφή.
*Μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη ή πιπιλίστε καραμέλα χωρίς ζάχαρη για να αυξηθεί η ροή του σάλιου.
*Εάν το στόμα σας είναι ξηρό, πιείτε άφθονο νερό.
*Αποφύγετε τσίχλες και στοματικά διαλύματα που περιέχουν αλκοόλ. Αντί να βοηθήσουν, μπορεί να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Καλύπτουν προσωρινά τη μυρωδιά και έχουν την τάση να στεγνώνουν το στόμα δημιουργώντας ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τα βακτηρίδια.
*Καταναλώστε λαχανικά όπως τα ωμά καρότα ή σέλινο.
*Αποφύγετε τροφές όπως τα κρεμμύδια και το σκόρδο, που μπορεί να προκαλέσουν την κακή αναπνοή.
*Αποφύγετε την κατανάλωση οινοπνεύματος και καφεΐνης, η οποία μπορεί να στεγνώσει το στόμα.
*Διακόψτε το κάπνισμα. Η πίσσα και η νικοτίνη που συγκεντρώνεται επάνω στην επιφάνεια των δοντιών, της γλώσσας και των μάγουλων , στεγνώνει το στόμα και εμποδίζει τη ροή του σάλιου.
*Η χλωροφύλλη είναι ένα φυσικό ‘αποσμητικό’ για την ανάσα και βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως ο μαϊντανός.
*Ρίξτε λίγες σταγόνες μέντας στη γλώσσα ή την οδοντόβουρτσα σας για να φρεσκάρετε την αναπνοή σας. Εκτός από τη δροσιστική φύση της μέντας, η αντιβακτηριακή ιδιότητα της θα σκοτώσει τα βακτηρίδια που βρίσκονται στο στόμα.
*Η σόδα ψησίματος έχει μια μακρά ιστορία στη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας και την καταπολέμηση της κακής αναπνοής.
Δείτε επίσης:
Πόσες φορές την ημέρα πλένετε τα χέρια σας