Iatropedia

Μητέρες με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων όσες δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί

Μια νέα ανακάλυψη που έρχεται να ταράξει τα νερά στο θέμα της γυναικείας γονιμότητας, φέρνει στο φως, ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ που με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων, κατάφεραν να δημιουργήσουν νέα ωάρια. Ο ιατρικός κόσμος χαρακτηρίζει «επαναστατική», αυτή την ανακάλυψη, η οποία ανοίγει το δρόμο στις γυναίκες που δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί και τους δημιουργεί μεγαλύτερη αναπαραγωγική ζωή.

Ομάδα επιστημόνων από το Χάρβαρντ με επικεφαλής τον αναπαραγωγικό βιολόγο Τζόναθαν Τίλι,, ανακάλυψαν και πήραν από τις ωοθήκες 6 γυναικών ηλικίας 22 μέχρι 33 ετών, βλαστικά κύτταρα που με τη βοήθεια τους παρήγαγαν ωάρια. Το γεγονός αυτό καταρρίπτει το μέχρι σήμερα καθιερωμένο δόγμα, που υποστηρίζει εδώ και περίπου 60 χρόνια, ότι οι γυναίκες (και γενικότερα τα θηλυκά θηλαστικά), γεννιούνται έχοντας στις ωοθήκες τους όλα τα ωάρια που κατά τη διάρκεια της ζωή τους, θα παράξουν και ότι με κανένα τρόπο αυτό το απόθεμα δεν μπορεί να ανανεωθεί.

Με τη νέα ανακάλυψη αποδεικνύεται ότι με την κατάλληλη αξιοποίηση των βλαστικών κυττάρων, οι γυναίκες θα μπορούν να «εφοδιαστούν», θα μπορούν να «προικιστούν» με πρόσθετο αριθμό ωαρίων, ο οποίος μπορεί να είναι και απεριόριστος.

Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ, στην αρχή εφάρμοσαν την τεχνική τους σε ποντίκια και στη συνέχεια όπως είπαμε σε 6 γυναίκες, με απόλυτη επιτυχία.

Τα αναπαραγωγικά βλαστοκύτταρα, από το 2009, μέχρι και σήμερα μελετιόντουσαν, εάν μπορούσαν να υπάρχουν και σε ανθρώπους. (το 2009 ερευνητές από τη Σαγκάη, τα είχαν εντοπίσει σε ποντίκια). Τελικά η ομάδα του Τίλι κατάφερε να τα απομονώσει σε γυναικείες ωοθήκες και να δημιουργήσει ωάρια. Ουσιαστικά απομόνωσαν ωογενετικά βλαστικά κύτταρα, τα οποία καλλιέργησαν στο εργαστήριο. Στη συνέχεια τα βλαστικά κύτταρα, γέννησαν αυθόρμητα, φυσιολογικά ωοκύτταρα, που είναι οι πρόδρομοι των ωαρίων.

Πριν από 8 χρόνια ο δρ Τίλι είχε ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, όταν είχε ισχυριστεί, ότι τα θηλυκά θηλαστικά, δεν έχουν ένα δεδομένο αριθμό ωαρίων, αλλά συνεχίζουν να παράγουν κύτταρα που δημιουργούν ωάρια. Τώρα δείχνει να δικαιώνεται και οι συνάδελφοι του να αποδέχονται τη θεωρία του. Μια θεωρία που κατάφερε να την κάνει και πράξη.

«Υπάρχει», τονίζει ο ίδιος ο δρ Τίλι, «ένας πληθυσμός ανθρωπίνων βλαστικών κυττάρων στον ιστό των ωοθηκών των νεαρών ενήλικων γυναικών. Καταφέραμε να τα κάνουμε ωάρια μέσα στο εργαστήριο. Μέχρι στιγμής δεν ξέρουμε εάν το ίδιο το σώμα μπορεί με τις κατάλληλες μεθόδους να αναλάβει να κάνει αυτή τη διαδικασία. Δεν γνωρίζουμε επίσης εάν αυτά τα νέα ωάρια μπορούν να παράγουν μωρά. Πεποίθηση μου είναι όμως ότι μπορούν. Οι ενδείξεις αυτό δείχνουν»

Και πραγματικά το επόμενο στάδιο της έρευνας αφορά στη γονιμοποίηση αυτών των ωοκυττάρων, των προερχόμενων από ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα, με σπέρμα για να ελεγχθεί εάν και κατά πόσο μπορούν να σχηματίσουν ένα έμβρυο. Στα πειραματόζωα αυτή η διαδικασία έγινε με επιτυχία.

Εάν τελικά καταστεί εφικτό τότε το επίτευγμα αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί άμεσα στην εξωσωματική γονιμοποίηση και να αναβαθμίζουν στο έπακρο τις δυνατότητες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν καρκινοπαθείς γυναίκες, που έχουν πάθει στείρωση πχ από την χημειοθεραπεία, γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση, ή ακόμη και γυναίκες που απλώς βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ανθρώπινα βλαστοκύτταρα, βελτίωσαν την υγεία πιθήκων με πάρκινσον

θεράπευσαν την τύφλωση με βλαστοκύτταρα

βλαστοκύτταρα: μήνυμα ελπίδας και για τις πνευμονοπάθειες

γίνετε γονέας πριν τα 35 σας- ο αυτισμός στα παιδιά είναι και θέμα ηλικίας των γονιών