Μπορεί να γίνει το καλοκαίρι λέιζερ για τη μυωπία; Τι δείχνουν οι μελέτες

  • Ρούλα Τσουλέα
λέιζερ
Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των επεμβάσεων για διαθλαστικές ανωμαλίες σε κάθε εποχή του χρόνου.

Το καλοκαίρι δεν θεωρείται από πολλούς κατάλληλη εποχή για επεμβατικές ιατρικές πράξεις. Όταν, όμως, το θέμα είναι οι επεμβάσεις με λέιζερ για διόρθωση της μυωπίας και άλλων διαθλαστικών ανωμαλιών της όρασης, η πεποίθηση αυτή δεν φαίνεται να ευσταθεί.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι επεμβάσεις στα μάτια με λέιζερ δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις καιρικές συνθήκες. Μάλιστα το καλοκαίρι θα μπορούσε να έχει και συγκριτικό πλεονέκτημα, έναντι των άλλων εποχών, αφού συνοδεύεται από ορισμένα πρόσθετα οφέλη.

Μία από αυτές τις μελέτες δημοσιεύθηκε πριν από λίγα χρόνια στην ιατρική επιθεώρηση International Ophthalmology. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου συνέκριναν τις εκβάσεις των επεμβάσεων Lasik σε 419 άνδρες και 633 γυναίκες, μέσης ηλικίας 35 ετών.

Άλλοι εκ των ασθενών είχαν χειρουργηθεί χειμώνα και άλλοι καλοκαίρι. Η σύγκριση δεν κατέδειξε στατιστικώς σημαντική διαφορά στη μετεγχειρητική βελτίωση της μυωπίας τους.

«Παλαιότερα, υπήρχε δισταγμός στην εκτέλεση επεμβάσεων στα μάτια κατά τους θερινούς μήνες επειδή, όπως ίσχυε για πολλές χειρουργικές ειδικότητες, οι τεχνικές και τα ιατρικά μηχανήματα δεν ήταν εξελιγμένα και υπήρχε αυξημένος κίνδυνος μετεγχειρητικών λοιμώξεων και επιπλοκών», αναφέρει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Οι σύγχρονες επεμβάσεις στα μάτια, όμως, δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες που πραγματοποιούνταν πριν από τρεις δεκαετίες. «Είναι απολύτως ασφαλείς και η επούλωση γίνεται πολύ γρήγορα», τονίζει. «Στην πραγματικότητα, με τις σύγχρονες μεθόδους οι περισσότεροι μπορούν ακόμη και την επόμενη ημέρα να επιστρέψουν στην εργασία, την οδήγηση και τις άλλες καθημερινές δραστηριότητές τους».

Τα πλεονεκτήματα το καλοκαίρι

Σε ετήσια βάση υπολογίζεται ότι διενεργούνται περίπου 5 εκατομμύρια επεμβάσεις με λέιζερ για τη μυωπία. Τα 2,5 εκατ. εξ αυτών εκτελούνται στην Κίνα. Οι επεμβάσεις αυτές έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα το καλοκαίρι έναντι των άλλων εποχών του χρόνου:

  • Υπάρχει περισσότερος χρόνος για ανάρρωση. Σε αρκετούς κλάδους μειώνεται η δουλειά το καλοκαίρι, ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν την καλοκαιρινή τους άδεια. Έτσι μπορούν να προγραμματίσουν με λιγότερο στρες το πότε ακριβώς θα υποβληθούν στην διορθωτική επέμβαση στα μάτια τους.
  • Η αυξημένη έκθεση στον ήλιο διεγείρει την παραγωγή της βιταμίνης D. Η βιταμίνη αυτή είναι σημαντική για την επούλωση του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού, ο οποίος σμιλεύεται με το λέιζερ για να διορθωθεί η μυωπία ή άλλη διαθλαστική ανωμαλία. Μετά την επέμβαση, όμως, πρέπει να προστατεύονται τα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ηλίου, με συνεχή χρήση γυαλιών ηλίου.
  • Υπάρχει αυξημένη δυνατότητα για μετακινήσεις. Τα δρομολόγια των πλοίων, των αεροπλάνων κ.λπ. είναι πιο πυκνά. Το γεγονός αυτό παρέχει τη δυνατότητα της ευκολότερης, ακόμα και αυθημερόν μετακίνησης από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου κατά κανόνα διενεργούνται οι επεμβάσεις με λέιζερ στα μάτια.

Σύγκριση με τις άλλες εποχές του χρόνου

Τα πλεονεκτήματα που έχουν οι επεμβάσεις με λέιζερ στα μάτια το καλοκαίρι γίνονται ακόμα πιο ευκρινή, όταν συγκρίνονται με τα υπέρ και τα κατά τους όταν διενεργούνται τις άλλες εποχές του χρόνου, κατά τον κ. Κανελλόπουλο.

Την άνοιξη και το φθινόπωρο, π.χ., είναι συνήθως πιο ήπιος ο καιρός, επομένως η ανάρρωση είναι πιο άνετη. Επειδή όμως είναι και οι εποχές των αλλεργιών στη γύρη, μπορεί να υπάρξουν απρόσμενα ενοχλήματα στα μάτια μετά από το λέιζερ.

Αντίστοιχα, ο χειμώνας θεωρείται ιδανικός για επεμβατικές ιατρικές πράξεις. Χαρακτηρίζεται όμως από χαμηλές θερμοκρασίες και ξηρό αέρα στους εσωτερικούς χώρους (λόγω της κεντρικής θέρμανσης). Το ψύχος και ο ξηρός αέρα μπορεί να οδηγήσουν σε μετεγχειρητική ξηροφθαλμία. Αυτό είναι πιθανότερο όταν οι ασθενείς δεν ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες του θεράποντος οφθαλμιάτρου τους.

Η εποχή που θα γίνει η επέμβαση με λέιζερ για τη μυωπία ή άλλη διαθλαστική ανωμαλία αποτελεί κατά βάση προσωπική επιλογή, τονίζει ο καθηγητής. Αν κάποιος δεν θέλει να χάσει ούτε ένα μπάνιο το καλοκαίρι, προφανώς θα προτιμήσει να χειρουργηθεί άλλη εποχή του χρόνου.

Ωστόσο, «από ιατρικής απόψεως δεν υπάρχει λόγος να μην γίνει η διορθωτική  επέμβαση το καλοκαίρι. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά οι επεμβάσεις με λέιζερ εκτελούνται καθημερινά, με άριστα ποσοστά επιτυχίας. Επομένως, η σωστή εποχή είναι αυτή που θα αποφασίσετε εσείς να απαλλαγείτε από γυαλιά και φακούς επαφής», καταλήγει ο κ. Κανελλόπουλος.

Φωτογραφία: iStock