Iatropedia

Μπορεί το ιχθυέλαιο να προλάβει το Αλτσχάιμερ;

Front view of many fish oil capsules spilling out from the bottle surrounded by an assortment of food rich in omega-3 such as salmon, flax seeds, broccoli, sardines, spinach, olives and olive oil.

Μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίων θα μπορούσαν να είναι ωφέλιμα για τους ηλικιωμένους με το γονίδιο APOEε4 που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ

Τα λιπαρά ψάρια αποτελούν σημαντικό κομμάτι της υγιεινής διατροφής, καθώς είναι καλή πηγή Ω3 λιπαρών οξέων. Όσοι δεν τρώνε λιπαρά ψάρια, όμως, μπορούν να παίρνουν ιχθυέλαιο ως συμπλήρωμα διατροφής που συχνά υποστηρίζεται ότι έχει διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως:

Ωστόσο, ορισμένοι από τους ισχυρισμούς υγείας για τα ιχθυέλαια αμφισβητούνται και η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να συσχετίζεται με κινδύνους για την υγεία σε μερικούς ανθρώπους.

Τώρα, μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίων θα μπορούσαν να είναι ωφέλιμα για τους ηλικιωμένους με το γονίδιο APOEε4 που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Ποιους θα μπορούσε να ωφελήσει το ιχθυέλαιο

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο JAMA Network Open, διαπίστωσε μειωμένα επίπεδα κατάρρευσης των νευρικών κυττάρων σε εκείνους με το γονίδιο στους οποίους δόθηκε ιχθυέλαιο, αλλά όχι σημαντικό όφελος για τους ανθρώπους χωρίς το γονίδιο.

«Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη δυνατότητα εξατομικευμένων διατροφικών παρεμβάσεων με βάση τη γενετική προδιάθεση. Τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, αλλά απαιτείται πιο εκτενής έρευνα για την πλήρη κατανόηση των επιπτώσεων και τη θέσπιση οριστικών κατευθυντήριων γραμμών. Είναι επίσης σημαντικό να συνεχίσουμε να διερευνούμε κι άλλες συνιστώσες του τρόπου ζωής και της διατροφής που μπορούν να συμβάλουν στην υγεία του εγκεφάλου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας», ανέφερε ο δρ Steve Allder, σύμβουλος νευρολόγος στο Re:Cognition Health, μιλώντας στο Medical News Today.

Θετικές επιδράσεις μόνο σε άτομα με το γονίδιο APOEε4

Όλοι οι συμμετέχοντες ανέχθηκαν καλά τη θεραπεία, χωρίς σοβαρές παρενέργειες.

Σε ολόκληρη την ομάδα, οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντική διαφορά στην έκβαση μεταξύ αυτών που έλαβαν θεραπεία με ωμέγα-3 και εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Ωστόσο, για εκείνους με το γονίδιο APOEε4, υπήρχε σημαντική διαφορά στην εξέλιξη των αλλοιώσεων της λευκής ουσίας μεταξύ των ομάδων.

Τα άτομα με το αλληλόμορφο APOEε4 στην ομάδα των Ω3 είχαν σημαντικά λιγότερη κατάρρευση των νευρικών κυττάρων σε σχέση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

«Οι φορείς του γονιδίου APOEε4 έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο του Αλτσχάιμερ και μπορεί να έχουν διαφορετική μεταβολική ή φλεγμονώδη απόκριση στα Ω3 σε σύγκριση με τους μη φορείς. Αυτό το γονίδιο σχετίζεται με αυξημένη φλεγμονή του εγκεφάλου και οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι γνωστό ότι μετριάζουν τα Ω3», ανέφερε ο δρ Allder.

«Το συγκεκριμένο γενετικό και βιοχημικό περιβάλλον στους φορείς APOEε4 μπορεί να τους κάνει να ανταποκρίνονται περισσότερο στις νευροπροστατευτικές επιδράσεις των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων [Ω3], οδηγώντας έτσι στην παρατηρούμενη μείωση της διάσπασης της ακεραιότητας των νευρώνων», πρόσθεσε.

Το ιχθυέλαιο δεν πρέπει να λαμβάνεται ως προληπτική θεραπεία

Οι συγγραφείς της μελέτης είναι κατά της λήψης συμπληρωμάτων ιχθυελαίων από όλους τους ηλικιωμένους, αλλά προτείνουν ότι μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου Αλτσχάιμερ σε όσους έχουν το αλληλόμορφο APOEε4. Ωστόσο, τονίζουν ότι αυτή ήταν μια μικρή μελέτη και ότι απαιτούνται περαιτέρω κλινικές δοκιμές για την επαλήθευση των ευρημάτων τους.

Η Lynne Shinto, καθηγήτρια νευρολογίας, στην Ιατρική Σχολή OHSU και από τους συγγραφείς της μελέτης, σχολίασε σε δελτίο Τύπου: «Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι, για τρία χρόνια, δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ του εικονικού φαρμάκου και της ομάδας που πήρε ιχθυέλαιο».

«Δεν νομίζω ότι θα ήταν επιβλαβές, αλλά δεν θα έλεγα ότι χρειάζεται να παίρνετε ιχθυέλαιο για να αποτρέψετε την άνοια», συμβουλεύει.

Πιο ασφαλές, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να αυξήσουμε τα Ω3 στη διατροφή μας.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τέσσερις λόγοι που κάνουν το γιαούρτι ιδανική τροφή για το καλοκαίρι

Ποιοι καρκίνοι απειλούν περισσότερο όσους γεννήθηκαν μετά το 1965

ΠΟΥ: Η ακραία ζέστη προκαλεί περισσότερα από 175.000 θύματα τον χρόνο στην Ευρώπη