Μπορεί το γέλιο να είναι θεραπευτικό;
Για την καταπολέμηση των αντικοινωνικών πιέσεων (αυταρχισμός, καταναλωτισμός κλπ) που δημιουργούν πάρα πολλές ασθένειες και συμπτώματα, έχουμε διάφορα «φάρμακα» όπως τα «χόμπι», την άσκηση, την υγιεινή διατροφή, το περπάτημα και άλλα πολλά. Τελευταία γίνεται μεγάλη συζήτηση στον δυτικό κόσμο για τη θεραπεία με το γέλιο. Στη Βρετανία ιδρύθηκε η πρώτη κλινική γέλιου, όπου εφαρμόζεται η «γελωτοθεραπεία».
Το γέλιο:
– Διευκολύνει την αναπνοή,
– Ρυθμίζει την καρδιακή λειτουργία,
– Ελέγχει την πίεση του αίματος,
– Ηρεμεί τους μυς,
– Ανακουφίζει από τους πόνους.
Όταν ένα χαμόγελο μετατρέπεται σε ξεκαρδιστικό γέλιο, οι μύες του προσώπου συσπώνται, με αποτέλεσμα να διεγείρονται τα υποκείμενα αγγεία του αίματος, που οδηγούν στον εγκέφαλο, και να αυξάνεται η ροή του αίματος προς αυτόν. Η «άσκηση» αυτή συμβάλλει στην αύξηση της παροχής αίματος στην περιοχή του εγκεφάλου και την τροφοδότηση αυτού με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.
Επίσης, η αύξηση της παραγωγής ενδορφινών και άλλων ορμονών προκαλεί ευφορία και ηρεμία.
Το γέλιο είναι πολύ καλό αντίδοτο στις αντικοινωνικές πιέσεις.
Όταν υποφέρουμε από αυτές, το συμπαθητικό τμήμα του αυτόνομου νευρικού συστήματος ενεργοποιείται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να:
* Εκκρίνεται αδρεναλίνη,
* Αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός,
* Αυξάνεται η πίεση του αίματος,
* Επιταχύνεται η αναπνοή και
* Το αίμα κατευθύνεται προς τον εγκέφαλο, την καρδιά και τους μύες.
* Το γέλιο «πείθει» το ανοσοποιητικό σύστημα να δημιουργήσει κύτταρα, τα οποία συμβάλλουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων
Επίσης:
* Εκκρίνεται κορτιζόνη, η οποία κάνει πιο «παχύρρευστο» το αίμα, πράγμα που διευκολύνει την ανάπτυξη θρόμβων, ενώαυξάνονται και τα επίπεδα οξέων στο στομάχι.
* Η πέψη, τέλος, επιβραδύνεται και το συκώτι αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Μόλις όμως ξεσπάσει ένας άνθρωπος σε γέλια, το σώμα ηρεμεί.
Το γέλιο καταστέλλει τις ορμόνες κορτιζόνη και αδρεναλίνη, επιτρέποντας στον οργανισμό να ανακτήσει τη φυσιολογική κατάστασή του.
Ένα γνήσιο, ξεκαρδιστικό γέλιο από την κοιλιά μπορεί να γυμνάσει τους μύες και τα όργανα του κυρίως κορμού, όπως επίσης και να τονώσει τα νεύρα.
Ένας άνθρωπος που γελάει από την κοιλιά για μια ώρα καταναλώνει 500 θερμίδες. Οι υπάρχουσες ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι είναι δυνατόν να κινούνται όλοι σχεδόν οι μύες του σώματος την ώρα που γελάει ένας άνθρωπος, και αρκετοί από αυτούς θα οδηγήσουν στην παραγωγή αρκετών ενδορφινών. Η Κλινική Γέλιου του γιατρού, ψυχολόγου και ψυχίατρου Χόλντεν, ιδρύθηκε το 1991 στη Μ. Βρετανία. Οι ασθενείς που έχουν έως τώρα επισκευθεί την κλινική, έπασχαν από παθολογικές καταστάσεις, όπως η υπέρταση και τα ψυχολογικά προβλήματα.
* Τα σεμινάρια του κ. Χόλντεν συνήθως αρχίζουν με μια άσκηση που λέγεται «προσποιητά χαμόγελα».
Ο κ. Χόλντεν ζητάει από τους ασθενείς του να θυμηθούν την τελευταία φορά που πραγματικά ήταν εύθυμοι και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να ξαναζήσουν εκείνη τη στιγμή. «Η λογική είναι ότι ο εγκέφαλος δεν μπορεί να διακρίνει το πραγματικό από το προσποιητό χαμόγελο».
* Στις άλλες ασκήσεις συμπεριλαμβάνονται η «χαρούμενη αναπνοή», ένα είδος βαθιάς αναπνοής που προάγει την χαλάρωση,
* Η «αναβίωση του παιδιού μέσα μας», κατά την οποία καλούνται οι ασκούμενοι να ανακαλύψουν και να αφήσουν να εκφραστούν τα παιδιά που κρύβουν μέσα τους, και
* Ο «καγχασμός», κατά τον οποίο περνούν λίγα λεπτά μπροστά σε ένα καθρέφτη γελώντας με τον εαυτό τους.
Μολονότι γνωρίζαμε ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο, οι επιστήμονες άρχισαν πρόσφατα να κατανοούν τα σωματικά οφέλη που προσφέρει. Οι έως τώρα μελέτες έχουν αποκαλύψει, μεταξύ άλλων, ότι ενώ ο θυμός που δεν εκφράζεται διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος (όπως συμβαίνει και με τον ανεπαρκή ύπνο και τη βουλιμία), το γέλιο, η ευτυχία και η χαρά μπορεί να διεγείρουν τη λειτουργία του.
Αφού τα ευρήματα της ψυχονευροανοσολογίας δείχνουν ότι το μυαλό επηρεάζει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα, το γέλιο μπορεί να αποδειχθεί ένας από τους σημαντικότερους τρόπους προστασίας από τον καρκίνο.
Όπως εξηγεί ένας από τους κορυφαίους Αμερικανούς ειδικούς σε θέματα ψυχοσωματικής ιατρικής, ο Δρ Τζων Μότυλ, όταν ένα καταπιεστικό γεγονός καταγράφεται στον εγκέφαλο, ορισμένα νευρικά μονοπάτια υπερφορτίζονται. Ο εγκέφαλος έχει τότε δύο επιλογές:
* Ή θα στείλει μήνυμα στην κινητική περιοχή για να προκληθεί σωματική αντίδραση,
* Ή θα μεταφέρει το μήνυμα στην περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με το λόγο, για να εκφράσουμε λεκτικά τα αισθήματά μας.
Αν δεν εμφανιστεί καμιά απ' αυτές τις επιλογές, η αντίδραση μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος μεταβιβάζεται στο ανοσοποιητικό. Αν αυτό συμβεί επανειλημμένα, μπορεί να οδηγήσει και σε καρκίνο. Αρκετοί γιατροί πιστεύουν πλέον ότι ο κύκλος αυτός μπορεί να διασπαστεί από ένα απλό γέλιο. Οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν την ευτυχία να τους «χτυπήσει την πόρτα», αντί να την αναζητούν.
Ένας από τους πιο σίγουρους δρόμους προς την ευτυχία είναι η αναζωογόνηση του παιδιού που ο καθένας μας κρύβει μέσα του. Ένα παιδί γελάει 150 φορές την ημέρα, ένας ενήλικας μόνο 6 φορές. Γι αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι: Δεν σταματάμε να γελάμε επειδή μεγαλώνουμε, «μεγαλώνουμε» επειδή σταματάμε να γελάμε!
Δείτε επίσης:
Διαβάστε περισσότερα για την αρτηριακή υπέρταση
Θυμός: Αντιμετωπίζεται; Τι πρέπει να κάνω;
Δεν μπορείς να κοιμηθείς; Έχεις αϋπνία;
Ο κακός ύπνος διαταράσσει την υγεία των εφήβων;