Iatropedia

Mpox: Επιβεβαιώθηκε κρούσμα σε μία ακόμα αφρικανική χώρα – Πόσα έχουν αναφερθεί σε κάθε μία

mpox

Στην αφρικανική ήπειρο κυκλοφορούν τόσο το παλαιότερο στέλεχος του ιού, όσο και το νέο και πιο επιθετικό.

Το πρώτο κρούσμα της νόσου mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων) επιβεβαίωσε η Γκαμπόν, δίχως όμως να προσδιορίσει αν έχει προκληθεί από το παλαιότερο ή το νέο και πιο επιθετικό στέλεχος του υπαίτιου ιού.

Το Υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι βρέθηκε θετικός στη νόσος ένας 30χρονος άνδρας, ο οποίος επέστρεψε από ταξίδι στην Ουγκάντα.

Η Ουγκάντα είναι μία από τις πέντε αφρικανικές χώρες στις οποίες έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα με το επιθετικό στέλεχος clade 1b του ιού της mpox. Οι άλλες τέσσερις είναι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, απ’ όπου προέρχεται το στέλεχος αυτό, η Κένυα, η Ρουάντα και το Μπουρούντι.

Στις περισσότερες από αυτές τις χώρες, καθώς και σε άλλες οκτώ, υπάρχουν και κρούσματα από το παλαιότερο, ηπιότερο στέλεχος clade 2b. Το στέλεχος αυτό είχε προκαλέσει την παγκόσμια έξαρση της περιόδου 2022-2023.

Λεπτομέρειες για την πορεία της mpox στην αφρικανική ήπειρο δημοσίευσε σε αναθεωρημένη έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC).

Όπως αναφέρει, το κρούσμα στη Γκαμπόν εικάζεται ότι οφείλεται στο επιθετικό στέλεχος clade 1b. Αυτό όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.

Σε 13 αφρικανικές χώρες

Συνολικά 13 χώρες (μαζί με την Γκαμπόν) έχουν αναφέρει το 2024 κρούσματα της mpox. Έως και τις 16 Αυγούστου 2024 είχαν αναφερθεί στις άλλες 12 χώρες 18.837 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα. Τα 3.101 είχαν επιβεβαιωθεί. Οι 541 από τους ασθενείς (ποσοστό 2,9% των κρουσμάτων) είχαν χάσει τη ζωή τους. Ανά χώρα τα επιδημιολογικά δεδομένα ήταν:

Σημειώνεται, ότι λίγες ημέρες αργότερα ο υπουργός Υγείας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό δήλωσε πως οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 570.

Κυκλοφορεί και στην Ελλάδα το παλιό στέλεχος

Οι ασθενείς στην αφρικανική ήπειρο έχουν μολυνθεί με σεξουαλική και μη-σεξουαλική άμεση επαφή με μολυσμένα άτομα. Έχει επίσης υπάρξει διασπορά σε οικογένειες που διαμένουν στα ίδια σπίτια και κρούσματα σε υγειονομικούς.

Εκτός αφρικανικής ηπείρου, έως στιγμής έχουν αναφερθεί δύο κρούσματα από το επιθετικό στέλεχος clade 1b. Το ένα είναι στη Σουηδία και το άλλο στην Ταϋλάνδη. Ωστόσο το ηπιότερο στέλεχος clade 2b της mpox κυκλοφορεί σε πολλές χώρες του πλανήτη, προκαλώντας κάθε μήνα αρκετές δεκάδες κρούσματα.

Το 2024 και έως τις 8 Αυγούστου 2024 είχαν αναφερθεί σε 20 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης 685 κρούσματα της νόσου. Τα τουλάχιστον 7 από αυτά είχαν αναφερθεί στην Ελλάδα.

Φωτογραφία: iStock