Iatropedia

Mpox: Φθάνουν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό τα πρώτα εμβόλια κατά της νόσου

MPOX vaccine

Η χώρα αποτελεί το επίκεντρο της εφετινής επιδημίας με περισσότερα από 21.000 κρούσματα και 610 θανάτους.

Tο πρώτο φορτίο με εμβόλια κατά της νόσου mpox φτάνει σήμερα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, που αποτελεί επίκεντρο της εφετινής επιδημίας. Η χώρα αναμένεται να λάβει αυτή την εβδομάδα συνολικώς 200.000 δόσεις.

Το πρώτο φορτίο με περισσότερες από 99.000 δόσεις πρόκειται να προσγειωθεί σήμερα το μεσημέρι τοπική ώρα στο διεθνές αεροδρόμιο της Κινσάσα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών της Αφρικανικής Ένωσης (Africa CDC). Ακόμα μία πτήση με τα υπόλοιπα εμβόλια αναμένεται να φτάσει στη ΛΔΚ ως το τέλος της εβδομάδας.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την άφιξη του πρώτου φορτίου εμβολίων στη ΛΔΚ», δήλωσε ο Dr. Jean Kaseya, γενικός διευθυντής του Africa CDC.

Αυτά τα πρώτα εμβόλια προέρχονται από την φαρμακοβιομηχανία Bavarian Nordic. Η διάθεσή τους θα αρχίσει το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Στην τεράστια κεντροαφρικανική χώρα των 100 εκατομμυρίων κατοίκων τα κρούσματα και οι θάνατοι από mpox αυξάνονται ραγδαία. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Africa CDC, έως και τις 31 Αυγούστου είχε συνολικώς:

«Ευχαριστούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση… για την άμεση ανταπόκριση στην έκκλησή μας για αλληλεγγύη», πρόσθεσε ο Dr. Kaseya.

Διαβάστε ακόμα Mpox: Ραγδαία αύξηση σε κρούσματα, θύματα στην Αφρική – Τι λέει το ECDC

Συνολικώς 13 χώρες της Αφρικής έχουν καταγράψει έως στιγμής κρούσματα της mpox. Από αυτές, οι πέντε έχουν κρούσματα από το νέο, επιθετικό στέλεχος clade 1b που ώθησε τον ΠΟΥ να κηρύξει νέα παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η ΛΔΚ και το Μπουρούντι έχουν τα περισσότερα.

Εκτός Αφρικής, το νέο στέλεχος έως εντοπιστεί έως στιγμής σε δύο ταξιδιώτες από την Αφρική που έφτασαν στη Σουηδία και στην Ταϋλάνδη.

Εκτός από την ΕΕ, εμβόλια σε αφρικανικές χώρες έχουν δεσμευθεί να στείλουν μεταξύ άλλων οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Ήδη η Νιγηρία έλαβε τις πρώτες 10.000 δόσεις από τις ΗΠΑ.

Φωτογραφία: iStock