Mpox: Πράσινο φως στο πρώτο εμβόλιο για τη νόσο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

  • Ρούλα Τσουλέα
mpox
Η προέγκριση ανοίγει το δρόμο στις αναπτυσσόμενες χώρες να αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στο εμβόλιο.

Το πράσινο φως για την έγκριση του πρώτου εμβολίου κατά της νόσου mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων) έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς ο επικίνδυνος ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται στην αφρικανική ήπειρο.

Όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, έδωσε την προέγκρισή του στο εμβόλιο της εταιρείας Bavarian Nordic. Η προέγκριση αυτή σημαίνει ότι το εμβόλιο:

  • Πληροί τα πρότυπα του ΠΟΥ για την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα
  • Είναι κατάλληλο για τον πληθυσμό-στόχο (σύμφωνα με τα συνιστώμενα προγράμματα εμβολιασμού) και για χρήση με τα ενδεδειγμένα συνοδά προϊόντα
  • Πληροί τις επιχειρησιακές προδιαγραφές συσκευασίας και παρουσίασης των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών που ενδιαφέρονται να το προμηθευτούν

Η προέγκριση του εμβολίου γίνεται σε μία στιγμή που εξαπλώνεται γρήγορα σε ορισμένες αφρικανικές χώρες ένα νέο, επιθετικό στέλεχος του ιού που προκαλεί mpox.

«Η πρώτη προέγκριση εμβολίου κατά της mpox αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου στη μάχη μας κατά της νόσου», δήλωσε ο Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Η προέγκριση ανοίγει το δρόμο στις αναπτυσσόμενες χώρες να αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στο εμβόλιο. Στην διαδικασία της προέγκρισης βασίζονται επίσης οι διάφορες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών πριν αγοράσουν προϊόντα για ιατρική χρήση.

Έγκριση για ενήλικες

Το εμβόλιο της Bavarian Nordic αρχικά είχε εγκριθεί ως εμβόλιο για την ευλογιά. Πλέον διατίθεται με την εμπορική ονομασία Jynneos για την mpox, αφού οι δύο νόσοι προκαλούνται από ιούς που σχετίζονται στενά μεταξύ τους. Επιπλέον μελέτες έδειξαν ότι το εμβόλιο παρέχει ισχυρή προστασία και έναντι της mpox.

Τα εύπορα κράτη έχουν ήδη δωρίσει αρκετές χιλιάδες δόσεις του εμβολίου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό που πλήττεται ιδιαιτέρως από την mpox. Χρειάζονται όμως πολλές ακόμα.

Το εμβόλιο έχει εγκριθεί για χρήση σε ενήλικες 18 ετών και άνω, σύμφωνα με την  εταιρεία Bavarian Nordic. Επιπλέον η δανέζικη βιοτεχνολογική εταιρεία έχει τη δυνατότητα να παραγάγει 13 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έως τα τέλη του 2025.

Υπό εξέταση από τον ΠΟΥ βρίσκεται και ένα άλλο εμβόλιο, το οποίο παράγει η ιαπωνική εταιρεία K M Biologics. Αυτό θα μπορούσε να χορηγείται και σε παιδιά, αναφέρει το Reuters.

Φωτογραφία: iStock