Mpox: Σε ποιες χώρες και πόσα κρούσματα έχουν βρεθεί από το νέο επιθετικό στέλεχος

  • Ρούλα Τσουλέα
mpox
Τι είναι έως τώρα γνωστό για τη διασπορά του στελέχους clade 1b, για το οποίο έχει σημάνει παγκόσμιος συναγερμός.

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η διασπορά ενός νέου, πιο επιθετικού στελέχους που έχει δημιουργήσει ο ιός που προκαλεί τη νόσο mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων).

Το στέλεχος αυτό ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2023 και τις αρχές του 2024 σε ανατολικές περιοχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ). Έκτοτε έχει διασπαρεί σε μεγάλη έκταση και έχει εξαπλωθεί σε γειτονικές χώρες. Την τελευταία εβδομάδα, εξ άλλου, ανιχνεύθηκαν και τα πρώτα κρούσματα εκτός αφρικανικής ηπείρου.

Το επίφοβο στέλεχος λέγεται clade 1b και είναι αυτό για το οποίο κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παγκόσμιο συναγερμό στις 14 Αυγούστου 2024.

Όπως είπε κατά την ομιλία του ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, τον Ιούλιο είχαν ήδη καταγραφεί σε τέσσερις χώρες που γειτνιάζουν με την ΛΔΚ περισσότερα από 100 επιβεβαιωμένα κρούσματα της mpox που προκλήθηκαν από το στέλεχος clade 1b. Μάλιστα οι χώρες αυτές δεν είχαν κατά το παρελθόν αναφέρει κρούσματα της νόσου, από οποιοδήποτε στέλεχος.

Να λοιπόν σε ποιες χώρες έχει βρεθεί έως στιγμής το νέο στέλεχος, το clade 1b:

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Στη χώρα εξαπλώνονται δύο στελέχη. Το ένα είναι το clade 2b, που προκάλεσε τον παγκόσμιο συναγερμό της περιόδου 2022-2023. Το άλλο είναι το νέο στέλεχος clade 1b το οποίο μεταδίδεται πιο εύκολα και φαίνεται να έχει και μεγαλύτερη θνησιμότητα.

Στη χώρα είχαν καταγραφεί εφέτος και έως τις 20 Αυγούστου 2024 περισσότερα από 16.700 κρούσματα της mpox. Είχαν επίσης καταγραφεί «λίγο περισσότεροι από 570 θάνατοι», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Samuel-Roger Kamba.

Σουηδία

Στις 15 Αυγούστου 2024 επιβεβαιώθηκε ότι ένας ταξιδιώτης που επέστρεψε από την αφρικανική ήπειρο ήταν μολυσμένος με το νέο στέλεχος του ιού. Το κρούσμα καταγράφηκε στη Στοκχόλμη.

Ταϋλάνδη

Οι Αρχές της χώρας ανακοίνωσαν χθες ότι επιβεβαίωσαν κρούσμα της mpox από το νέο στέλεχος στα εδάφη τους. Ο ασθενής είναι ένας 66χρονος Ευρωπαίος που έφτασε στην ασιατική χώρα από την Αφρική.

Μπουρούντι

Τα τρία πρώτα κρούσματα της νόσου αναφέρθηκαν στις 25 Ιουλίου 2024. Ύστερα άρχισαν να αυξάνονται ραγδαία. Μέχρι και τις 17 Αυγούστου είχαν επιβεβαιωθεί 142 κρούσματα της νόσου που οφείλονταν στον κλάδο 1b (clade 1b) του ιού. Συνολικά τα κρούσματα της mpox που διερευνώνται στη χώρα ανέρχονταν σε 545. Έως στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιος θάνατος.

Κένυα

Το πρώτο (και μοναδικό έως στιγμής) κρούσμα του επικίνδυνου στελέχους επιβεβαιώθηκε στις 29 Ιουλίου 2024. Είναι επίσης το πρώτο κρούσμα της νόσου που καταγράφηκε ποτέ στη χώρα. Ο ασθενής ήταν ένας 42χρονος Κενυάτης με ιστορικό ταξιδιών σε διάφορες αφρικανικές χώρες.

Ρουάντα

Έως και τις 7 Αυγούστου 2024 στην χώρα είχαν επιβεβαιωθεί τέσσερα κρούσματα της mpox από το νέο στέλεχος. Το πρώτο είχε εντοπιστεί στις 24 Ιουλίου.

Ουγκάντα

Στις 15 Ιουλίου 2024 στη χώρα επιβεβαιώθηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα από το νέο στέλεχος. Και τα δύο ήταν νεαρές γυναίκες (22 και 37 ετών). Μέχρι και τις 12 Αυγούστου δεν είχαν βρεθεί άλλα κρούσματα που να σχετίζονται με τις πρώτες ασθενείς. Υπό διερεύνηση όμως βρίσκονταν άλλα περιστατικά.

Φωτογραφία: iStock