Mpox: Σε πόσους ανθρώπους έχει εντοπιστεί το επιθετικό στέλεχος, σύμφωνα με το ECDC

  • Ρούλα Τσουλέα
mpox
Σε δύο χώρες (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Μπουρούντι) το επιθετικό στέλεχος διασπείρεται στην κοινότητα.

Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι στην Αφρική μολύνονται από το νέο, επιθετικό στέλεχος του ιού της mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων), για το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε νέα παγκόσμια κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης.

Το στέλεχος αυτό κυκλοφορεί μαζί με άλλα ηπιότερα σε αρκετές αφρικανικές χώρες. Έχουν επίσης επιβεβαιωθεί δύο κρούσματα εκτός Αφρικής, σε ταξιδιώτες που επέστρεφαν από αυτήν:

  • Το πρώτο εισαγόμενο κρούσμα ανιχνεύθηκε στη Σουηδία (15 Αυγούστου)
  • Το δεύτερο ανιχνεύθηκε στην Ταϋλάνδη (22 Αυγούστου)

Έως και τις 23 Αυγούστου 2024 είχαν αναφερθεί σε 13 αφρικανικές χώρες περισσότερα από 20.000 κρούσματα της mpox. Τα 3.311 από αυτά είναι επιβεβαιωμένα. Οι 582 από τους ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους (θνησιμότητα 2,9%). Άλλα από αυτά είναι εγχώρια και άλλα καταγράφονται σε ταξιδιώτες (εισαγόμενα κρούσματα).

Περισσότερο από το 90% αυτών των κρουσμάτων έχουν αναφερθεί στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), όπου κυκλοφορούν διάφορα στελέχη του ιού. Ανάμεσά τους το πιο επιθετικό clade 1b, αλλά και το clade 1a που επίσης προβληματίζει τους ειδικούς, διότι γενικώς τα στελέχη του κλάδου 1 (clade 1) είναι πιο επιθετικά.  Η ΛΔΚ έχει συνολικά:

  • 19.667 κρούσματα της νόσου (τα 2.961 είναι επιβεβαιωμένα)
  • 575 θανάτους

Οι χώρες με το επιθετικό clade 1

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC) παραθέτει σε νέα έκθεσή του τις χώρες όπου έχουν εντοπιστεί επιθετικά κρούσματα της mpox. Ανά στέλεχος οι χώρες αυτές είναι:

  • Clade 1a: Έχει ανιχνευθεί στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (21 επιβεβαιωμένα περιστατικά και 141 ύποπτα). Επίσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (45 επιβεβαιωμένα περιστατικά), στο Κονγκό (19 κρούσματα) και στο Καμερούν.
  • Clade 1b: Έχει ανιχνευθεί στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στο Μπουρούντι (190 επιβεβαιωμένα και 512 ύποπτα κρούσματα) και στη Ρουάντα (4 επιβεβαιωμένα κρούσματα). Επιπλέον, στην Ουγκάντα (3 επιβεβαιωμένα περιστατικά) και στην Κένυα (1 επιβεβαιωμένο κρούσμα).

Από τις χώρες αυτές εκείνες στις οποίες φαίνεται να υπάρχει συνεχιζόμενη διασπορά στην κοινότητα είναι η ΛΔΚ και το Μπουρούντι, επισημαίνει το ECDC.

Το ECDC θεωρεί αναμενόμενο να υπάρξουν και άλλα εισαγόμενα κρούσματα στην Ευρώπη από τον κλάδο 1 (clade 1) του ιού της mpox. Και συνιστά στους ταξιδιώτες προς την Αφρική να ακολουθούν όλες τις συστάσεις για προστασία από αυτόν. Μεταξύ άλλων πρέπει:

  • Να αποφεύγουν την επαφή με άγρια ζώα
  • Να αποφεύγουν οποιαδήποτε στενή επαφή (σεξουαλική ή μη) με ανθρώπους που ενδέχεται να είναι μολυσμένοι

Φωτογραφία: iStock