Mpox: Στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου έφτασε το νέο, επιθετικό στέλεχος

  • Ρούλα Τσουλέα
mpox
Βρέθηκε μολυσμένος 38χρονος που επέστρεψε στην πατρίδα του από χώρα της Μέσης Ανατολής.

Μολυσμένος με το νέο, επιθετικό στέλεχος που προκαλεί τη νόσο mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων) βρέθηκε ένας άνδρας στην πολιτεία Kerala της Ινδίας.

Όπως ανακοίνωσε η Dr. Manisha Verma, εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Υγείας, πρόκειται για έναν 38χρονο ο οποίος βρέθηκε μολυσμένος με το στέλεχος clade 1b της mpox. Ο άνδρας αποτελεί το πρώτο κρούσμα της νόσου στην Ινδία από το νέο στέλεχος.

Ο ασθενής έφτασε την περασμένη εβδομάδα στην Kerala, προερχόμενος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.  Νοσηλεύεται στο κρατικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πολιτείας. Είκοσι εννέα συγγενείς και φίλοι του βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, έως ότου περάσει η περίοδος επωάσεως του ιού.

Αυτή συνήθως είναι 6 έως 13 ημέρες. Ωστόσο η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί έως και 21 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό.

Σε κατ’ οίκον περιορισμό βρίσκονται και 37 από τους συνεπιβάτες του στην αεροπορική πτήση  της επιστροφής του στην Ινδία. Έως στιγμής, καμία από τις επαφές του 38χρονου δεν έχει αναπτύξει συμπτώματα ύποπτα για mpox.

Εκτός από την Ινδία, κρούσματα σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από χώρες όπου ενδημεί η νόσος, έχουν καταγραφεί σε Σουηδία και Ταϋλάνδη. Σε κάθε μία έχει αναφερθεί από ένα κρούσμα.

Σχεδόν 30.000 κρούσματα στην Αφρική

Η Ινδία είναι από το 2023 η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, με 1,45 δισεκατομμύρια κατοίκους. Όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, έτσι κι αυτή βρίσκεται σε επιφυλακή για τη νόσο, μετά την ανάδυση του νέου επιθετικού στελέχους. Η εμφάνισή του ώθησε τον περασμένο μήνα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κηρύξει παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το νέο στέλεχος της mpox πρωτοανιχνεύθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, αλλά έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε άλλες αφρικανικές 13 χώρες. Η ΛΔΚ όμως αποτελεί το επίκεντρο της εφετινής έξαρσης.

Συνολικώς στην Αφρική έχουν καταγραφεί εφέτος 29.342 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα. Τη ζωή τους έχουν χάσει 812 από τους ασθενείς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα δεδομένα αυτά αφορούν το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2024.

Φωτογραφία: iStock