Iatropedia

Mpox: Ύποπτο κρούσμα στην Ινδία σε ταξιδιώτη που επέστρεψε από ενδημική χώρα

mpox

Ο ασθενής νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί το στέλεχος του ιού που τον μόλυνε.

Ένας νεαρός άνδρας ο οποίος προσφάτως επέστρεψε στην Ινδία από χώρα με ενεργή έξαρση της mpox, εισήχθη στο νοσοκομείο με συμπτώματα ύποπτα για τη νόσο, ανακοίνωσε το ινδικό Υπουργείο Υγείας.

Ο νεαρός νοσηλεύεται σε θάλαμο ειδικά διαμορφωμένο για να φιλοξενεί κρούσματα της μεταδοτικής ασθένειας. Η κατάστασή του είναι σταθερή, προσθέτει η ανακοίνωση.

Οι γιατροί έχουν συλλέξει δείγματα από τον ασθενή για να επιβεβαιώσουν τη λοίμωξη και να ταυτοποιήσουν το υπαίτιο στέλεχος.

Η mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων) μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της επαφής:

Η λοίμωξη είναι στην πλειονότητα των κρουσμάτων ήπια. Ωστόσο σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού μπορεί να είναι σοβαρή. Τέτοιες ομάδες είναι οι έγκυοι, τα μικρά παιδιά και οι ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό (ανοσοκαταστολή).

Ο ασθενής στην Ινδία αντιμετωπίζεται με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα, τονίζει το ινδικό Υπουργείο Υγείας. Γίνεται επίσης ιχνηλάτηση των επαφών του για να αναγνωριστούν πιθανές πηγές μόλυνσης και ο αντίκτυπος του κρούσματος στον κοινωνικό περίγυρό του.

Η Ινδία έχει τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής από τότε που έγινε ενδημικό σε ορισμένες χώρες της Αφρικής το νέο, επιθετικό στέλεχος clade 1b του ιού που προκαλεί την mpox. Και αυτό διότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διασποράς του ιού με τα διεθνή ταξίδια.

Στην χώρα έχουν καταγραφεί συνολικώς 30 κρούσματα με το παλαιότερο, ηπιότερο στέλεχος clade 2, από το 2022 όταν είχε ξεσπάσει η προηγούμενη έξαρση της νόσου. Το τελευταίο κρούσμα το κατέγραψε  τον Μάρτιο του 2024.

Φωτογραφία: iStock