Μύγα βρέθηκε ανέπαφη και ολόκληρη στο έντερο 63χρονου
Άφωνοι έμειναν γιατροί στο Μισούρι όταν έκαναν κολονοσκόπηση, και εντόπισαν μία ολόκληρη, ανέπαφη οικιακή μύγα στο παχύ έντερο ενός 63χρονου ασθενή.
Η μύγα εντοπίστηκε στο εγκάρσιο κόλον του – το τμήμα του παχέος εντέρου που είναι παράλληλο με τον θώρακα. Ήταν ακίνητη και δεν αντέδρασε όταν οι γιατροί την άγγιξαν με το κολονοσκόπιο. Φαινόταν όμως πεντακάθαρα, αφού τα ενδοσκοπικά εργαλεία φέρουν πανίσχυρη κάμερα για να εξετάζουν λεπτομερώς οι γιατροί τα εσωτερικά όργανα.
Οι γιατροί χαρακτηρίζουν «μυστήριο» την εμφάνιση της μύγας. Εικάζουν όμως ότι ίσως σχετίζεται με το φαγητό που είχε καταναλώσει ο 63χρονος ασθενής δύο ημέρες πριν από την εξέταση.
Το περιστατικό αυτό είναι τόσο σπάνιο, ώστε το δημοσιεύουν (μαζί με δύο φωτογραφίες της μύγας) στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Gastroenterology.
Όπως αναφέρουν οι γιατροί από το Τμήμα Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μισούρι, ρώτησαν σχετικώς τον ασθενή τους. Εκείνος του διαβεβαίωσε ότι τις 24 ώρες πριν από την εξέταση είχε μείνει νηστικός. Έπινε μόνο πολλά υγρά και έπαιρνε καθαρτικά, για να αδειάσει καλά το έντερό του.
Ωστόσο δύο ημέρες νωρίτερα είχε φάει για βραδινό πίτσα και μαρούλι σαλάτα. Μολονότι δεν είδε να υπάρχει κάποια μύγα, οι γιατροί εικάζουν ότι αυτή ενδεχομένως βρισκόταν στη σαλάτα.
Τι είναι η μυίαση
Το περιστατικό αυτό θεωρείται σπάνια περίπτωση εντερικής μυίασης. Η μυίαση είναι η μόλυνση των ανθρώπινων ιστών κυρίως από τις προνύμφες των μυγών. Η μύγα στα αρχαία ελληνική λεγόταν μυῖα, εξ ου και ο όρος μυίαση.
Όπως αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα, η μυίαση είναι πιο συχνή στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Τα περιστατικά στη Δύση είναι πολύ σπάνια και συνήθως παρατηρούνται σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τροπικές περιοχές στην Αφρική ή τη Νότιο Αμερική.
Ωστόσο πιο συνηθισμένη είναι η μόλυνση ανοιχτών πληγών. Το να βρεθεί μύγα στο έντερο ανθρώπου είναι πολύ σπάνιο. Μπορεί να προκληθεί αν κάποιος καταναλώσει τροφή μολυσμένη με αυγά ή προνύμφες μύγας. Τα οξέα του στομάχου φυσιολογικά θα τα καταστρέψουν, αλλά αν διαφύγουν από το γαστρικό οξύ μπορεί να φθάσουν στο έντερο.
Εκεί θεωρητικώς μπορεί να εκκολαφθούν σε μύγα. Τα CDC αναφέρουν πως μερικοί ασθενείς δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Άλλοι εκδηλώνουν:
- Πόνο στην κοιλιά
- Έμετο
- Διάρροια
Ο 63χρονος από το Μισούρι είπε στους γιατρούς ότι δεν είχε κανένα σύμπτωμα. Επιπλέον, δεν είχε καταναλώσει τη σαλάτα αρκετό καιρό ώστε να εκκολαφθεί κάποια προνύμφη, γεγονός που επιτείνει το μυστήριο.
Άλλα περιστατικά
Τα CDC είχαν αναφέρει ένα ανάλογο περιστατικό το 1985. Ήταν ένα κοριτσάκι ηλικίας 12 ετών, το οποίο ως φαίνεται μολύνθηκε τρώγοντας πολύ ώριμες μπανάνες. Οι γονείς του είχαν τις μπανάνες εκτεθειμένες στον αέρα και συχνά έβλεπαν μύγες να πετούν γύρω τους.
Το κοριτσάκι είχε συμπτώματα τον Ιούνιο και τον Αύγουστο του 1984, αλλά διαγνώστηκε τελικά με μυίαση τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς.
Τα CDC αναφέρουν επιπλέον περιστατικά το 1963. Περισσότερα από 50 είδη μυγών προκαλούν μυίαση στους ανθρώπους.
Για την ιστορία, η κολονοσκόπηση έδειξε ότι ο 63χρονος από το Μισούρι έπασχε από εκκολπωματική νόσο και είχε 5 μικρούς πολύποδες που αφαιρέθηκαν. Η μοίρα της μύγας αγνοείται…
Φωτογραφία: iStock