Iatropedia

Νέα ελληνική έρευνα: Η κόπωση από την πανδημία εμποδίζει τον εμβολιασμό κατά της COVID-19

Νέα έρευνα του ΕΚΠΑ αποκαλύπτει πως μόνο ο ένας στους τρεις Έλληνες είναι πρόθυμοι να κάνουν και άλλη, αναμνηστική δόση των εμβολίων. Οι υπόλοιποι είτε είναι απρόθυμοι, είτε αβέβαιοι και η κόπωση από την πανδημία παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Οι Έλληνες έχουν κουραστεί από την πανδημία και τις επιπτώσεις της στη ζωή τους, με συνέπεια να επηρεάζεται αρνητικά η προθυμία τους να κάνουν αναμνηστική δόση από τα εμβόλια κατά της COVID-19, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Στην πραγματικότητα, μόνο ο ένας στους τρεις δηλώνουν πρόθυμοι να κάνουν κι άλλη δόση των εμβολίων. Οι υπόλοιποι είτε είναι απρόθυμοι, είτε αβέβαιοι. Τις περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν απρόθυμοι έχουν όσοι νιώθουν περισσότερη κόπωση λόγω της πανδημίας.

Τη νέα μελέτη διεξήγαγαν επιστήμονες από το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Πέτρο Γαλάνη. Τα ευρήματά της δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Vaccines.

Η μελέτη είναι η πρώτη που διενεργείται διεθνώς για να εξετάσει κατά πόσον η κόπωση από την πανδημία επηρεάζει την πρόθεση εμβολιασμού κατά της COVID-19.

Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2022. Οι ερευνητές του ΕΚΠΑ ρώτησαν σχετικώς 1.256 εθελοντές, οι οποίοι ήταν πλήρως εμβολιασμένοι κατά της COVID και μπορούσαν να κάνουν μία αναμνηστική δόση για τον χειμώνα. Από το σύνολο των ερωτηθέντων:

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι την πρόθεση εμβολιασμού επηρέαζε σημαντικά η κόπωση που ένιωθαν οι συμμετέχοντες από την πανδημία. Και αυτό μολονότι τα επίπεδά της ήταν κατά μέσον όρο μέτρια. Ωστόσο οι συμμετέχοντες που δήλωσαν την εντονότερη κόπωση, είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να εμβολιαστούν με μια αναμνηστική δόση.

Αντίδοτο η ψυχική ανθεκτικότητα

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι η ψυχική ανθεκτικότητα διαδραματίζει θετικό διαμεσολαβητικό ρόλο, μειώνοντας την αρνητική επίδραση της κόπωσης λόγω της πανδημίας στην πρόθεση εμβολιασμού.

Έτσι, τα άτομα που χαρακτηρίζονται από υψηλό επίπεδο ψυχικής ανθεκτικότητας μπορούν να αντισταθούν καλύτερα στις αρνητικές επιδράσεις που επιφέρει η κόπωση από την πανδημία. Ως φαίνεται, θετικές ψυχολογικές παράμετροι όπως η ψυχική ανθεκτικότητα μπορούν να επηρεάσουν θετικά τα άτομα, έτσι ώστε να προβούν σε θετικές ενέργειες.

Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους ότι, σε σύγκριση με προγενέστερες μελέτες, η πρόθεση εμβολιασμού των Ελλήνων παρουσιάζει καθοδική πορεία. Το γεγονός αυτό, λένε, θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία, ιδίως για:

Παραδέχονται ωστόσο ότι μετά από μια διετία διαδοχικών εμβολιασμών, είναι λογικό να παρατηρείται εμβολιαστική κόπωση. Εκτιμούν όμως πως αν αυτή αντιμετωπιστεί και με την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των ατόμων, θα μπορούσε να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων.

Εκτός από τον κ. Γαλάνη, στη μελέτη συμμετείχαν η υποψήφια διδάκτωρ Αγλαΐα Κατσιρούμπα (νοσηλεύτρια ΠΕ, MSc), οι καθηγήτριες Δάφνη Καϊτελίδου και Παναγιώτα Σουρτζή, ο αναπληρωτής καθηγητής Θεόδωρος Κατσούλας, η  επίκουρη καθηγήτρια Όλγα Σίσκου και η διδάκτωρ Ολυμπία Κωνσταντακοπούλου.

Φωτογραφία: iStock