Νέα επικίνδυνη τάση που «σαρώνει» στο TikTok αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος

  • Γιάννα Σουλάκη
TikTok
Οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για ένα νέο trend του TikTok, το οποίο ενθαρρύνει τους χρήστες να αποφεύγουν τη χρήση αντηλικού με στόχο τη ... θεραπεία της ακμής.

Η … μέθοδος, που ονομάζεται «sunburning», σύμφωνα με γιατρούς από το νοσοκομείο Queen Victoria του Βρετανίας, όχι μόνο δεν βοηθά στην ακμή, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος και συγκεκριμένα μελανώματος, το οποίο αποτελεί τον πέμπτο πιο κοινό τύπο καρκίνου στη χώρα.

Μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας TikTok, οι influencers προκειμένου να εξασφαλίσουν likes και επιπλέον ακολούθους και αναδημοσιεύσεις διαδίδουν επικίνδυνες πρακτικές, σύμφωνα με τους γιατρούς. Τα άτομα αυτά υποστηρίζουν ανεύθυνα πως το κάψιμο από τον ήλιο «sunburning» μπορεί να βελτιώσει την ακμή.

«Sunburning» στο TikTok: Κίνδυνος πρόκλησης μελανώματος

Οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) που εκπέμπεται από τον ήλιο είναι η κύρια αιτία για την ανάπτυξη μελανώματος, ενώ η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Σύμφωνα με τον κλινικό διευθυντή Sam Orkar από το Queen Victoria’s Plastics and Burns Services, το μελάνωμα αυξάνεται συνεχώς στη Βρετανία, ενώ η νέα τάση του TikTok μπορεί να «μεταφραστεί» σε λίγα χρόνια σε περισσότερα περιστατικά καρκίνου του δέρματος .

Οι ειδικοί καλούν το κοινό να είναι προσεκτικό με την παραπληροφόρηση στα social media και να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αντηλιακά, καθώς και να εξετάζουν τακτικά το δέρμα τους για ύποπτες αλλαγές.

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο αναφέρει ότι οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Δανία και η Ολλανδία, έχουν την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης μελανώματος, και η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία είναι κρίσιμη για τη μείωση του κινδύνου.

Μέτρα για τον περιορισμό του «sunburning»

Η κοινότητα των δερματολόγων στο TikTok έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης για να καταρρίψει τους μύθους γύρω από το ηλιακό κάψιμο και να ενημερώσει το κοινό για τους πραγματικούς κινδύνους που κρύβει.

Μετά τον σάλο που ξέσπασε με την συγκεκριμένη τάση, εκπρόσωπος του TikTok δήλωσε στο BBC ότι αφαιρέθηκε «ένας αριθμός» από τα βίντεο, διότι παραβιάζουν τους κανόνες της κοινότητάς του.

Φωτο: iStock