Νέα έρευνα: Οι δύο στις τρεις ενέσιμες αισθητικές θεραπείες δεν γίνονται από γιατρούς!
Οι περισσότερες ενέσιμες θεραπείες που διενεργούνται καθημερινά για αισθητικούς λόγους, δεν εκτελούνται από εξειδικευμένους γιατρούς, αποκαλύπτει μία νέα βρετανική έρευνα.
Αντιθέτως, τις εφαρμόζουν άλλοι υγειονομικοί οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση είναι… οικογενειακοί γιατροί ή οδοντίατροι. Συχνά όμως τις εφαρμόζουν και μη-γιατροί, από νοσηλευτές έως αισθητικούς.
Η νέα έρευνα είναι η πρώτη του είδους που προσπαθεί να αξιολογήσει ποιοι κάνουν ενέσιμες θεραπείες, όπως το μπότοξ και τα fillers, στους ασθενείς. Τα ευρήματά της είναι εντυπωσιακά και δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για το τι γίνεται και στη χώρα μας.
Την έρευνα διεξήγαγαν επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL). Οι ερευνητές εξέτασαν 3.000 βρετανικές ιστοσελίδες που προσφέρουν ενέσιμες θεραπείες, αναγνωρίζοντας:
- 1.224 ανεξάρτητες κλινικές και
- 3.667 θεραπευτές
Τα ευρήματα
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Plastic, Reconstructive & Aesthetic Surgery, απ’ όλους αυτούς τους ανθρώπους μόνο οι 1.163 (το 32%) ήταν απόφοιτοι Ιατρικής Σχολής. Από τους υπόλοιπους:
- Το 24% ήταν οδοντίατροι
- Το 13% ήταν νοσηλευτές
- Το 12% ήταν αισθητικοί
- Το 8% ήταν νοσηλευτές οδοντιατρείων
- Το 8% ήταν υγειονομικοί που ασχολούνται με παραϊατρικά επαγγέλματα (allied healthcare professionals)
- Το 2% ήταν εκπαιδευόμενοι νοσηλευτές οδοντιατρείων
- Το 1% ήταν φαρμακοποιοί
Ακόμα και οι γιατροί, όμως, δεν είναι πάντοτε εξειδικευμένοι στις ενέσιμες θεραπείες. Στην πραγματικότητα, μόνο το 41% είναι εξειδικευμένοι, ενώ δεύτεροι σε συχνότητα εφαρμογής των θεραπειών είναι οι οικογενειακοί γιατροί (πάνω από το 31%).
Άλλες ιατρικές ειδικότητες που εκτελούν ενέσιμες θεραπείες είναι γενικοί χειρουργοί, ωτορινολαρυγγολόγοι, αναισθησιολόγοι, οφθαλμίατροι, μαιευτήρες-γυναικολόγοι κ.λπ.
Απ’ όσους γιατρούς είναι εξειδικευμένοι, οι περισσότεροι είναι πλαστικοί χειρουργοί (το 37%) και δερματολόγοι (το 18%).
Άναρχο τοπίο
Οι ενέσιμες θεραπείες είναι μία αγορά η οποία έως το 2026 θα φθάσει στη Βρετανία τα 11,7 δισεκατομμύρια λίρες (13,55 δισ. ευρώ). Οι ερευνητές λένε ότι προς το παρόν το τοπίο είναι άναρχο και ότι τώρα ετοιμάζεται η βρετανική κυβέρνηση να θεσπίσει κανόνες για τα ενέσιμα. Η σχετική δημόσια διαβούλευση αναμένεται να αρχίσει τον ερχόμενο μήνα, ενώ η νομοθεσία θα εφαρμοστεί κάποια στιγμή το 2024.
«Υπάρχουν πολλές προκλήσεις στην βρετανική αγορά των ενέσιμων θεραπειών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. David Zargaran, από το Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής του UCL. «Χωρίς γνώση του επαγγελματικού υποβάθρου των ατόμων που τις εφαρμόζουν, δεν μπορεί να ρυθμιστεί επαρκώς η αγορά. Η έρευνά μας αποκαλύπτει ότι η πλειονότητα των θεραπευτών δεν είναι γιατροί, αλλά άλλοι υγειονομικοί καθώς και μη-επαγγελματίες Υγείας όπως οι αισθητικοί».
Δεδομένης της μη εξειδίκευσης όσων εφαρμόζουν ενέσιμες θεραπείες, είναι αναμενόμενο να υπάρχουν και πολλές παρενέργειες. Προγενέστερη πρόσφατη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας, έδειξε ότι το 69% των ασθενών που κάνουν ενέσιμες θεραπείες έχουν κάποια επίμονη παρενέργεια. Οι πιο συχνές ήταν ο πόνος, το άγχος για το αποτέλεσμα και οι πονοκέφαλοι.
Το εκπληκτικό όμως είναι πως εν γνώσει τους οι περισσότεροι ασθενείς απευθύνονται σε μη-γιατρούς. Στην πραγματικότητα, μόνο το 39,2% είπαν πως τη θεραπεία έκανε γιατρός. Το 36,5% απευθύνθηκαν σε νοσηλευτή, το 13,8% σε αισθητικό και το 4,6% σε οδοντίατρο.
Φωτογραφία: iStock