Νέα ευρήματα ότι η COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο για αυτοάνοσα νοσήματα
Η COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως ορισμένων αυτοάνοσων νοσημάτων επί έως και 12 μήνες μετά την υποχώρησή της, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.
Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν την συσχέτισαν με αυξημένες πιθανότητες αναπτύξεως φλεγμονωδών αρθροπαθειών και νόσων του συνδετικού ιστού, όπως:
- Η ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Η ψωριασική αρθρίτιδα
- Η σπονδυλοαρθρίτιδα
- Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
- Το σύνδρομο Sjögren
- Η συστηματική σκλήρυνση (ή σκληρόδερμα)
- Η ρευματική πολυμυαλγία
- Η μικτή νόσος του συνδετικού ιστού
- Η δερματομυοσίτιδα
- Η πολυμυοσίτιδα
- Η αγγειΐτιδα
- Η οζώδης πολυαρτηρίτιδα
Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν εκείνα αντίστοιχης μελέτης που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και είχε διεξαχθεί στη Νότια Κορέα.
Διαβάστε ακόμα Ο κορωνοϊός αυξάνει τον κίνδυνο για ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα – Ποια είναι
Η νέα μελέτη
Η παρούσα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο Kyung Hee στη Νότια Κορέα και άλλα ακαδημαϊκά κέντρα, εξέτασαν δεδομένα από 10 εκατομμύρια Κορεάτες. Οι 394.274 είχαν νοσήσει από COVID-19 την περίοδο 2020-2021.
Οι ασθενείς αυτοί συγκρίθηκαν με άλλους 98.596 ανθρώπους, που είχαν νοσήσει από γρίπη. Συγκρίθηκαν επίσης με δεκάδες χιλιάδες άλλους εθελοντές, που δεν είχαν εκδηλώσει καμία από τις δύο λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν την πορεία της υγείας των ασθενών τους έναν, έξι και 12 μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων τους.
Όπως διαπίστωσαν, όσοι είχαν νοσήσει με COVID-19 είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, έναντι των υγιών συνομηλίκων τους.
Είχαν επίσης 30% περισσότερες πιθανότητες αυτοάνοσου νοσήματος, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που είχαν πάθει γρίπη.
Όσο πιο σοβαρή ήταν η COVID-19 που είχαν περάσει, τόσο περισσότερο κινδύνευαν να παρουσιάσουν κάποια αυτοάνοση πάθηση. Ο αυξημένος κίνδυνος, δε, επέμενε έως και έναν χρόνο μετά την αρχική λοίμωξη.
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι ο εμβολιασμός εναντίον του κορωνοϊού παρείχε προστασία έναντι του αυξημένου κινδύνου. Αυτό, όμως, ίσχυε για όσους εκδήλωσαν ήπια COVID μετά τον εμβολιασμό και όχι για όσους αρρώστησαν βαριά.
Φωτογραφία: iStock