Αν και κοινή διαταραχή, η τριχόπτωση μπορεί να δημιουργήσει εξαιρετικά προβλήματα στην αυτοπεποίθηση ενός ατόμου οδηγώντας ακόμη και σε κατάθλιψη. Τώρα όμως οι ερευνητές του Sanford-Burnham Medical Research Institute στην Λα Χόγια της Καλιφόρνια πιστεύουν πως έχουν την λύση: νέα μαλλιά με την βοήθεια ανθρωπίνων πολυδύναμων βλαστοκυττάρων.
Καθημερινά όλοι μας χάνουμε περίπου 50-100 τρίχες αλλά κάποιοι χάνουν περισσότερες –και μόνιμα. Η αλωπεκία είναι συνήθως κληρονομική ενώ άλλες αιτίες είναι το υψηλό στρες, διαταραχές του θυρεοειδούς, αναιμία, ψωρίαση καθώς και η χρήση ορισμένων φαρμάκων. Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι ένας δραστικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος ωστόσο η χρήση πολυδύναμων βλαστοκυττάρων (hPSC) υπόσχεται μια νέα προσέγγιση.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Αλεξέι Τερσκιχ, κύτταρα hPSC που ελήφθησαν από ανθρώπινα έμβρυα ή ανθρώπινο εμβρυϊκό ιστό για την ανάπτυξη τριχοθυλακίων απέδειξε σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια ότι κατάφεραν να προκαλέσουν νέα τριχοφυΐα. «Η μέθοδός μας παρέχει μια απεριόριστη πηγή κυττάρων από τον ασθενή για μεταμόσχευση και δεν περιορίζεται από την διαθεσιμότητα υπαρχόντων τριχοθυλακίων» επισημαίνει.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να μεταμοσχεύσουν τριχοθυλάκια προερχόμενα από ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα σε ανθρώπους προκειμένου να διαπιστώσουν την αποτελεσματικότητα της νέας τεχνικής. Δεν είναι η μόνη πρόοδος στην μάχη κατά της φαλάκρας. Τον περασμένο Αύγουστο ερευνητές είχαν εντοπίσει σκεύασμα που προοριζόταν για μια πάθηση του μυελού των οστών το οποίο αποκατέστησε την τριχοφυΐα ασθενών με γυροειδή αλωπεκία (alopecia areata) μια πάθηση όπου για άγνωστους λόγους, το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται τα θυλάκια τρίχας και διαταράσσει την φυσιολογική τριχοφυΐα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: