Νέα μελέτη: Τα χάπια ιχθυέλαιου δεν είναι ωφέλιμα για τους ασθενείς που πάσχουν από Διαβήτη 2
Μέχρι σήμερα υπήρχε η ανησυχία ότι τα χάπια με μορφή συμπληρωμάτων ωμέγα 3 μπορεί να είναι επιβλαβή για τα άτομα με αυτή τη νόσο. Μια πρόσφατη όμως ανασκόπηση 80 μελετών από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «The BMJ», δεν επιβεβαίωσε αυτές τις υποθέσεις αλλά δε βρήκε και κανένα όφελος σε αυτά τα συμπληρώματα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι με διαβήτη έχουν τον τύπο 2 όπου το πάγκρεας δεν καταφέρνει να παράγει αρκετή ινσουλίνη ή τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται στην έκκριση ινσουλίνης και αυτοί που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
Χάπια ιχθυέλαιου: Καμία θετική επίδραση στην αποτροπή εμφάνισης διαβήτη
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ωμέγα 3 από το ιχθυέλαιο δεν είχε σχεδόν καμία επίδραση στην αποτροπή εμφάνισης διαβήτη ή στον μεταβολισμό της γλυκόζης.
Μάλιστα, η δρ. Λι Χούπερ που διεύθυνε τη μελέτη, εξέφρασε, μιλώντας στο BBC, την ανησυχία της ότι τα συμπληρώματα ωμέγα 3 μπορεί να είναι βλαβερά για τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2, καθιστώντας τον έλεγχο της γλυκόζης ακόμη πιο δύσκολο.
Εκείνοι, πάντως, που πάσχουν από τη νόσο, συχνά έχουν και πολύ υψηλά τριγλυκερίδια τα οποία έχει φανεί ότι μειώνει η πρόσληψη ωμέγα 3.
Χάπια ιχθυέλαιου: Δεν προκύπτει κίνδυνος, αλλά ούτε και όφελος
Η Χούπερ καταλήγει, όμως, ότι δε βρέθηκε ούτε όφελος ούτε κίνδυνος που να προκύπτει από τα συμπληρώματα αυτά και υπογραμμίζει ότι εφόσον πρόκειται για πολύ ακριβά σκευάσματα είναι ενδεχομένως προτιμότερο τα χρήματα που θα έδινε κανείς για αυτά να διατεθούν για σωματική άσκηση ή κατανάλωση λιπαρών ψαριών.
Ο Ντάγκλας Τβένφουρ, αναπληρωτής διευθυντής στον βρετανικό οργανισμό «Diabetes» δηλώνει ότι το να ακολουθεί κανείς μια υγιεινή διατροφή είναι εξαιρετικά σημαντικό, την ίδια στιγμή που είναι ήδη γνωστό πως ορισμένες τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, το γιαούρτι, το τυρί και τα δημητριακά ολικής άλεσης ελαττώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Ο ίδιος συμπεραίνει: «Ενώ τα λιπαρά οξέα του ωμέγα 3 είναι πολύ σημαντικά για την υγεία, είναι γενικά καλύτερο οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 να τα προσλαμβάνουν με την κατανάλωση 2 μερίδων ψάρι εβδομαδιαίως, πάρα μέσω συμπληρωμάτων».
Παρόλα αυτά η αντίθετη άποψη συνεχίζει να υπάρχει, με την Κάρι Ράξτον από την βρετανική υπηρεσία «Health and Food Supplements Information Service (HSIS)» να υποστηρίζει ότι δεδομένου ότι οι κατευθυντήριες οδηγίες για την κατάλληλη ποσότητα κατανάλωσης λιπαρών ψαριών δεν τηρούνται στην πράξη, τα συμπληρώματα καλύπτουν το κενό αυτό στη διατροφή ικανοποιητικά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ