Iatropedia

Νέα σειρά podcasts «Υγεία Πνευμόνων»: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την υγεία του πνεύμονα

Κάθε επεισόδιο φιλοξενεί εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, ασθενείς, φροντιστές και survivors που απαντούν σε ερωτήματα γύρω από την υγεία των πνευμόνων.

Η FairLife Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα καλωσορίζει τη νέα σειρά podcasts με τίτλο «Υγεία Πνευμόνων» στο πλαίσιο της ομώνυμης πρωτοβουλίας του φορέα με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό σχετικά με την υιοθέτηση πρακτικών ευ ζην, την πρόληψη σοβαρών πνευμονικών παθήσεων και την έγκαιρη διάγνωση και διαχείριση του καρκίνου του πνεύμονα.

Κάθε επεισόδιο φιλοξενεί εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, ασθενείς, φροντιστές και survivors που απαντούν σε ερωτήματα γύρω από την υγεία των πνευμόνων, συνήθεις πνευμονοπάθειες, όπως η ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) και η σύνδεσή της με τον καρκίνο του πνεύμονα. Παρουσιάζονται η συμπτωματολογία και οι παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα και η ατμοσφαιρική ρύπανση, που λειτουργούν επιβαρυντικά στην υγεία μας. Συζητάμε την επίδραση της πανδημίας στις διαγνώσεις και στις επεμβάσεις, την ανάγκη εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης στην Ελλάδα, αλλά και τον ρόλο της πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας στον εντοπισμό των κατάλληλων υποψηφίων για προσυμπτωματικό έλεγχο. Παράλληλα, τονίζεται η αξία της πρόληψης(πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής πρόληψη) και προτείνονται τρόποι συμπεριλαμβανομένων της υγιεινής διατροφής, της φυσικής άσκησης και της έγκαιρης διάγνωσης μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου με την αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας (LDCT).

Επιπλέον, δίνονται έγκυρες και επικαιροποιημένες απαντήσεις γύρω από τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, τον ρόλο των βιοδεικτών στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα, τη σημασία και τους περιορισμούς της αλληλούχισης επόμενης γενιάς (NGS) καθώς και για την επίδραση της ποιότητας των διαγνωστικών ελέγχων στην πρόσβαση των ασθενών στην εξατομικευμένη θεραπεία.

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα τίθεται στο επίκεντρο, συζητώντας για τις βέλτιστες πρακτικές ανίχνευσης αλλά και διαχείρισης της νόσου στο ταξίδι του ασθενούς, τις προκλήσεις και το στίγμα της ασθένειας υπογραμμίζοντας τη σημασία του κοινωνικού περιβάλλοντος και της ψυχολογικής υποστήριξης.

Τι περιλαμβάνουν τα podcast

Βιωματικές ιστορίες ασθενών και φροντιστών φωτίζουν το δύσκολο μονοπάτι του καρκίνου του πνεύμονα και στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας, με τη φωνή των ανθρώπων που έχουν περάσει μέσα από την ασθένεια και μεταφέρουν την εμπειρία τους.

Τα επεισόδια παρουσιάζει η δημοσιογράφος Νατάσσα Σπαγαδώρου.

Η σειρά των podcasts είναι διαθέσιμη στο Youtube και το Spotify καθώς και στην Iστοσελίδα της FairLife L.C.C.

Συμμετέχουν(αλφαβητικά):

Ευαγγελία Γκιζοπούλου – Διευθύντρια Πνευμονολογικής Κλινικής, Ευρωκλινική Αθηνών.

Βασίλης Δρόλιας – Μουσικός, survivor καρκίνου του πνεύμονα.

Νίκος Κουφός – Πνευμονολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Μονάδος Επεμβατικής Πνευμονολογίας, Θεραπευτήριο Metropolitan.

Γιάννης Μούντζιος – Παθολόγος Ογκολόγος, Διευθυντής Δ’ Ογκολογικού Τμήματος και Μονάδας Κλινικών Μελετών, Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.

Αθηνά Μπαρούφη – Εικαστικός, survivor καρκίνου του πνεύμονα.

Αγγελική Σαέττα – Καθηγήτρια, Επιστημονική Υπεύθυνη Μονάδας Μοριακής Διαγνωστικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ.

Γεωργία Χαρδαβέλλα – Πνευμονολόγος, Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Σωτηρία», Πρόεδρος Ομάδας Εργασίας Καρκίνου Πνεύμονα, Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS).

Με την ευγενική υποστήριξη των: MSD, Roche, AstraZeneca Tima Foundation