Ένας άνδρας από την Αυστρία ο οποίος κάπνιζε ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα επί περισσότερο από τρεις δεκαετίες, έβγαζε επί χρόνια τρίχες βαθιά μέσα στον λαιμό του. Οι γιατροί πιστεύουν ότι αυτή η ασυνήθιστη τριχοφυΐα ήταν επιπλοκή του καπνίσματος.
Ο ασθενής είχε απευθυνθεί για πρώτη φορά στους γιατρούς σε ηλικία 35 ετών, παραπονούμενος για βραχνάδα στη φωνή, δυσκολίες στην αναπνοή τη νύχτα, ροχαλητό και χρόνιο βήχα.
Όπως τους είπε, είχε αρχίσει να καπνίζει το 1990, σε ηλικία 20 ετών. Μία φορά στο μεσοδιάστημα είχε βήξει και είχε βγάλει μία τρίχα μήκους 5 εκατοστών από τον λαιμό του.
Στο ιατρικό ιστορικό του είχε επίσης έναν παρ’ ολίγον πνιγμό στα 10 του χρόνια, για τον οποίο χρειάστηκε πολυετή τραχειοστομία.
Οι γιατροί τον υπέβαλλαν σε βρογχοσκόπηση για να ελέγξουν το αναπνευστικό του. Όπως διαπίστωσαν, είχε αρκετές μαύρες και σγουρές τρίχες στο σημείο όπου είχε γίνει η τραχειοστομία.
Προχώρησαν στην αφαίρεση των τριχών, αλλά αυτό δεν έλυσε το πρόβλημα. Οι τρίχες επανεμφανίζονταν και ο ασθενής επέστρεφε σχεδόν μία φορά τον χρόνο στο νοσοκομείο για τα επόμενα 14 χρόνια, παρουσιάζοντας τα ίδια συμπτώματα.
Κάθε φορά, οι γιατροί αφαιρούσαν επί ματαίω 6 έως 9 τρίχες μήκους έως και 5 εκατοστών. Μερικές φορές οι τρίχες ξεπερνούσαν τις φωνητικές χορδές του και έφταναν έως το στόμα του!
Το πρόβλημα άρχισε να λύνεται όταν ο άνδρας διέκοψε το κάπνισμα στα 50 του χρόνια και οι γιατροί προχώρησαν σε μία εξειδικευμένη μορφή καυτηριασμού που λέγεται διαθερμοπηξία με το ευγενές αέριο αργό (APC). Η θεραπεία χρειάσθηκε να επαναληφθεί έως ότου εξαφανιστούν όλες οι τρίχες.
Ελάχιστα περιστατικά στον κόσμο
Το περιστατικό περιγράφεται λεπτομερώς στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Case Reports, από γιατρούς της Πανεπιστημιακής Κλινικής Kepler, στο Λιντς.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, ο άνδρας διαγνώσθηκε με ενδοτραχειακή ανάπτυξη τριχών. Είναι μία εξαιρετικά σπάνια κατάσταση, καθώς στην ιατρική βιβλιογραφία έχουν αναφερθεί μόλις τρία περιστατικά. Το ένα από αυτά, όμως, ήταν διαφορετικής αιτιολογίας.
Η τραχεία είναι ένας σωλήνας μήκους περίπου 10 εκατοστών, που συνδέει τον λάρυγγα με τους βρόγχους. Οι φωνητικές χορδές βρίσκονται στον λάρυγγα.
Οι γιατροί γράφουν στο άρθρο τους ότι εσωτερικά η τραχεία επιστρώνεται από επιθηλιακά κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά μπορεί να υποστούν αλλοιώσεις από τον καπνό των τσιγάρων. Αν και η ανάπτυξη τριχών τυπικά δεν αναγνωρίζεται ως συνέπεια αυτού του είδους των αλλοιώσεων, έχει παρατηρηθεί σε ζωικά μοντέλα.
Ως φαίνεται, το κάπνισμα μπορεί να διεγείρει τα βλαστικά κύτταρα στην τραχεία και να τα μετατρέψει σε θυλάκους τριχών. Από τους θύλακες αυτούς αναπτύσσονται στη συνέχεια τρίχες.
Οι γιατροί σημειώνουν στο άρθρο τους πως τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους «υποστηρίζουν την υπόθεση ότι οι καπνιστικές συνήθειες στην παρούσα περίπτωση μπορεί να έχουν προκαλέσει και διεγείρει την ενδοτραχειακή ανάπτυξη τριχών».
Ωστόσο, «η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να αποδειχθεί λόγω της σπανιότητος αυτού του είδους των περιστατικών. Εικάζουμε, όμως, ότι σε τέτοιου είδους περιπτώσεις η διακοπή του καπνίσματος σίγουρα είναι σχετική ως τμήμα της θεραπευτικής προσέγγισης».
Για την ιστορία, ο άνδρας επισκέφτηκε για τελευταία φορά τους γιατρούς στα 52 του χρόνια. Άντεξε καλά όλες τις θεραπείες που του έκαναν οι γιατροί και μάλιστα τις έβρισκε ιδιαιτέρως ανακουφιστικές. Και αυτό διότι βελτιωνόταν τόσο πολύ η αναπνοή του, ώστε αυτό γινόταν εμφανές και στις εξετάσεις του. Το μεγαλύτερο όφελος όμως παρατηρήθηκε όταν έκοψε πια και το τσιγάρο.
Φωτογραφία: iStock