Η ανακάλυψη μάλιστα, έγινε 60 χρόνια μετά (το 1953) την ιστορική ανακάλυψη από επιστήμονες πάλι του Κέιμπριτζ, της διπλής έλικας του μορίου του DNA. Τώρα, επιστήμονες, με επικεφαλής τον ινδικής καταγωγής καθηγητή ιατρικής χημείας Σανκάρ Μπαλασουμπραμάνιαν, ανακοίνωσαν ότι η τετραπλή έλικα DNA φαίνεται να είναι πιο συχνή σε κύτταρα που διαιρούνται με ταχύ ρυθμό, πράγμα που ίσως μελλοντικά βοηθήσει στον εντοπισμό των καρκινικών κυττάρων, τα οποία πολλαπλασιάζονται γρήγορα.
Οι διαπιστώσεις δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό χημείας «Nature Chemistry»,ενώ ο ίδιος ο καθηγητής δήλωσε: «Πρόκειται για μια τελείως διακριτή δομή σε σχέση με τη διπλή έλικα. Είναι μια όμορφη τετραπλή έλικα για την οποία γνωρίζουμε λίγα πράγματα, όμως έχουμε πια πειστεί ότι υπάρχει στη φύση» και προσέθεσε ότι «ίσως αποτελεί το κλειδί για να βρούμε νέους τρόπους επιλεκτικής αναστολής του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων».
Αυτό που κάνει τους επιστήμονες αισιόδοξους είναι ότι με τη βοήθεια συνθετικών μορίων κατάφεραν να σταθεροποιήσουν την τετραπλή έλικα του DNA, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν ελπίδες στο μέλλον να μπορέσουν να θέσουν υπό έλεγχο στο μέλλον, και τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. «Είναι νωρίς ακόμα, αλλά αν καταφέρουμε να χαρτογραφήσουμε πού ακριβώς στο γονιδίωμα εμφανίζονται αυτές οι τετραπλές δομές, ίσως μάθουμε να ελέγχουμε καλύτερα τα γονίδια ή τις άλλες κυτταρικές διεργασίες που διαταράσσονται σε ασθένειες όπως ο καρκίνος. Αυτό είναι το μακροπρόθεσμό όραμά μας», πρόσθεσε ο καθηγητής Σανκάρ Μπαλασουμπραμάνιαν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο στην κατηγορία του iatropedia
γιατί ο ηγέτης γεννιέται και δεν γίνεται
μια ανέλπιστη ανακάλυψη για τα αντικαρκινικά φάρμακα
καταπολεμούν τον καρκίνο με κύτταρα από βακτήρια
το DNA, ίσως είναι η λύση για την καταπολέμηση ανίατων ασθενειών
γιατί δεν θα δούμε ποτέ ζωντανούς δεινόσαυρους να κυκλοφορούν;