Νέες πρωτεΐνες προσφέρουν ελπίδα για καλύτερη ανάρρωση από εγκεφαλικό
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οσάκα εντόπισαν μια πρωτεΐνη, που μειώνει τη φλεγμονή, διεγείρει τη νευρική ανάπτυξη και βελτιώνει τις αισθητηριακές και κινητικές λειτουργίες σε ποντίκια μετά από ισχαιμικό εγκεφαλικό.
Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, που προκαλείται από παρεμπόδιση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, είναι μια κοινή αιτία θανάτου και αναπηρίας.
Απαιτούνται επειγόντως θεραπείες για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών, επειδή η ανάρρωση εξαρτάται επί του παρόντος σε μεγάλο βαθμό από την έγκαιρη ένεση ενός φαρμάκου που διαλύει θρόμβους αίματος.
Οι προτεραιότητες για θεραπεία περιλαμβάνουν τον περιορισμό της φλεγμονής στο ισχαιμικό σημείο και την αποκατάσταση των νευρωνικών συνδέσεων που έχουν καταστραφεί από το εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, ένα μόριο που να μπορεί να επιτύχει αυτά τα θεραπευτικά αποτελέσματα παραμένει άπιαστος στόχος μέχρι σήμερα.
Σε νέα μια μελέτη, όμως, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stroke, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οσάκα παρέχουν νέες ελπίδες στους ασθενείς.
Έχουν εντοπίσει δύο πρωτεΐνες, την R-spondin 3 (RSPO3) και την LGR4, οι οποίες πυροδοτούν έναν “καταρράκτη αντιδράσεων” στα κύτταρα (δηλαδή, μια οδό σηματοδότησης) για την μείωση της φλεγμονής στον εγκέφαλο που έχει υποστεί ισχαιμικό επεισόδιο.
Οι RSPO3 και LGR4 διεγείρουν επίσης την ανάπτυξη νευρώνων, μια διαδικασία που ονομάζεται neurite outgrowth (ανάπτυξη νευριτών).
“Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι η RSPO3 ήταν ευεργετική σε τραυματισμούς των πνευμόνων που προκαλούνται από φλεγμονή. Γνωρίζαμε επίσης ότι η RSPO3 διεγείρει μια οδό σηματοδότησης, που ονομάζεται ‘κανονική οδός Wnt’ και η οποία προάγει την ανάπτυξη νευριτών”, εξηγεί ο δρ. Munehisa Shimamura, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. “Αναρωτηθήκαμε αν η πρωτεΐνη RSPO3 μειώνει τη φλεγμονή και προάγει την ανάπτυξη νευριτών και μετά από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο”.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πρωτεΐνες RSPO3 και LGR4 υπάρχουν στις ίδιες δομές του εγκεφάλου και ότι η RSPO3 ενεργοποιεί την LGR4 για να διεγείρει την ‘κανονική οδό Wnt’. Η ομάδα από το πανεπιστήμιο της Οσάκα εντόπισε την RSPO3 στα ενδοθηλιακά κύτταρα και την LGR4 σε κύτταρα μικρογλοίων/μακροφάγων και σε νευρώνες στον ισχαιμικό εγκέφαλο.
“Λόγω αυτού του εντοπισμού σε κοντινές περιοχές, η RSPO3 θα μπορούσε να δράσει στην LGR4”, εξηγεί ο δρ. Hironori Nakagami, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. “Για να ελέγξουμε αυτήν την υπόθεση, εγχύσαμε RSPO3 στον εγκέφαλο ποντικών 24 και 48 ώρες μετά το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο”.
Είναι αξιοσημείωτο ότι 9 ημέρες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, τα ποντίκια στα οποία έγινε ένεση RSPO3 εμφάνισαν λιγότερα αισθητηριακά και κινητικά ελλείμματα από τα ποντίκια στην ομάδα ελέγχου.
Η έκφραση των προφλεγμονωδών παραγόντων μειώθηκε, ενώ τα σημάδια ανάπτυξης νευριτών αυξήθηκαν. Πως; Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πρωτεΐνες RSPO3/LGR4 μείωσαν την έκφραση της TLR4, η οποία είναι μία από τις πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για την πρόκληση φλεγμονής.
Αυτά τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα συναρπαστικά επειδή η RPSO3 χορηγήθηκε σε ποντίκια μία ημέρα μετά το εγκεφαλικό, υποδηλώνοντας ένα πιθανό όφελος για τις θεραπείες σε μεταγενέστερα στάδια του εγκεφαλικού.
Έτσι, η στόχευση της σηματοδότησης RSPO3/LGR4 είναι ένα πολλά υποσχόμενο όφελος για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών.
Πηγή: https://scitechdaily.com
φωτό: iStock