Με την παρουσία περισσοτέρων από 160 συνέδρων, εκπροσώπων από 35 οργανώσεις ασθενών με καρκίνο από όλη την Ελλάδα, αλλά και μεγάλου αριθμού φοιτητών των επιστημών υγείας και του ευρύτερου κοινού που είχε δηλώσει συμμετοχή, η Επιστημονική διημερίδα για τις νέες θεραπείες για τον καρκίνο ήταν δομημένη σε τέσσερις θεματικές ενότητες οι οποίες πραγματικά καθήλωσαν το ακροατήριο σε όλη τη διάρκεια.
Από τα κεντρικά πρόσωπα ο Γ. Γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Γιώργος Γιαννόπουλος, ο οποίος στην κεντρική ομιλία με θέμα, «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην εποχή των νέων Θεραπευτικών Προσεγγίσεων» προέβη σε σημαντικές ανακοινώσεις αναδεικνύοντας το πολύ καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί , στις σχέσεις και την επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας.
Αναφερόμενος στο έργο του υπουργείου τόνισε μεταξύ άλλων:
Γεγονός η θεσμική συμμετοχή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου στο Δ.Σ. του υπό ίδρυση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών (ΕΙΝΕ). Οι εκπρόσωποι των ασθενών πρέπει να συμμετέχουν στις διαδικασίες Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας (ΗΤΑ).
Ξεκίνησαν ήδη οι διαδικασίες για την διεύρυνση της λίστας βιο-δεικτών, με τελικό στόχο μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες την υιοθέτηση της αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ. Μία νέα εποχή διαμορφώνεται με την επανάσταση των νέων θεραπειών στην αντιμετώπιση του καρκίνου, οι οποίες ανοίγουν νέες προοπτικές και ελπίδες για τους ασθενείς. Μονόδρομος η κατεύθυνση της έρευνας στην εξατομικευμένη ιατρική ακριβείας, τις νέες θεραπείες, Βιολογικές, κυτταρικές και την ανοσοθεραπεία.
Το ΥΥΚΑ ζητεί τη στήριξη και τη συνδρομή της ΕΟΠΕ για την λειτουργία του νέου Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ) που αφορά συγκεκριμένα ακριβά φάρμακα. Ελαχιστοποίηση των ελλείψεων ογκολογικών φαρμάκων καθώς υπάρχει επάρκεια στις δομές υγείας. Αναγκαία η μείωση των χρόνων αναμονής σε δημόσια νοσοκομεία για ακτινοθεραπείες, όπου αν και κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά, δεν είναι ακόμη η επιθυμητή.
Ανοσοθεραπεία
Η επιστημονική διημερίδα για τις νέες θεραπείες στον καρκίνο ξεκίνησε την Παρασκευή 05 Οκτωβρίου, την 1η ενότητα να αφορά την Ανοσοθεραπεία και τίτλο “Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ανοσοθεραπεία”
κατά την οποία ο κ. Γ. Τσιρώνης, Παθολόγος – Ογκολόγος, παρουσίασε τον ρόλο που διαδραματίζει το ανοσοποιητικό σύστημα στην καρκινογένεση.
Στη συνέχεια η κα Ευαγγελία Ραζή Διευθύντρια Γ’ Παθολογικής – Ογκολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Υγεία, ανέπτυξε τον τρόπο που λειτουργεί η ανοσοθεραπεία στον καρκίνο. Η ενότητα συνεχίστηκε με την Αν. Καθ. Παθολογίας Ογκολογίας του ΕΚΠΑ κα Αμάντα Ψυρρή, η οποία μίλησε για το μέλλον της ανοσοθεραπείας και ποιες είναι οι εξελίξεις που θα πρέπει να περιμένουμε την επόμενη πενταετία. Η Αν. Καθ. κα Άννα Εφραμίδου μιλώντας στην καρδιά των συμμετεχόντων, εστίασε στην ποιότητα ζωής των ασθενών στην ανοσοθεραπεία και τις πιθανές παρενέργειες, ενώ η ενότητα έκλεισε με τον κ. Εμμανουήλ Κοντοπόδη ο οποίος παρουσίασε περιστατικά ασθενών από την κλινική πρακτική.
Η δεύτερη μέρα της Διημερίδας, έδωσε στους συμμετέχοντες την δυνατότητα να αποκτήσουν έγκαιρη ενημέρωση για τα Βιο-ομοειδή τους Βιολογικούς Παράγοντες και τους βιοδείκτες.
Ιδιαίτερη τιμή μας έκανε με την παρουσία του, ο κος Θεόδωρος Δρίτσας Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη χάραξη Εθνικής Μακροπρόθεσμης Στρατηγικής για το Φάρμακο ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους και το έργο της επιτροπής και ο κος Ελευθέριος Θηραίος Γ.Γ. της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών.
Ο Επ. Καθ. Του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κος Davide Mauri, ως ομιλητής που έκανε την έναρξη της 2ης ενότητας της Διημερίδας, αναφέρθηκε στα Βιο-ομοειδή φάρμακα και τους Βιολογικούς παράγοντες, εισάγοντας το ακροατήριο σε νέες σύνθετες έννοιες.
Στη συνέχεια ο Καθ. Αιματολογίας του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταορείας (ΕΑΕ) κος Παναγιώτης Παναγιωτίδης, παρουσίασε αναλυτικά την έννοια της ανταλλαξιμότητας, εναλλαγής και αυτόματης υποκατάστασης φαρμάκων, στάθηκε στην ανάγκη συνταγογράφησης των βιολογικών παραγόντων με την εμπορική ονομασία του φαρμάκου, προκειμένου να καθίσταται εφικτή η αναγνώριση πιθανών παρενεργειών ή θεραπευτικής αποτυχίας, ενώ τόνισε ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία Μητρώων Ασθενών για την συνεχιζόμενη παρακολούθηση και καταγραφή της ασφάλειας των βιολογικών παραγόντων.
Καίτη Αποστολίδου
Ακολούθησε η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, κα. Καίτη Αποστολίδου, η οποία μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στη πρόσβαση στους νέους βιοδείκτες στην εξατομικευμένη ιατρική παρουσιάζοντας την οπτική των ασθενών για τον θεσμικό ρόλο που θα πρέπει να έχουν δεδομένου ότι είναι εκείνοι που με τη συμμετοχή των βιολογικών τους υλικών συνεισφέρουν καταλυτικά στην έρευνα και την εξέλιξη των νέων θεραπειών και συνέχισε η κα Ελένη Πατσέα Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής (ΕΕΠΑ) η οποία ανέπτυξε το μείζον θέμα των τραπεζών βιολογικού υλικού και τις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η πολιτεία και η ιατρική κοινότητα.
Το κόστος ως παράγοντας επιλογής καινοτόμων θεραπειών ήταν ο τίτλος της 3ης ενότητας, με τον κο Ιωάννη Καραιτιανό, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας (ΕΕΧΟ) στον κεντρικό ρόλο του Συντονιστή.
Ο παθολόγος – ογκολόγος κ. Νίκο Μητσιμπόνα έκανε την αρχή, αναπτύσσοντάς μας, κατά πόσο προετοιμασμένοι είναι οι γιατροί να συμπεριλάβουν το κόστος στη σύσταση της κατάλληλης θεραπείας. Στη συνέχεια ο Γενικός διευθυντής της IQVIA κος Νίκος Κωστάρας ανέλυσε την επίδραση της καινοτομίας στην ογκολογία, για τις νέες ευκαιρίες και προκλήσεις, ενώ η ενότητα ολοκληρώθηκε με τον κο Ιωάννη Σιταρά διευθυντή της Δ/νσης Διαπίστευσης Εργαστηρίων του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης, που μας μίλησε για τους νέους βιοδείκτες και την διαπίστευση ποιότητας στα εργαστήρια καθώς επίσης και το τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές.
Η Επιστημονική Διημερίδα ολοκληρώθηκε με την 4η ενότητα με τίτλο “Εξατομικευμένη Ιατρική και ο ρόλος των βιοδεικτών”.
Η κλινική εργαστηριακή γενετίστρια – κύρια ερευνήτρια του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, κα Ειρήνη Κωνσταντοπούλου, μας ανέλυσε σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλεται ο γονιδιακός έλεγχος. Ακολούθησε ο κα Μαρία Τσουμακίδου, ερευνήτρια του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ, η οποία ανέπτυξε το ευαίσθητο θέμα που αφορά την ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία και τον ρόλο των βιοδεικτών.
Η ιατρός παθολόγος – ογκολόγος, κα. Ιωάννα Λέτσα, παρουσίασε αναλυτικά το τι γνωρίζαμε μέχρι τώρα για τους Βιοδείκτες, τι υπάρχει σήμερα και τι ετοιμάζεται στο μέλλον. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Καθ. Αιματολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης που ήταν και ο Συντονιστής της ενότητας, ο οποίος μας ανέλυσε τις εξατομικευμένες καινοτόμες κυτταρικές θεραπείες κατά του καρκίνου (CAR-T Cells) και στο βήμα τον ακολούθησε ο ιατρός παθολογικής ανατομικής, κος Γρήγορης Πανσεληνάς που παρουσίασε διεξοδικά την υγρή βιοψία και να μπορεί ν’ αντικαταστήσει τη βιοψία όγκου.
Η διημερίδα “Νέες Θεραπείες για τον Καρκίνο” μεταδόθηκε ζωντανά διαδικτυακά (livestreaming) .
Η Επιστημονική διημερίδα για τις Νέες Θεραπείες για τον Καρκίνο, πραγματοποιήθηκε με την Αιγίδα των:
Ελληνική εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας – ΕΕΑΟ
Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής – ΕΕΠΑ
Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας – ΕΕΧΟ
Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος – ΕΟΠΕ.