Νεφρική νόσος και στοματική υγεία: Τι πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες [μελέτη]

  • Iatropedia newsroom
γυναίκα στον οδοντίατρο
Η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία των οστών και τον μεταβολισμό των μετάλλων, παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια δοντιών

Η χρόνια νεφρική νόσος στις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια δοντιών, προειδοποιεί νέα μελέτη.

Συγκεκριμένα, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με νεφρική νόσο έχουν περίπου 40% περισσότερες πιθανότητες να έχουν λιγότερα από 20 δόντια, που είναι και ο ελάχιστος αριθμός που απαιτείται για να μασούν και να μιλούν καλά.

Η απώλεια δοντιών λόγω νεφρικής νόσου συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού και άλλων συστηματικών ασθενειών όπως ο διαβήτης, η νόσος του θυρεοειδούς και η οστεοπόρωση, σημείωσαν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η πρόληψη και η διαχείριση τυχόν διαταραχών στον μεταβολισμό των  μετάλλων και των μεταβολικών  νοσημάτων των οστών στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με χρόνια νεφρική νόσο είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της απώλειας δοντιών», κατέληξε η ερευνητική ομάδα.

Πώς επηρεάζει η νεφρική νόσος τη στοματική υγεία

Τα νεφρά διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην υγεία φιλτράροντας τα άχρηστα προϊόντα και τις τοξίνες από το αίμα, εξηγούν οι ερευνητές.

Η νεφρική λειτουργία, όμως, τείνει να υποχωρεί μετά την εμμηνόπαυση, γεγονός που συνδέεται με τη μείωση των επιπέδων των γυναικείων ορμονών στις γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση.

Για τη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν αρχεία υγείας για σχεδόν 65.000 Νοτιοκορεάτισσες ηλικίας από 40 έως 79 ετών.

Διαπίστωσαν ότι η ικανότητα των νεφρών να φιλτράρουν αποτελεσματικά το αίμα συνδέεται με τον αριθμό των δοντιών που έχει μια γυναίκα στο στόμα της.

Οι ενήλικες έχουν 32 μόνιμα δόντια, αλλά οι γυναίκες στις οποίες τα νεφρά δεν λειτουργούσαν καλά διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να έχουν λιγότερα από 20, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα στις γυναίκες ηλικίας 66 έως 79 ετών.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία των οστών και τον μεταβολισμό των μετάλλων, παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια δοντιών.

Η φλεγμονή και η μειωμένη σιελόρροια που προκαλούνται από νεφρική νόσο θα μπορούσαν επίσης να παίζουν κάποιο ρόλο στην απώλεια δοντιών, πρόσθεσαν. Η σιελόρροια είναι σημαντική για την υγεία των δοντιών, ενώ η φλεγμονή παίζει ρόλο στην ασθένεια των ούλων και στην υγεία των οστών.

«Η μελέτη υπογραμμίζει τη γνωστή σχέση μεταξύ της χρόνιας νεφρικής νόσου και του μεταβολισμού των οστών», δήλωσε η Δρ Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια της The Menopause Society.

Αυτό σημαίνει, όπως ανέφερε, ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με χρόνια νεφρική νόσο πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή και στη στοματική υγεία και την υγεία των οστών, πέραν των σχολαστικών προσπαθειών που μπορεί να καταβάλλουν για τη διατήρηση της νεφρικής λειτουργίας.

Η στοματική υγεία, πρόσθεσε, είναι, ωστόσο, ένα «παράθυρο» για τη συνολική υγεία και η καλή στοματική υγιεινή είναι σημαντική για τις γυναίκες όλων των ηλικιών.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καύσωνας: Ποια η σχέση της ηλίασης με τη θερμοπληξία και πως να τις ξεχωρίζετε

Κλιματιστικά: Τι να προσέχετε και πως να τα χρησιμοποιήσετε τις ημέρες του καύσωνα

ΕΚΑΒ: Πως θα καταλάβετε ότι κάποιος παθαίνει θερμοπληξία και τι να κάνετε