Ο καύσωνας αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας των ασθενών με προχωρημένη νεφροπάθεια και, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, θα έρχονται ολοένα συχνότεροι αντιμέτωποι με αυτό το ενδεχόμενο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα μελλοντικό σενάριο που αφορά απομονωμένες κοινωνίες. Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ και τώρα. Και μας επηρεάζει με περισσότερους τρόπους απ’ ό,τι φανταζόμασταν», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Amir Sapkota, καθηγητής Εφηρμοσμένης Περιβαλλοντικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μαίρυλαντ.
Η μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από 7.445 ασθενείς με τελικού σταδίου νεφροπάθεια. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 61 έτη, ενώ οι 4.283 ήσαν άνδρες.
Οι ασθενείς κατοικούσαν στη Βοστώνη, τη Νέα Υόρκη ή τη Φιλαδέλφεια. Οι ερευνητές εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους τους, εστιάζοντας την προσοχή τους στις ημέρες με καύσωνα της περιόδου 2001-2012.
Όπως διαπίστωσαν, τα ποσοστά νοσηλείας αλλά και θανάτων ήταν επίμονα υψηλότερα τις πιο θερμές ημέρες των ετών αυτών. Στην πραγματικότητα, ο καύσωνας σχετίσθηκε με αύξηση κατά 27% των πιθανοτήτων εισαγωγής στο νοσοκομείο την ίδια ημέρα. Σχετίσθηκε επίσης με αύξηση κατά 31% του κινδύνου θανάτου από τη νεφρική νόσο.
Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open.
Ολοένα συχνότερος ο καύσωνας
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, οι ημέρες με ακραία υψηλές θερμοκρασίες αυξάνονται ολοένα περισσότερο σε συχνότητα, διάρκεια και ένταση. Αιτία γι’ αυτή είναι η κλιματική αλλαγή που δυστυχώς συνεχίζεται και εντείνεται, χρόνο με το χρόνο.
Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τον καύσωνα με αυξημένη νοσηλεία και θνησιμότητα στον γενικό πληθυσμό, ιδίως τον αστικό. Ωστόσο λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τις πιθανές επιπτώσεις σε ευάλωτους πληθυσμούς, όπως είναι οι ασθενείς με νεφροπάθεια τελικού σταδίου.
Οι ασθενείς αυτοί κατά κανόνα κάνουν αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση. Επιπλέον πολλοί χρειάζονται μεταμόσχευση νεφρού. Στο πλαίσιο της αγωγής τους πρέπει να τηρούν πολλούς διατροφικούς περιορισμούς, όπως η μείωση των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα αλάτι, κάλιο και φώσφορο.
Οι εθελοντές της παρούσας μελέτης έπασχαν και από άλλα προβλήματα υγείας. Το 23% λ.χ. έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη, ο οποίος αποτελεί κύρια αιτία για νεφροπάθεια. Το 12,6% εξ άλλου είχαν και καρδιακή ανεπάρκεια.
Όπως έδειξε η μελέτη, ο καύσωνας συσχετίσθηκε με σημαντικά περισσότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο εξαιτίας της νεφρικής νόσου. Συνολικά, στους συγκεκριμένους ασθενείς καταγράφηκαν 44.941 εισαγωγές, γεγονός που σημαίνει ότι ο καθένας τους νοσηλεύτηκε έξι φορές κατά μέσο όρο.
Η νεφροπάθεια και η συννοσηρότητα
Οι ασθενείς με συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από τη νεφροπάθεια. Ο κίνδυνος αυτός ήταν 55% υψηλότερος σε όσους είχαν συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και 60% σε όσους είχαν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Ήταν επίσης κατά 83% υψηλότερος σε όσους έπασχαν και από σακχαρώδη διαβήτη.
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τις αιτίες των αυξημένων κινδύνων για τους ασθενείς. Εκτιμούν, όμως, ότι παίζουν ρόλο οι εγγενείς αντιδράσεις του οργανισμού στη ζέστη.
«Ο καύσωνας μπορεί να αποτελέσει αληθινή δοκιμασία για τους ασθενείς οι οποίοι πρέπει να καταναλώνουν υγρά με μέτρο», εξήγησε ο Dr Sapkota. « Οι υγιείς άνθρωποι μπορούν να πίνουν όσο νερό θέλουν. Αντιθέτως, οι ασθενείς με προχωρημένη νεφροπάθεια, όχι. Επιπλέον, όταν κάνει ζέστη μειώνεται η αρτηριακή πίεση και αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα στην νεφροπάθεια τελικού σταδίου».
Υπολογίζεται ότι το 8-10% των ενηλίκων πάσχουν από χρόνια νεφροπάθεια (ή χρόνια νεφρική νόσο). Το 10% των ασθενών αυτών έχουν νεφροπάθεια τελικού σταδίου.