Την διαπίστωση αυτή έκαναν Αυστραλιανοί επιστήμονες, οι οποίοι κατάφεραν να λύσουν ένα γρίφο που χρόνια τώρα απασχολεί τις ερευνητικές ομάδες: Πως απορροφάται η ινσουλίνη από τα κύτταρα. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature, και έγινε από την ερευνητική ομάδα του αυστραλιανού Ινστιτούτου Walter και Eliza Hall στη Μελβούρνη, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικ Λόρενς.
Οι επιστήμονες αποτύπωσαν πως η ινσουλίνη δεσμεύεται στα ανθρώπινα κύτταρα, μια διαδικασία απαραίτητη για να μπορούν τα κύτταρα να απορροφούν το σάκχαρο από το αίμα: «Όλη η μέχρι σήμερα εργασία έχει πραγματοποιηθεί χωρίς μία λεπτομερή απεικόνιση του πώς στην ουσία αλληλεπιδρά η ινσουλίνη με το κύτταρο ειδοποιώντας το να απορροφήσει την γλυκόζη από το αίμα», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών Μάικ Λόρενς. Και συνέχισε: «Αυτό που κάναμε είναι να απεικονίσουμε αυτή τη διαδικασία».
Οι Αυστραλιανή ερευνητές χαρακτήρισαν τη διαδικασία αυτή σαν μια “μοριακή χειραψία” που γίνεται από τμήμα της ινσουλίνης και του κυτταρικού υποδοχέα, προκειμένου να απορροφηθεί η ορμόνη.
Η ινσουλίνη ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Στους διαβητικούς ο έλεγχος αυτός καταρρέει με πολλές συνέπειες. Τώρα που οι επιστήμονες κατανόησαν τη διαδικασία δέσμευσης της ινσουλίνης μπορεί να οδηγηθούν στην εξεύρεση νέων τρόπων για τη χορήγηση της πέραν την ένεσης.
Σήμερα ο αριθμός των διαβητικών ανέρχεται σε 371 εκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο, από 366 εκατομμύρια που ήταν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη.