Οι ερευνητές του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Dana-Faber και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, καθώς επίσης του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ και του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ογκολογίας «Annals of Oncology», ανέφεραν ότι το τεστ δίνει ψευδώς θετικά αποτελέσματα μόνο σε ποσοστό 0,7%, δηλαδή ούτε ένας άνθρωπος στους 100 δεν θα θεωρηθεί καρκινοπαθής χωρίς να είναι.
Συγκριτικά, με βάση τις υπάρχουσες διαγνωστικές μεθόδους, περίπου μία στις δέκα γυναίκες (10%) διαγιγνώσκεται λανθασμένα ότι έχει καρκίνο του μαστού.
Το νέο τεστ έχει ακρίβεια έως 93% (όσον αφορά τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα) και μπορεί να προβλέψει σε ποσοστό 96% τον ιστό από όπου προήλθε ο καρκίνος.
Το τεστ, το οποίο έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία Grail της Καλιφόρνια και θα συνεχίσει να δοκιμάζεται σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων προτού κυκλοφορήσει, βασίζεται στο γεγονός ότι ο καρκίνος απελευθερώνει DNA στο αίμα. Χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης για να αναλύσει τα ευρήματα και να διακρίνει τόσο την παρουσία καρκίνου, όσο και την πηγή προέλευσης του.
Η διαγνωστική ακρίβεια αυξάνεται ανάλογα με το στάδιο εξέλιξης της νόσου (φθάνει έως το 93% των ασθενών σε προχωρημένο στάδιο 4), πράγμα που όμως το καθιστά λιγότερο χρήσιμο στα αρχικά στάδια.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ