Iatropedia

Neuralink: Πώς άλλαξε η ζωή του πρώτου ανθρώπου με το τσιπ εγκεφάλου του Έλον Μασκ

Τι είπε ο 29χρονος Noland Arbaugh, ο οποίος έμεινε τετραπληγικός το 2016 μετά από βουτιά σε ρηχά νερά.

Για τα νέα δεδομένα στη ζωή του μετά την εμφύτευση ενός τσιπ στον εγκέφαλό του που τον βοηθά να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο, μίλησε ο Noland Arbaugh. O 29χρονος τετραπληγικός είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο στον οποίο τοποθετήθηκε το μικροτσίπ που ανέπτυξε η εταιρεία Neuralink του Έλον Μασκ.

Η εμφύτευση έγινε τον περασμένο Ιανουάριο. Ένα ρομπότ αφαίρεσε ένα κυκλικό τμήμα οστού από το κρανίο του και τοποθέτησε μικροσκοπικά ηλεκτρόδια στον εγκέφαλό του. Ήταν συνδεδεμένα με ένα τσιπ σαν κέρμα, που μπήκε από πάνω τους. Ύστερα το ρομπότ έκλεισε την οπή.

Όταν ο νεαρός άνδρας ξύπνησε, άρχισε να συνεργάζεται επί ώρες καθημερινά με τους μηχανικούς της Neuralink. Έπρεπε να «διδάξει» σε ένα ειδικό λογισμικό πώς να μετατρέπει την ηλεκτρική δραστηριότητα από τους νευρώνες (τα νευρικά κύτταρα) του εγκεφάλου του σε εντολές, με τις οποίες κινούσε έναν κέρσορα σε μία οθόνη.

Σε μικρό χρονικό διάστημα έγινε τόσο καλός σε αυτό, ώστε μπορούσε να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια αργά το βράδυ.

Έναν μήνα αργότερα, όμως, τα ηλεκτρόδια άρχισαν να φεύγουν από τη θέση τους. Σύντομα είχε μετακινηθεί το 85% από αυτά και η δραστηριότητα του κέρσορα σταμάτησε.

Το προσωπικό της Neuralink απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας εγχείρησης για να αντικατασταθούν. Προτίμησε να ανανεώσει το λογισμικό στο τσιπ, ώστε να ανακτήσει ο νεαρός τον έλεγχο του κέρσορα. Χρειάσθηκε βέβαια να διδαχτεί νέα μέθοδο, αλλά η  προσπάθεια πέτυχε και η κατάσταση έχει πλέον σταθεροποιηθεί.

«Είμαι ενθουσιασμένος που συνεχίζω»

Η δυσλειτουργία αυτή έγινε γνωστή νωρίτερα τον Μάϊο. Για τον 29χρονο, αρχικά ήταν πολύ δύσκολη.  «Δεν ένιωσα σωματικό πόνο όταν συνέβη, αλλά ψυχολογικά πόνεσα πολύ», είπε στο Business Insider. «Νόμιζα ότι δεν θα μπορούσα να χρησιμοποιώ άλλο τη συσκευή. Ήμουν πολύ πεσμένος για λίγες μέρες, αλλά μετά συνήλθα».

Διαβάστε ακόμα: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το τσιπ εγκεφάλου του Έλον Μασκ

Ο νεαρός άνδρας έμεινε τον Ιούνιο του 2016 παράλυτος από τον αυχένα και κάτω, μετά από μια βουτιά σε ρηχά νερά. Όντας ένας πολύ δραστήριος άνθρωπος δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της ζωής του. Εκείνο που τον πλήγωνε περισσότερο ήταν οι περιορισμένες δυνατότητες επικοινωνίας που είχε με την έξω κόσμο.

Αυτό ήταν και το έναυσμα για να συμμετάσχει στη μελέτη της Neuralink – και δεν το μετανιώνει στιγμή. «Θέλω να έρθουν όλοι μαζί μου σε αυτό το ταξίδι», είπε στους New York Times. «Θέλω να δείξω σε όλο τον κόσμο πόσο εκπληκτικό είναι και πόσο ικανοποιητικό. Είμαι ενθουσιασμένος που συνεχίζω».

Η νέα πραγματικότητα

Όπως εξήγησε, η εγχείρηση είχε πολλούς κινδύνους κυρίως επειδή ήταν ο πρώτος ασθενής στον οποίο θα έμπαινε το τσιπ. Αυτό που τον ανησυχούσε περισσότερο ήταν μην πάθει εγκεφαλική βλάβη. «Είπα στους γονείς μου πως αν απέμενα με εγκεφαλική αναπηρία, να μην με φροντίσουν άλλο και να με πάνε σε ίδρυμα. Αυτό ήταν από τα πιο δύσκολα πράγματα», παραδέχτηκε.

Η σκληρή δουλειά του με τους μηχανικούς της Neuralink όμως απέδωσε. Σήμερα χρησιμοποιεί το τσιπ για να επικοινωνεί μέσω Χ (πρώην Twitter), να μπαίνει στο Instagram, να απαντάει σε email, να παίζει παιχνίδια και να διαβάζει διαδικτυακά κόμικς. Μαθαίνει επίσης ιαπωνικά μέσω μιας ιστοσελίδας και μπόρεσε να κλείσει διαδικτυακά ξενοδοχείο όταν ταξίδεψε στην Neuralink.

Διαβάστε ακόμα Elon Musk: Και σε δεύτερο ασθενή με την άδεια του FDA το τσιπάκι εγκεφάλου της Neuralink

Οι πολύωρες καθημερινές συνεδρίες του με τους μηχανικούς της εταιρείας έχουν περιοριστεί σε σποραδικά τετράωρα μαθήματα. Μαθαίνει ορθογραφία, για να μπορέσει να επικοινωνήσει μέσω κομπιούτερ με τη νοηματική γλώσσα και να γράψει σε μαυροπίνακα.

Καθώς περνά ο καιρός, οι γιατροί του πιστεύουν ότι ο εγκέφαλός του θα δημιουργήσει ουλώδη ιστό γύρω από τα ηλεκτρόδια. Αυτός θα τα κρατήσει στη θέση τους και θα σταματήσουν να κινούνται.

Ο 29χρονος έχει την επιλογή να φύγει από τη μελέτη σε έναν χρόνο. Ελπίζει όμως ότι θα δουλεύει για περισσότερο καιρό με την εταιρεία, καθώς απώτερος στόχος του είναι να βοηθηθούν οι άνθρωποι με καμία ικανότητα ομιλίας ή κίνησης. Η Neuralink έχει ανακοινώσει ότι η αρχική μελέτη θα χρειασθεί περίπου 6 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Φωτογραφία: istock