Νίκος Τζανάκης για αφρικανική σκόνη: Να παραμείνουν στο σπίτι όσοι έχουν ίωση του αναπνευστικού
Η αφρικανική σκόνη επέστρεψε στη χώρα μας δημιουργώντας, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, μια αποπνικτική ατμόσφαιρα που καλό είναι να αποφύγουν όσοι δεν είναι απολύτως απαραίτητο να βρίσκονται σε υπαίθριους χώρους.
Αυτό συνιστά ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, διευκρινίζοντας πως εκτός από τους πάσχοντες από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα ευάλωτοι στην αφρικανική σκόνη είναι επίσης:
- Τα μικρά παιδιά
- Όσοι πάσχουν από ιογενείς λοιμώξεις (ιώσεις) του αναπνευστικού
Η σκόνη φαίνεται να προκαλεί προβλήματα κυρίως σε όσους έχουν βρογχικό άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Στους ασθενείς αυτούς αυξάνει τις πιθανότητες να υποστούν παρόξυνση, δηλαδή επεισόδιο επιδείνωσης της κατάστασής τους. Η παρόξυνση μπορεί τελικώς να τους οδηγήσει στο νοσοκομείο για νοσηλεία. «Και εκεί βεβαίως τα πράγματα μπορεί ίσως να πάρουν μία απρόβλεπτη τροπή», τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.
Δευτερογενώς η σκόνη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και σε όσους έχουν βαριές καρδιοπάθειες. Ωστόσο ο οργανισμός μας θα υποστεί ταλαιπωρία είτε κάποιος είναι ευπαθής είτε όχι. Και δεν αποκλείεται να ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ, ώστε να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε τέτοια περίπτωση, μπορεί να εκδηλωθεί ευκολότερα μία επικείμενη ίωση, η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί.
Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος στα μικρά παιδιά, διευκρίνισε. Αυτά ούτως ή άλλως υφίστανται περισσότερες ιώσεις αυτό τον καιρό. Επομένως, με την αφρικανική σκόνη ταλαιπωρούνται λίγο περισσότερο.
Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος, μικρός ή μεγάλος, έχει ίωση του αναπνευστικού, καλό είναι να αποφύγει να κυκλοφορήσει σε υπαίθριους χώρους. Πρέπει επίσης να αποφύγει κάθε δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους, ακόμα και το παιχνίδι.
Γενικότερα, «εφ’ όσον βλέπουμε την ατμόσφαιρα να έχει αυτό το μουντό πορτοκαλί χρώμα, καλό είναι να αποφύγουμε την έκθεση και την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους. Ιδιαίτερα κάνοντας χειρωνακτικές εργασίες ή άλλες φυσικές δραστηριότητες που αυξάνουν τον αναπνευστικό ρυθμό», υπογράμμισε.
Φωτογραφία: Eurokinissi