Νομαδική μέδουσα εμφανίστηκε σε αρκετές παραλίες της Ρόδου – Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει
Καμπανάκι για την εξάπλωση μιας τροπικής μέδουσας που έρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα σήμανε ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου. Όπως ανακοίνωσε, η νομαδική μέδουσα (ή Rhopilema nomadic) που πρωτοεμφανίστηκε στη Ρόδο στα μέσα Μαρτίου, πλέον έχει παρατηρηθεί σε αρκετές παραλίες του νησιού.
Η νομαδική μέδουσα έχει ημισφαιρικό σχήμα και διαφανές-γαλαζωπό χρώμα. Η διάμετρός της συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 30 και 40 εκατοστών, αλλά μπορεί να φτάσει και το ένα μέτρο!
Στην κάτω επιφάνεια του σώματός της φέρει 8 πλοκάμια με νηματοκύστεις, δηλαδή μικρά κεντριά με δηλητήριο. Αν αυτά έρθουν σε επαφή με το δέρμα, προκαλούν:
- Έντονο πόνο
- Αίσθημα καύσου (κάψιμο)
- Κνησμό (φαγούρα)
- Ερεθισμό της περιοχής
Γι’ αυτό τον λόγο, ακόμη και αν βρείτε μία μέδουσα στη παραλία, να αποφύγετε την επαφή με γυμνά χέρια.
Παροδικό φαινόμενο
Όπως αναφέρει ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου, η νομαδική μέδουσα είναι πλαγκτονικός οργανισμός και παρασύρεται από τα θαλάσσια ρεύματα. Επομένως, η εμφάνισή της είναι παροδικό φαινόμενο και σχετίζεται άμεσα με τις υδροδυναμικές συνθήκες που επικρατούν κάθε φορά.
Περιοδικές εξάρσεις του πληθυσμού της στις ελληνικές θάλασσες καταγράφεται από τη δεκαετία του 1980. Ωστόσο η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση τέτοιου είδους εξάρσεων. Η, δε, μείωση των θαλασσίων χελωνών που τρέφονται από τις μέδουσες, συμβάλλει στην αύξηση του πληθυσμού τους.
Τι να κάνετε αν έρθετε σε επαφή μαζί της
Τι να κάνετε αν έρθετε σε επαφή μαζί της
Οι βασικές οδηγίες εάν έρθετε σε επαφή με μία μέδουσα Rhopilema nomadic είναι οι εξής:
- Αφαιρέστε τα πλοκάμια ή άλλα υπολείμματα της μέδουσας, χρησιμοποιώντας μια πλαστική κάρτα, ένα τσιμπιδάκι, ένα ξύλο ή ακόμα και ένα πλαστικό φτυαράκι από παιδικό παιχνίδι. Μην αγγίξετε την μέδουσα με γυμνά χέρια
- Ξεπλύνετε το δέρμα σας με θαλασσινό νερό, δίχως να το τρίβετε. Μην χρησιμοποιήσετε γλυκό νερό
- Μην καλύψετε την περιοχή με επιδέσμους
- Μην χρησιμοποιήσετε φαρμακευτικά παρασκευάσματα χωρίς ιατρική συμβουλή, διότι τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο
- Εάν ο πόνος και το οίδημα επιμένουν, συμβουλευθείτε έναν γιατρό
- Σε περίπτωση αλλεργικού ατόμου, το άτομο αυτό πρέπει να επικοινωνήσει/μεταβεί αμέσως σε γιατρό/νοσοκομείο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: iStock